Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -0°C

Poradňa

5 tipov, ako finančne zvládnuť vianočné darčeky

Najviac vianočných darčekov sa kupuje na poslednú chvíľu, prípadne dokonca až v povianočných výpredajoch. Rok 2020 je v tomto trochu iný, avšak, napríklad e-shopy môžu byť naďalej otvorené, rovnako aj ich výdajné miesta. Preto začiatok „lockdownu“ automaticky neznamená, že sa končí aj možnosť kúpiť blízkym pod stromček vianočný darček. Pravda, v tomto prípade si ho možno nenájdu pod stromčekom, ale dostanú ho v čase, keď sa budete môcť stretnúť. Nevenujme sa však pandémii, tej sú predsa plné stránky novín a doslova zahltené televízne spravodajstvo. Poďme radšej na pozitívnejšie témy. A tými samotné Vianoce, rodina, pohoda a darčeky určite sú. Ako však Vianoce finančne zvládnuť?

21.12.2020 | 21:23

1. Urobte si rozpočet a plán

Aj vianočné darčeky by mali mať určitý plán a vopred daný rozpočet. Zvlášť v prípade, ak máte početnejšiu rodinu, prípadne deti, ktoré sa vždy tešia, aké a koľko darčekov si pod vianočným stromčekom nájdu. A samostatnou kapitolou sú v tomto prípade veľké rodinné darčeky ako auto, televízor, dovolenka, či dokonca nové bývanie. Je ľahké nechať sa uniesť vianočnou atmosférou, koledami a vysvietenými obchodmi. Na druhej strane, určite nechcete na Vianoce v konečnom dôsledku spomínať v zlom, keď vás potom dobehne, že ste si to zle finančne rozpočítali. Takže radíme – urobte si včas, ideálne čo najskôr pred Vianocami, plán darčekov a predbežný rozpočet. Vyhnete sa stresom v štýle „neviem, čo mám kúpiť“ a zároveň neminiete viac, než si reálne môžete dovoliť. Plán je dôležitý v každej oblasti života, a áno, aj pri vianočných darčekoch.


 

 

2. Využívajte e-shopy

Najprv chceme zdôrazniť, že tip o preferencii e-shopov platí nielen pre rok 2020, ale všeobecne. Samozrejme, teraz je dôraz na využívanie internetových, bezkontaktných nákupov, ešte aktuálnejší. V každom prípade, nakupovanie vianočných darčekov cez e-shopy má viacero výhod. Ušetríte ním cenný čas, vyhnete sa čakaniu v radoch a stresu z toho, že „predsa už musím niečo kúpiť“, inak to už vypredajú. Na e-shope si prezeráte ponuku tovaru z pohodlia domova, v teple a pokoji. Nikto a nič na vás netlačí a môžete aj niekoľkokrát opäť prejsť svoje nákupné rozhodnutie. A aj ceny v e-shopoch sú často priaznivejšie než v klasických obchodoch. Takže aj po finančnej stránke je lepšie nakupovať na internete, určitým spôsobom tým pomôžete aj svojmu rozpočtu určenému práve na vianočné darčeky.

 


 

3. Založte si sporiaci účet a buďte obozretní pri úveroch

Veľmi zaujímavým spôsobom, ako si finančne vopred naplánovať Vianoce a zvládnuť ich aj po ekonomickej stránke, je založiť si vianočný sporiaci účet. Ak si každý mesiac odložíte povedzme 10 eur, tak to na svojej výplate prakticky nepocítite a v decembri si vyberiete 120 eur na vianočné darčeky. A máte vybavené. Druhou možnosťou je presne opačný postup, čiže vziať si úver. Najčastejšie ide o spotrebný úver, určený špecificky na nejaký vianočný darček – nové auto, televízor či dovolenka. V tomto prípade dôrazne odporúčame porovnať si úvery na internete, napríklad na webe Financer.com/sk, kde si jednoducho porovnáte spotrebné úvery od bánk či nebankových inštitúcií. Relatívne rýchlo a ľahko tak nájdete úver s najvýhodnejším úrokom a podmienkami. Pretože aj výhodnejší úrok či podmienky splácania úveru môžu prispieť k finančnej stabilite a lepšiemu zvládnutiu nákupu vianočných darčekov.

4. Skúste povianočné výpredaje

Čoraz obľúbenejšie sú povianočné výpredaje. V praxi to znamená, že blízkym môžete dať pod stromček či poslať na účet hotovosť, ktorú môžu zužitkovať aj počas povianočných výpredajov. Prípadne okrem hotovosti môžete blízkym kúpiť rôzne darčekové poukážky do obchodov či e-shopov. Z pohľadu efektívnosti vynaloženia prostriedkov je toto najlepší spôsob, ako zvládnuť Vianoce. Nákupy sa síce odložia až na január, no pri nižších cenách vo výpredajoch si vaši blízki budú môcť kúpiť viac darčekov a za lepšie ceny. Samozrejme, trochu chýba ten efekt vianočného prekvapenia priamo pod stromčekom. Na druhej strane, vaši blízki si kúpia to, čo chcú, a nebude im prekážať, že si chvíľu počkajú na výpredaje. A vy sa vyhnete čakaniu v obchodoch, stresom, resp. starostiam pri výbere darčekov. Takže aj toto je dobrý tip, ako po finančnej stránke dobre zvládnuť vianočné sviatky.


 

5. Vlastnoručne vyrobené darčeky

A na záver je tu vo svojej podstate najjednoduchší, no pre mnohých aj akoby najnáročnejší tip. A ten znie, aby ste blízkym vlastnoručne vyrobili vianočné darčeky. Ak máte určité manuálne zručnosti, nebude to problém, ak ich však nemáte, môže to trochu spôsobovať ťažkosti. V každom prípade, takéto vlastnoručne vyrobené darčeky majú v sebe špeciálnu pridanú hodnotu. Je v nich vložená vaša vlastná práca, cit a hodnota, ktorú pre vás predstavuje človek, ktorého chcete takýmto darčekom obdarovať. Preto stojí za úvahu vlastnoručne vyrobiť vianočné darčeky pre svojich blízkych. Z finančného hľadiska ide o výborný spôsob, ako blízkych obdarovať a zároveň udržať v medziach rozpočet, ktorý je na darčeky určený.

Najmä v pokoji, zdraví a mieri

Hádam vám týchto päť tipov na to, ako finančne zvládnuť Vianoce, pomôže pri nákupe vianočných darčekoch či pri povianočných výpredajoch. Je naozaj dôležité, aby síce človek na sviatky potešil blízkych, ale aby sa zároveň nezadlžil či nedostal do iných problémov. Kľúčové však je, aby ste sviatky v rámci súčasných možností prežili v pokoji, zdraví a mieri. Pretože Vianoce sú najmä o oddychu, rodine a pohode. Je to unikátny čas, keď môžeme načerpať sily smerom do nového roka a ďalších výziev, ktoré nás všetkých čakajú.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod