Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Poradňa

Ako sa starať o kožený interiér vášho auta?

Kto chce, aby mu jeho auto slúžilo dlhé roky, musí sa oň adekvátne starať. Čas totiž ukáže, kto sa o svoje auto staral dobre a kto starostlivosť zanedbával. Nehovoriac o tom, že poctivá starostlivosť má pozitívny vplyv aj na zachovanie čo najvyššej hodnoty auta.

19.05.2024 | 19:50

Ako často kožu v interiéri čistiť?

Starostlivosť o auto však nespočíva len v pravidelnom menení oleja, či hľadaní brzdových platničiek za TOP ceny a ich výmene. Starostlivosť o auto je aj o jeho pravidelnom umývaní a čistení a to vrátane interiéru. My sa teraz pozrieme na kožu v interiéri.

To, že koža dokáže vydržať dlhé roky, vám potvrdí (nielen) každá žena, ktorá obľubuje krásne kožené kabelky. Táto výdrž je však podmienená pravidelnou starostlivosťou. Základná otázka tak znie, ako často čistiť kožu v interiéri vášho vozidla?

Ak zoberieme do úvahy, že ide o auto, ktoré sa využíva na každodenné jazdenie, všeobecné hĺbkové čistenie a impregnáciu kože by ste mali robiť minimálne raz (a ideálne dvakrát) za rok. Čistenie prípadných fľakov a iného znečistenia robte podľa potreby.

 

Čo na to potrebujete?

Druhou otázkou je, čo na dôkladné čistenie a ochranu koženého interiéru auta potrebujete? Nebojte sa, nie je toho veľa. Čo sa prípravkov týka, vystačíte si s účinným prípravkom na čistenie kože a impregnátorom. Okrem toho budete potrebovať handričku z mikrovlákna, vlnenú rukavicu alebo štetec s jemnými štetinami a tiež aplikátor na nanášanie impregnátora.

 

Niekoľko tipov na záver

A čo samotný postup? Jednoducho sa riaďte návodom, ktorý nájdete na prípravkoch. No dobre, takto jednoducho vás „neodbijeme“. Prezradíme vám ešte niekoľko užitočných rád, ktorých je dobré sa držať.

V prvom rade pamätajte na to, že kožené povrchy v interiéri auta nie je dobré čistiť pri extrémnych teplotách a tiež sa vyhnite ich čisteniu na priamom slnku. Dôležité je tiež pred samotným čistením kožené povrchy povysávať vysávačom s jemným nadstavcom (aby ste kožu nepoškriabali). Obzvlášť si dajte záležať na dôkladné povysávanie rôznych škár, keďže práve to sú miesta, v ktorých sa najviac držia nečistoty.

Pred prvým použitím každého z prípravkov je tiež dobré vyskúšať jeho reakciu s kožou vo vašom aute tak, že ho najskôr aplikujete na malé, ideálne nie príliš viditeľné miesto. Aj v prípade kúpy kvalitných a overených prostriedkov nie je obozretnosť nikdy na škodu.

Kožu čistite postupne a pomaly. Príliš netlačte ani nešúchajte, mohli by ste narobiť viac škody ako úžitku. Po skončení čistenia nechajte kožené povrchy 30 – 60 minút vyschnúť. Impregnáciu je totiž potrebné robiť na naozaj suchom povrchu.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: Daniel Jedzura / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod