Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 5°C

Spravodajstvo

Ako zažiť bezobalové Vianoce? Martinka ich má, spoločne s rodinou, už niekoľko rokov.

Žilinčanka Martina Betušová má životný štýl, v ktorom minimalizuje množstvo odpadu vo svojej domácnosti. Tomu učí aj svoje tri deti. Nám poradila, ako si pripraviť vianočnú výzdobu alebo, ako ušetriť na sviečkach.

27.12.2021 | 09:28

Bezobalový životný štýl je vám blízky dlhé roky. Aplikujete aj vo vianočnom období. Ako?

Máme tri deti a uvažovali sme, ako to urobíme. Už s mužom, keď sme ešte nemali deti, sme mávali vždy minimalistické Vianoce. Nemali sme stromček, ale chodili sme do Lesoparku k jednému stromu a tam sme zapálili sviečku a dali sme aj jablká pre vtáčiky. Keď mali dvojičky asi tri roky, tak pozerali z okna a videli všade stromčeky. Vtedy sa nás opýtali, že prečo oni nemajú Vianoce. Ostala som prekvapená. A prišla som na to, že podľa nich sú Vianoce o stromčeku. Tak sme si zadovážili prvý stromček v kvetináči, ktorý nám dlho nevydržal. Deti videli, že opadáva ihličie a boli z toho smutné. Tak sme na ďalší rok hľadali, či existuje niekde v okolí plantáž stromčekov. Nič sme nenašli, tak sme si vyrobili vianočný stromček z konárov, dali svetielka, a doteraz máme taký.


 

Pod stromčekom bývajú darčeky. Ako pristupujete k nim?

Veľmi uvážene. Deti si môžu vybrať jeden darček, nad ktorým uvažujú aspoň dlhšie ako dva týždne, pretože sa to zvykne dosť meniť (smiech). Vyberú jeden a jeden im dáme my. Posledné roky trávime Vianoce mimo domu niekde v lese na chate. Našim spoločným darčekom je to, že môžeme tráviť čas spolu.

Vianočnú výzdobu si vyrábate?

Už asi päť rokov používame hviezdy, ktoré môj muž vyrobil z papierových vrecúšok. Ďalšiu výzdobu máme z konárikov a z toho, čo sme ponachádzali v prírode. Na konárikoch máme špagáty a povešané šišky. Opakuje sa stále každý rok, a vždy sa z nej tešíme. Adventný veniec máme z košíčka, ktorý používame aj na veľkonočnú výzdobu. Deti sa angažujú pri výrobe týchto ozdôb. Je dobré ich do toho zapájať. Je fajn, keď výzdoba nie je len dekorácia, ale slúži aj na hranie. Všetko, čo potrebujete na výrobu nájdete doma. Či už je to baliaci papier. Raz som vytlačila pieseň Tichá noc na A4, dali sme to do plechu zaliali čiernym čajom. To sme dali do rúry na 60 stupňov, čím sa vysušil a trošku obhorel. Vystrihli sme kruhy a zavesili sme to na špagát. Mali sme ich na oknách zavesené a bolo to pekné.


 

Ako môžeme ušetriť životné prostredie pri príprave prestierania?

Určite treba využiť, čo máte doma. Nemusíte mať vždy servítky s vianočným motívom, môžu byť aj obyčajné, na ktoré môžu deti niečo nakresliť. Mnohé domácnosti majú doma látkové servítky a nevyužívajú ich. Toto môže byť cesta, ako predísť zbytočnému odpadu. Netreba sa nalákať reklamami a tomu, že každý rok potrebujeme niečo nové.   

Čo pečenie varenie, máte rady aj k tomu?

Vždy je dobré si sadnúť, pozrieť si, čo doma mám a urobiť si pred nákupom zoznam. Čo chceme variť, čo potrebujeme. Dobré je aj, keď ideme niekde na návštevu, tak sa dohodneme, kto čo donesie. Tak sa nestane, že každý bude robiť šalát a zbytočne. Nákupy nemusia byť bezhlavé, ak je niečo v akcii, tak to neznamená, že to potrebujem. Do pečenia je dobré zapojiť deti. Pozrite si recepty starých mám, ktoré piekli zo základných surovín. Keď vyrábame mandľové mlieko, tak zo zvyšných mandlí urobíme koláčik. Pridáme kokos alebo, čo doma máme, a urobíme guličky.

Po večeri ostáva odpad viem, že kompostujete. V čom vidíte najväčšiu výhodu kompostovania?

Nás to naučilo, aj to, že nemusím za každú cenu čistiť zeleninu. Nemusíme kupovať rôzne zahraničné tropické ovocia, pretože naše dážďovky to nemajú radi(smiech). Ale hlavne nás naučilo udržateľnosti a zdravému stolovaniu. Naberáme si len toľko, koľko zjeme. Ak nám to nestačí, tak si doložíme. Vieme si povedať koľko chceme.

Na vianočnom stole sú sviečky, máte nejaké tipy ako ušetriť?

Zvyšky sviečok sa dajú pekne roztopiť a naliať do pohára a dať bavlnený knôt a vyrobíte si novú. Minulý rok som našla staré sviečky na hroby, vybrala som ich z umelej nádoby a použili sme ich vonku. Keď sa človek doma popozerá, tak nájde všetko, čo potrebuje.

Aké aktivity robíte v domácnosti?

My si veľmi radi čítame. Vyrábame veľa vecí z kartónových krabíc. Naše deti si z krabíc vyrábajú garáže, domy. Náš najmladší si vyrába väzenie a dcérka knižnicu. To je pekná aktivita, pri ktorej sa môže zapojiť aj rodič. Dobré aktivity sú aj z baliaceho papiera, môžete oblepiť krabičku, ktorá sa dá ďalej používať. Veľa času trávime vonku, chodíme, čo najviac do prírody. Netreba chodiť na veľké túry. Samotná cesta je pre nás cieľom.  

 

Foto: M.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod