Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Šport

Atlétka Alena Hejtmanková oslávila životné jubileum

Uplynulú nedeľu 7.novembra oslávila v kruhu svojich najbližších vzácne životné jubileum 85 rokov plodného života, bývala atlétka reprezentantka Slovenska a Československa majsterka športu Alenka Hejtmanková – Holárková. Veľkej pocty sa jej dostalo aj od zväzu, keď bola uvedená do Siene slávy slovenskej atletiky v rámci vyhlásenia ankety Atlét roka.

08.11.2021 | 14:45

PRVÝ TRÉNER BERGER 

Večne usmiata veľmi rada spomína na svoje športové začiatky. Gény zdedila po svojich rodičoch , od malička bola ako živé striebro. Prvé kroky ako si spomína urobila v Turí pri Žiline , kde hrávala futbal s chlapcami a často nastupovala v dedinskom družstve. Keď mala deväť rokov presťahovala sa s rodičmi do Poviny a tu robila prvé kroky v atletike. Spolu s ďalšími nadšencami postavili na lúke prekážkovú dráhu, stojany  na skok do výšky s troškou piesku. Tak začínala  i keď netušila , že atletika bude jej srdcovou záležitosťou. Ta lúka už dnes neexistuje  a veľa vlastníkov si pamätá , ako ich blonďavá dievčina s dlhými vrkočmi porážala. Do školy chodila v Kysuckom Novom Meste . Prvý oficiálny pretek absolvovala v roku 1950 na športových hrách dedinskej mládeže v Čadci a hneď uspela. V jeden deň vyhrala tri disciplíny  a tu začala jej atletická kariéra , ktorej sa upísala na 18 rokov. V roku 1952 začala študovať v Žiline na dievčenskom gymnáziu a jej prvým trénerom sa stal profesor matematiky Ladislav Berger. V krátkom období vyhrala preteky v Gowaldove, Olomouci a to ju povzbudilo. Pridala na tréningu na žilinskej atletickej dráhe a v krátkom čase utvorila štyri československé rekordy dorastu na 60m prekážok /9,22sek/, vo vrhu guľou /13,39m/ a v trojboji  /2310 bodov/ a v päťboji /3994 bodov/.V rokoch 1953 až 1954 sa  stala víťazkou športových hier mládeže, niekoľkonásobnou majsterkou Slovenska a Československa v skoku do diaľky , výšky, behu na 80m prekážok, behu na 200m, vrhu guľou a v päťboji. Azda nebolo disciplíny okrem behov na dlhé trate v ktorej nebola majsterkou.

 


 

VERNÁ ŽILINSKÝCH FARBÁM

Nečudo, že mladú Alenku si všimli tréneri reprezentačného kolektívu Československa. Po úspešných štartoch na zahraničných podujatiach štartovala na prvých Svetových akademických hrách v Budapešti, kde v päťboji obsadila 4. Miesto. V rámci päťboja vytvorila v behu na 200m nový rekord Československa časom 26,8 sek. V roku 1954  ako 18-ročná nastúpila za reprezentáciu Československa na majstrovstvách Európy vo Švajčiarskom Berne, kde zaplatila nováčikovskú daň, keď obsadila 13. miesto v päťboji. Vyvolala však senzáciu v skoku do výšky v rámci päťboja , kde skončila na 3. Mieste za sovietskou pretekárkou Čudinovou a reprezentačnou kolegyňou Modrachovou. Československo reprezentovala 18-krát, zúčastnila sa na dvoch festivaloch mládeže. Bola v príprave na olympiádu v Melbourne  /1956/ spolu so svojim trénerom prof. Ladislavom Bergerom , ktorý v tom čase bol trénerom čs. reprezentácie. Napokon však ani jeden necestoval na OH, keď absolvovali celú prípravu. Po olympiáde začal profesor Berger učiť na vysokej škole a na trénovanie mu už nezostával čas. Nový trénerom sa stal Jozef Franko s ktorým Alenka spolupracovala až do ukončenia aktívnej činnosti. Pri atletike spoznala veľa ľudí. Mala možnosť reprezentovať s takými osobnosťami , akými boli manželia Zátopkovci, Mertová - Trkalová , Kulhavá , Mulerová a tiež Žilinčanka  Kekelyová – Golierová. Alenka veľmi rada spomína  na medzištátne stretnutie Poľso – Československo – Rumunskov roku 1955, keď sa v priamom súboji strtla so svetovou rekordérkou v skoku do výšky Jolanou Balaszovou.

Dresu Žiliny zostala verná, hoci mala ponuky  z Prahy, Ostravy  a Gotwaldova. V roku 1968 bol jej za úspešnú reprezentáciu Československa udelený titul  Majsterky športu. V roku 1970 ukončila aktívnu činnosť v atletike zostala verná ako funkcionárka a rozhodkyňa.  Treba spomenúť že v malosti sa úspešne  venovala volejbalu a turistike. Dnes po úspešnej operácií obidvoch bedrových kĺbov často využíva bicykel a rada pláva. Žije pokojným životom v Kysuckom Novom Meste. Je veľmi rada že v Žiline sa konečne buduje 400 metrová tartanová dráha, čo bude pekný darček k storočnici žilinskej atletiky. S atletikou zažila veľa krásnych chvíľ a spoznala celú Európu. Pri gratulácií sme sa opýtali, aký má názor na súčasnú atletiku? „Som veľmi nešťastná z toho že miznú ihriská, štadióny, atletické dráhy. Moderná doba, počítače a nové záľuby vplývajú na mládež. Za mojich študentských čias sme boli šťastní, že sme mohli cvičiť , keď nám mala odpadnúť hodina telocviku búrili sme sa proti tomu. Verím , že mládež príde na to aký je  dôležitý pohyb a šport.“ Skromnej oslávenkyni pri tomto vzácnom jubileu želajú veľa zdravia, spokojnosti atlétky, atléti , rodina priatelia a celé atletické hnutie. Ku gratulácií sa pripája v mene Olympijského klubu Žilina Juraj Straka.

Autor: - r -

Foto: Lajo Kupkovič

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod