Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Kultúra

Bratislavské jazzové dni „sa sťahujú“ do Žiliny

Bratislavské jazzové dni v Žiline sa budú v metropole severozápadného Slovenska konať po prvýkrát. Jednodňový festival je pilotný projekt agentúry Art team a Mestského divadla v Žiline, cieľom ktorého je obnoviť tradíciu Jazzových dní v Žiline. Viac o blížiacej sa akcii povedal člen organizačného tímu Martin Noga.

14.10.2013 | 14:14

Kto je hlavný interpret?

Hlavným headlinerom festivalu bude Zawinul Legacy Band. Priestor dostanú aj dve žilinské formácie Darkness Positive Quintet a Big Band žilinského Konzervatória.
 

Na aké nástrojové zloženie sa diváci môžu tešiť?

Kapela pricestuje v obsadení: klávesista Scott Kinsey, perkusionista Robert (Bobby) Thomas Jr., bubeník Mike Baker, gitarista Amit Chatterjee, basgitarista Hadrien Feraud. Všetci uvedení členovia boli dlhoročnými aktívnymi spoluhráčmi legendárneho skladateľa a hudobníka Joa Zawinula, či už v kapela Weather Report alebo Zawinul Syndicate. O majstrovstve jednotlivých členov svedčí aj spolupráca s inými veľkými menami hudobného sveta, ako sú Sting, Elton John, Carlos Santana, Christina Aguilera, Chick Corea, John McLaughlin, Stan Getz.
 

S čím sa skupiny predstavia - čo sa bude hrať? Bude sa hrať aj niečo vlastné?

Zawinul Legacy Band sa sústreďuje výhradne na tvorbu skladateľa Joa Zawinula. Je to jediná formácia, ktorá je oficiálne uznaná organizáciou Zawinul Estate, ktorú riadi syn Joa Tony Zawinul. Big Band sa predstaví so svojím novým repertoárom autora Mareka Pastírika, ktorý je zároveň lídrom a umeleckým vedúcim tohto telesa. Kapela Darkness Positive Quintet odprezentuje vlastné jazzové kompozície.
 

Koľko rokov sa jazzu jednotlivé skupiny venujú?

Zawinul Legacy Band vznikol po smrti Joa Zawinula v roku 2007, avšak všetci hudobníci sa venujú tomuto žánru dlhé roky už pred vznikom týchto formácií.
 

Sú nejaké ambície alebo vízie do budúcnosti?

Hlavnou víziou je obnoviť a zakoreniť tradíciu jazzových dní v Žiline, aby sa stali pevnou súčasťou kultúrno–spoločenského diania v našom meste.
 

Kde okrem Žiliny čakajú hudobníkov ešte vystúpenia?

Zawinul Legacy Band sa v Žiline predstaví v rámci svojho európskeho turné Walk Tall tour 2013.
 

Petra Vörösová
Snímka kapela

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod