Žilinský Večerník

18. máj 2024 | Viola
| 10°C

Nezaradené

Budatínčania sa búria: Poštu si nedáme!

Obyvatelia mestských častí Budatín, Považský Chlmec, Zástranie,  Zádubnie a Vranie sa nevedia dohodnúť, kde by mali mať poštu. Tú presťahovali v roku 2007 do Budatína a slúžiť má práve pre túto spádovú oblasť. Poslankyňa Anna Smikoňová však na základe podnetu občanov začala vyvíjať aktivitu, aby sa pošta presťahovala na Kysuckú ulicu ku Slovene.

30.09.2013 | 14:04

ŽILINA. Občania Považského Chlmca podľa nej už desaťročia žiadajú zriadenie pošty v Považskom Chlmci, pretože tá v Budatíne im nevyhovuje umiestnením ani prevádzkovými hodinami. „V práci poslankyne som sa s istou nespokojnosťou stretla aj u občanov Zástrania, Zádubnia a aj v Budatíne. Preto vyvíjam iniciatívu na zriadenie pošty ku zastávke Slovena, kde stojí autobus MHD pre mestské časti Zástranie, Zádubnie, Považský Chlmec, Vranie aj Budatín. Je tam zastávka SAD, zdravotné stredisko, lekáreň, OD Lidl, športoviská a veľa podnikateľských subjektov. Pošta by mala určite dostatok klientov na to, aby prevádzkové hodiny boli v pracovných dňoch od rána do večera aj v sobotu dopoludnia,“ uviedla Anna Smikoňová.
 

V súčasnosti vraj poslankyňa pripravuje pre občanov týchto mestských častí anketu, kde by mala byť ich pošta umiestnená. Ako poslankyňa totiž považuje za svoju povinnosť reagovať na potreby občanov a hľadať riešenie. „Štát nás núti preberať peniaze a doporučené zásielky z úradných inštitúcií na spádovej pošte. Žiadam iba vytvoriť podmienky pre občanov tak, aby nebol problém zásielky prevziať aj po práci, aj imobilným občanom,“ dodala.
 

S pochopením sa však jej iniciatíva nestretáva najmä v Budatíne. Ďalší poslanec za volebný obvod vyhlásil, že keď sa on stretával s občanmi, pošta, ako je dnes, im vyhovuje. „Títo občania konštatovali, že predsa príjem pošty, doručovanie dôchodkov vykonávajú zodpovedne doručovatelia a nie je problém, aby si občania cestou doručovateľov posielali listové zásielky a platby. Doručovatelia sú vždy ochotní takéto služby pre nich vykonať,“ uviedol Ján Púček.

Budatínčania potom sformulovali výzvu pre primátora: „Vážený pán primátor, žiadame Vás, aby ste zabránili poslankyni Smikoňovej v aktivitách na zrušenie pošty v Budatíne, pretože sa svojou aktivitou snaží dosiahnuť zrušenie a preloženie pošty z Budatína na Kysuckú ulicu, čo je proti záujmom občanov.“

Hovorca Pavol Čorba uviedol, že mesto zatiaľ nikto nekontaktoval a v uvedenej veci samospráva nemá kompetenciu rozhodnúť, kde bude umiestnená pobočka pošty. Hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová však uviedla, že žiadosť evidujú. Podľa jej slov bola Pošta Žilina 3 presťahovaná v roku 2007 do nových moderných priestorov, ktoré vyhovujú spádovej oblasti Zástranie, Zádubnie, Považský Chlmec a Budatín. Rovnako zabezpečili aj možnosť parkovania a bezbariérový prístup k pobočke.

„Nad sťahovaním pošty neuvažujeme, predĺžili sme hodiny pre verejnosť v pondelok a v stredu do 18.00 h, aby vyhovovali aj zamestnaným občanom,“ uzavrela hovorkyňa.

Michal Filek

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod