Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Nezaradené

Čičmany oslavovali 750 výročie od prvej písomnej zmienky

Hoci má táto rázovitá dedinka len 121 obyvateľov, ročne ju  navštívi tri a pol tisíca turistov. Vzory namaľované na tamojších domoch obleteli celý svet ako symbol Slovenska.

12.07.2022 | 13:43

Aj napriek tomu je obec vo finančnej a existenčnej tiesni a na jej pomoc vyhlásili dobrovoľnú zbierku. Aj na tieto problémy obec zabudla počas uplynulého víkendu, kedy si slávnostne pripomenula 750. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou celodenného programu bola svätá omša, vystúpenia hudobných skupín, folklórnych súborov a ľudových hudieb. Obec sa začala postupne vyľudňovať, ľudia poodchádzali za lepším bývaním, zárobkom.

[img-112811]


 

„Čičmianskych dreveníc zostalo osem desiatok, vzory na niektorých z nich sú zapísané v nehmotnom kultúrnom dedičstve Slovenska,“ povedala starostka Iveta Michalíková. Pôvodní majitelia domov už nežijú a drevenice opravujú ich nástupcovia. Starostka však zdôrazňuje, že Čičmany nie sú skanzen. Pulzuje v nich reálny obecný život. Turizmus sa ešte stále nevrátil do čias spred pandémie, aj preto obec potrebuje pomoc. Transparentný účet, ktorý bol na tento účet zriadený, pomáha obci pri financovaní energií či opráv ciest.

 

Autorka: Iveta Frolková

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod