Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Kultúra

Detské knižky sú aktuálne aj v súčasnosti

Príkladom toho je aj začínajúca autorka Emília Hubočanová z Podhoria, ktorá nám predstavila svoje knižné výtvory. Pracuje ako vychovávateľka na ZŠ v Lietave a deti sú jej častou inšpiráciou.

28.10.2013 | 15:39

Jej básničky sú veselé a poučné. Deťom sa ľahko čítajú a mnohé z nich ovládajú naspamäť. Básne v učebniciach sa Emílii Hubočanovej zdajú byť dosť ťažké na zapamätanie, preto pre deti vymýšľa vlastné. Sú určené hlavne škôlkarom a prvákom základných škôl. „Básne píšem celý život. Začínala som najskôr so zamilovanými básňami a ako som prišla do zamestnania, píšem hlavne básničky pre deti,“ hovorí. „Vždy, keď sme sa s deťmi hrali, niečo sme vymysleli. A raz mi napadlo tieto básničky aj zapisovať. Keďže sa mi veľmi páčili, oslovila som aj kníhkupectvá, či by mali záujem vydať ich v knižnej podobe. Ozvalo sa vydavateľstvo Edis v Žiline, ktoré mi vydalo moju prvú knihu Veselá abeceda v básničkách. Neskôr sa ozvalo aj vydavateľstvo v Bratislave Fortuna Libri, ktoré vydalo moju druhú knihu Abeceda vo veršíkoch.“

Prvá knižka obsahuje aj úlohy na precvičovanie, aby deti mohli zapojiť svoju fantáziu. Ilustrácie k nej vytvoril akademický maliar Stanislav Lajda.

Druhá knižka sa skladá hlavne zo štvorverší a ilustrácie spravila Vladimíra Vopičková. „Veľmi ma potešilo, keď som sa bola prednedávnom v jednom kníhkupectve spýtať, či majú moje knižky. Neprezradila som, že som autorka. Predavačka mi odpovedala, že knižky sú veľmi dobré a odporúča ich známym. Bol to príjemný zážitok,“ spomenula si spisovateľka. Povedala nám, že jej snom je vydať v budúcnosti aj jej zamilované básne. My dúfame, že sa to autorke podarí a vydá ďalšie zaujímavé knižky, nielen pre deti.


Lucia Kubalová
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod