Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Kultúra

Edith Piaf na divadelných doskách

Mladé žilinské profesionálne divadlo Lemniskáta sa podujalo na neľahkú úlohu – vytvoriť inscenáciu divadelnej hry Ľubomíra Feldeka: Smrť v ružovom.

11.11.2013 | 15:32

Táto hra približuje divákovi posledné okamihy života svetoznámej francúzskej šansoniérky Edith Piaf. Sú v nej použité a naživo spievané jej najznámejšie piesne, ktorých texty vynikajúco preložil autor hry.

Edith Piaf, veľmi výrazná a nekonvenčná umelecká osobnosť, s nenapodobniteľným hlasom a výrazom, to nemala v živote ľahké. Avšak vďaka svojej húževnatosti, nesmiernemu talentu a troche šťastia sa z pouličnej speváčky stala megahviezda šansónu, ktorá si svojimi emotívnymi piesňami získala srdcia poslucháčov na celom svete.

„Pri naštudovaní inscenácie sme sa nesnažili verne kopírovať túto vynikajúcu speváčku,“ tvrdí režisér hry Vlado Mores. „Ani by to nebolo možné, pretože Edith bola jedinečná a neopakovateľná. Naším cieľom bolo skôr, v slede obrazov poprekladaných piesňami, ukázať vnútorný svet umelkyne, jej sny, túžby, radosti, úspechy či  tragédie. Sama Edith často opakovala, že všetky jej piesne sú o láske. Láska bola pre ňu najväčšou hodnotou,“ dodáva.

Postavy Edith Piaf sa bravúrne zhostila žilinská speváčka a herečka Jelena Horváthová–Tichavská. „Po troch vypredaných a veľmi úspešných predstaveniach môžem skonštatovať, že sa Jelene podarilo vytvoriť veľmi sugestívnu, autentickú a emóciami nabitú dramatickú postavu,“ hodnotí režisér.

Predstavenie hry Ľubomíra Feldeka o Edith Piaf Smrť v ružovom môžu milovníci divadla vidieť v piatok 15. novembra o 19. h v Divadle Kocka v Základnej umeleckej škole L. Árvaya na Dolnom vale 12. Vstupné je 5 eur pre dospelých a 3 eurá pre študentov a seniorov. Vstupenky si môžete rezervovať na tel. č. 0904 370 629.

Tešia sa na vás tvorcovia inscenácie!


-vm-, -r-
Snímka archív Divadlo Lemniskáta

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod