Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Šport

EXKLUZÍVNE Kedy skončí hokejového Kocúrkovo v Žiline? Vlkov chcú kúpiť dvaja subjekty

Hokejový klub MsHK Žilina je stále stopercentným majetkom mesta Žiliny. Dlhoročná iniciatíva predať klub do súkromných rúk začína naberať konkrétne rozmery. V exkluzívnom rozhovore Žilinského večerníka ozrejmil aktuálnu situáciu primátor Žiliny Peter Fiabáne (56).

05.02.2020 | 12:53

V akom stave je predaj hokejového klubu do súkromných rúk?

Do zastupiteľstva ide návrh. V prípade schválenia sa vyhlási súťaž a my podáme informáciu zastupiteľstve o zmluve a najmä jej podmienkach. Máme dvoch záujemcov o kúpu klubu, no mená nebudem hovoriť.

Je podľa vás ich záujem vážny? Nestane sa niečo podobné ako minulé leto, keď na poslednú chvíľu možný majiteľ cúvol?

Po komunikácii u jedného z nich vnímam, že má veľmi jasnú predstavu a záujem je vážny, nie je to opakovanie príbehu ako s pánom Černákom. Práve tá jasná vízia ma dostatočne upokojuje, aby všetko prebehlo v poriadku. Otázka na nás je, že aké podmienky si stanovíme i vytvoríme.

Čo zatiaľ môžete prezradiť o dvojici záujemcov?

Jeden je zo Žiliny, druhý mimo žilinského prostredia.

Akú máte predstavu o garanciách zo strany mesta?

Ak mesto chce  udržať 95 ročnú tradíciu hokeja v Žiline, tak mu musí nejak pomôcť a to je už otázka pre poslancov. Hovoríme o prenájme ľadovej plochy a možnej dotácii zo strany mesta pre klub. Pokiaľ nebudú tieto garancie dostatočné, tak môžeme prípadných záujemcov odradiť.

A čo druhá strana, teda súkromný investor?

Uchádzač musí byť schopný zložiť kauciu 250 tisíc, potom v prípade 1.ligy garantovať minimálne 150 tisíc na sezónu, v prípade extraligy minimálne 350 tisíc na sezónu. Ostatok je na otázke finančného príspevku od mesta niekde vo výške od 100 – 150 tisíc. Určite to nebude viac ako v minulosti. Avšak nechceme, aby po krátkom čase prišiel niekto s tým, že hokejový klub nezvláda udržať pri živote. Určite bude predmetom dohody aj prednostné odkúpenie klubu či ochrana extraligovej licencie i ochranu presunu licencie do iného mesta.

Bude táto zmena pozitívna pre žilinských odchovancov, trénerov?

V momente ako sa zmení vlastník, tak nemáme nad týmto vplyv. Pokiaľ záujemca odkúpi celý balík akcií klubu, tak na zadné nohy sa stavať nebudeme. Mali sme diskusiu, kde sme komunikovali o predstave prepojiť mládežnícky hokej s tým seniorským.

V kuloároch sa hovorí aj o opätovnom návrate Žiliny do extraligy, je to pravda?

Extraligová licencia je na stole, toto nemôžeme ignorovať. Z môjho pohľadu je sympatické ako sme to v Žiline momentálne uchopili. Cítim v hokeji určitú zodpovednosť a predstavu ako ísť ďalej. Je logické, že nový majiteľ to bude chcieť prekopať, no chceme mať istotu, že najkvalitnejší mladíci dostanú priestor u seniorov. Vplyv mesta po predaji je výrazne limitovaný, i preto nemôže byť hlavným momentom pre nás peniaze, ale dlhodobá vízia.

 

Predajom hokeja vznikne priestor pre väčšiu podporu ostatných športov?

Dnes hovoríme o novom modeli financovania športu v Žiline, o zúfalej infraštruktúre, na ktorú potrebujeme mať projekty. Rovnako otázka vzdelávania našich trénerov i učiteľov telesnej výchovy, aby všetko malo hlavu aj pätu. Končí nám stratégia rozvoja športu, tú potrebujeme vypracovať. Na konci by malo byť niečo, čo je schopné zmysluplne udržať šport v Žiline. Je nám jasné, že nie všetky športy budú spokojné.

Aký model podpory žilinského športu považuje za najsprávnejší?

Do zastupiteľstva ide materiál o financovaní športu, kde navrhujeme štyri pilierov podpory športu. Prvý je plošná podpora klubov formou športového poukazu, druhý je podpora niektorých športov na základe jasných kritérií, teda vytvoriť profilové športy. Hovoríme o štyroch kolektívnych a dvoch troch individuálnych na základe tradície, podmienok, výsledkov a ako sú kluby túto výzvu ochotné prijať. Tretí pilier je klasicky grantový systém, do ktorého sa môže zapojiť športový subjekt a posledný je vytvoriť fond na rozvoj podpory športu. Tam by mali ísť prostriedky z dvoch percent i firiem, ktoré chcú v Žiline podporiť šport a posilniť jeden z tých prvých troch pilierov.

Pocítia to potom výrazne aj samotní žilinskí športovci?

Kluby si musia stále držať filozofiu typu pomôž si sám a mesto je na to, aby ti pomohlo vytvoriť podmienky. Gro iniciatívy musí byť na kluboch, čo je zdravé a správne, lebo len tam sa musí ukázať sila daného klubu. Mesto by malo vedieť pomôcť na základnej úrovni, no nevyrieši komplexne problém konkrétneho klubu.

Viete povedať, aké profilové športy dostanú v Žiline najväčšiu podporu od mesta?

Potrebujem stanoviť kritéria. Prečo futbal, basketbal áno a nie napríklad florbal? To musí byť všetko jasné a či sa to niekomu páči, alebo nie, tak musíme podporovať olympíjske športy. Treba vnímať silu aj ekonomiku športu, kde napríklad je hokej o mnoho náročný na financie ako futsal.

Skúste byť konkrétnejší.

Hovoríme o štyroch športoch, ktoré by sme mali podporiť. Nehovorím o extraligách, ale urobiť všetko preto, aby v týchto hlavných športoch sa vytvorili podmienky pre Žilinu, aby sme mali tímy v najvyšších ligách daného športu. Jasne poviem, že je to futbal, hokej, volejbal a basketbal. Z individuálnych športov vidím niektorých jednotlivcov, vidím tam cyklistiku, tenis i plávanie. Vidím aj rodiace kluby, ktoré idú hore ako lukostreľba či hádzaná. Vlastné financie, dobrý manažment, kvalitní tréneri  a pomoc mesta má generovať širokú základňu. Samozrejme, jedni športy budú z tohto balíka vypadávať, iné sa do tejto kategórie budú dostávať.

Máte čas ako primátor na aktívny šport?

Dal som sa na behanie, chodím do práce na bicykli, ak je to možné. Potom je to plávanie a príležitostne turistika či lyžovanie.

A pasívne doma pred televíziou?

Priznám sa, že televízor doma nemám. Pozerám internet, čítam miestne noviny. Vždy pri nejakom úspechu s radosťou prijímam návštevy na pôde mesta ako naposledy pani Srbeckú z krasokorčuľovania či sedel som s pánom Kájankom ohľadom thaiboxera Milana Paleša, ktorý sa chystá do Japonska. Tento rok v rámci pretekom Okolo Slovenska by mal prísť aj Peter Sagan, to bude tiež veľká vec. Úlohou primátora je dávať športovcom úctu, lebo sú to zaslúžené výsledky a minimálne to z našej strany poďakovanie. Rovnako cítim, že je povinnosťou mesta, aby športy v Žiline fungovali a sa im darilo.

Foto: Daniel Stehlík

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod