Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Z regiónu

Horská záchranná služba: Jeden zásah k pozitívnemu na COVID-19 by nás ochromil na celé dva týždne

Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. V každom prípade však treba počas súčasnej svetovej pandémie zvážiť aj turistiku do hôr. Ak by ste sa totiž zranili a potrebovali by ste pomoc horských záchranárov, je možné, že by vás nemal kto ratovať. Jeden náročnejší zásah k pozitívnemu na koronavírus a polovica tímu Horskej záchrannej služby (HZS) Malá Fatra môže ísť do karantény.

05.04.2020 | 11:07

MALÁ FATRA. Uplynulý mesiac bol bohatý na slnečné dni, a preto je pre mnohých z nás bytostný problém zostať doma a „neturistikovať“. To sa však v súčasnej dobe, kedy platia prísne karanténne opatrenia, neodporúča. Veliteľ Horskej záchrannej služby Malá Fatra Juraj Ondruš vysvetľuje prečo. „V horskom prostredí sa pri záchrannej akcii a následnom transporte nedá vzhľadom na ochranné pomôcky, akými disponujeme, poveternostné podmienky a horský terén dodržať taká sterilita, aby sme na 100 % vylúčili možnosť nákazy od pacienta a naopak. A tak sa každá záchranná akcia môže skončiť pre záchranárov následnými karanténnymi opatreniami po dobu dvoch týždňov. Jednoducho povedané, jedna náročná záchranná akcia so šiestimi nasadenými záchranármi nám na dva týždne môže vyradiť z pracovného nasadenia polovicu príslušníkov HZS slúžiacich vo Vrátnej. Ľudia s cestovateľskou anamnézou by mali prísne karanténne opatrenia dodržiavať bezprecedentne,“ zdôrazňuje náčelník HZS Malá Fatra.

Menej turistov, menej zásahov

Ako sa ďalej od neho dozvedáme, horskí záchranári v momentálnej situácii pristupujú ku každému pacientovi ako k niekomu, kto môže byť pozitívny na COVID-19. „Zároveň aj my sa správame tak, ako keby sme boli pozitívni. Používame rukavice, ochranné rúška a všetko, čo máme. Tak ako asi všetci záchranári na Slovensku, aj my máme nedostatok pracovných ochranných pomôcok i prostriedkov a bojujeme o kvalitné rúška, obleky a dezinfekciu, aby sme riziko nákazy od pacienta aj smerom k nemu minimalizovali na čo najmenšiu mieru,“ dodáva Juraj Ondruš.

Našťastie, ľudia situáciu nepodceňujú a do hôr nechodia. Záchranári evidujú menej turistov, a teda aj menej zásahov. „Vážime si všetkých ľudí, ktorí poctivo dodržiavajú karanténne opatrenia, a tým chránia nielen seba, ale nás všetkých. Vieme, že doma sa zle sedí, keď je vonku nádherné počasie. HZS v každom prípade momentálne neodporúča náročné horské túry a iné rizikové športové aktivity vo vysokohorskom teréne. Športovo sa realizovať treba skôr v podhorí, ideálne s niekým, kto s nami žije v spoločnej domácnosti. Nezdružovať sa do skupín a dodržiavať všetky potrebné hygienické opatrenia,“ odporúča náčelník malofatranských záchranárov.

Prísne hygienické opatrenia prijala HZS aj vo vlastných radoch. „Snažíme sa čo najviac obmedziť združovanie záchranárov, zrušené do odvolania sú všetky školenia, kurzy, preteky a cvičenia. Snažíme sa čo najviac držať záchranárov doma v pohotovosti na telefóne s dostupnosťou do pár minút pre potrebu záchrannej akcie,“ vysvetľuje Juraj Ondruš.

Neistá sezóna

Turistická sezóna je tento rok v Malej Fatre už od začiatku roka slabá. Ako sa ďalej bude vyvíjať, závisí od vývoja pandémie vo svete. „Rád by som po lete povedal, že tohtoročná turistická sezóna bola fantastická s veľkým počtom turistov, minimom úrazov a bez koronavírusu. To si asi prajeme všetci,“ konštatuje na záver náčelník HZS Malá Fatra.

Autor: - r -

Foto: Facebook HZS

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod