Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 11°C

Z regiónu

Hrad Strečno navštívilo viac ako 50 000 ľudí

Tohtoročná sezóna na Hrade Strečno bola naozaj úspešná. Kultúrna pamiatka v správe Považského múzea privítala v roku 2023 až 50 391 návštevníkov. Je to takmer o 10 000 ľudí viac ako v minulom roku.

14.12.2023 | 20:42

Hrad svoje brány otvoril v sobotu 1. apríla a až do októbra bol otvorený každý deň. V novembri sa otváracie hodiny obmedzili len
počas víkendov a posledný návštevník prišiel v nedeľu 19. novembra.
Záujemcovia si užili nielen klasické sprevádzané prehliadky, ale aj mnohé podujatia. „Najvyššiu návštevnosť mali tradičné letné nočné prehliadky a Noc duchov, tekvíc a strašidiel. Trochu nás mrzí, že počas podujatí Hradné hry Žofie Bosniakovej a Cestovanie v čase neprialo počasie, celková návštevnosť mohla byť ešte o niekoľko tisíc vyššia, ale aj tak sa z tohto počtu veľmi tešíme. Už sme sa priblížili číslam spred pandémie,“ uviedla správkyňa hradu Katarína Repáňová.


Hradná škola prilákala množstvo detí.

Obľube sa tešil aj program Hradná škola pre školské skupiny a tiež výstavy. V tomto roku boli na hrade tri. Stredovekú dedinu Paseka a cestu na hrad spríjemnili originálne diela žiakov zo ZUŠ M. R. Štefánika v Čadci. V severnom paláci bola v máji prezentovaná výstava Po stopách poľskej geológie a po jej skončení sa v tomto priestore nachádzala výstava Kde bolo, tam bolo v podaní Ondreja Zimku 4.
Novinkou v tejto sezóne bolo sprístupnenie časti novej interaktívnej expozície, ktorá bola otvorená 3. júla. Predstavuje majiteľov a správcov hradu a  tiež vojenské dejiny. Expozícia je prvou z plánovaných zmien na hrade, ktoré by sa mali uskutočniť v prípade získania finančných prostriedkov.
Ďalšie časti by mali byť venované stavebným úpravám hradu v rôznych obdobiach a samozrejme najznámejšej majiteľke – Žofii Bosniakovej.
Hrad Strečno bude opäť otvorený na jar v roku 2024.

Autor: - r -

Zdroj: Magdaléna Lacková

Foto: PMZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod