Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 13°C

Z regiónu

Hromadné turistické výstupy majú svoje čaro

Štefanské a silvestrovské turistické výstupy na rôzne vrcholy v okolí sa konávajú každý rok. Niektoré hromadné výstupy sú mladšie, iné sa konávajú už celé desaťročia. Ak ste ešte nevyskúšali podobný tip výstupu, ponúkame vám prehľad z okolia počas nasledujúcich sviatočných dní.

25.12.2023 | 09:12

Najobľúbenejší Štefanský výstup medzi turistami v Malej Fatre je Suchý so zastávkou na Chate pod Suchým. V tento deň chata praská vo švíkoch, nachádzajú sa tu turisti z rôznych okolitých spolkov ale aj obyvatelia priľahlých obcí, ktorí si z výstupu na chatu na Druhý sviatok vianočný vytvorili dlhoročnú tradíciu.

Turistický spolok TJ Slovan Malá Fatra Žilina usporiada tento rok 4. ročník Štefanského výstupu na Hradisko, na konci roka pozýva na 22. ročník výstupu na Veľký Straník, na druhý deň, 1. januára, sa nadšenci turistiky stretnú v Parku Ľudovíta Štúra na Bôriku a privítajú spoločne nový rok.

Už 25. ročník Silvestrovského výstupu na Minčol usporadúva Klub slovenských turistov (KST) Turie v spolupráci s obcou Višňové.  Zimný turistický výstup na Čipčie si turisti z KST Turie doprajú 6. januára 2024, na sviatok Troch kráľov. Ako spoluorganizátor 48. ročníka sa zapojila aj obec Turie. Pre účastníkov akcie je potom v miestnom kultúrnom dome zabezpečené občerstvenie a zábava pri živej hudbe v štýle country.

Na Silvestra sa môžete vybrať na Kľak s KST Lietavský Lúčka a KST Kosodrevina Fačkov. Tento rok sa zapíše ako 35. ročník výstupu. Turisti z Diviny zasa pozývajú na 9. ročník Silvestrovského výstupu na Malý vrch (Divinka).

Novoročné stretnutie turistov každý rok usporadúva aj KST Dlhé Pole. Tento rok sa na Zarúbanú Kýčeru vydajú už po 43. raz.

Kalendár podujatí rôznych výstupov ako aj kontaktné informácie na organizátorov nájdete na stránke www.kstza.sk.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod