Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Zaujalo nás

Kaplnka v Lesoparku Chrasť je dielom významných autorov. V minulosti slúžila aj na sobáše

Na rozhraní dvoch mestských častí Vlčince a Solinky oproti areálu Žilinskej univerzity na Veľkom Diele sa nachádza Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie. Postavili ju na lesnom pozemku vo vlastníctve mesta. Dnes je súčasťou mestskej oddychovej zóny Lesopark Chrasť, ktorá poskytuje návštevníkom nielen športové vyžitie a oddych, ale aj možnosť duchovnej regenerácie.

28.12.2019 | 09:22

Kaplnka a oddychová zóna sú v súčasnosti spoločne ohradené. Vlastnú kaplnku projektoval v roku 1928 vtedy mladý architekt František Eduard Bednárik (11. septembra 1902, Bystřice pod Hostýnom – 16. februára 1960, Žilina). Do Žiliny prišiel v roku 1925, projektoval i staval vlastnou stavebnou firmou mnohé významné stavby, niektoré spolu so švagrom arch. Ferdinandom Čapkom.

Projektant kaplnky, architekt Eduard Bednárik.


Medzi ich projekty patrí i budova železničnej stanice, Elektrární, Gymnázium na Veľkej okružnej a mnohé ďalšie stavby aj mimo Žiliny. Bol aj súdnym znalcom a majiteľom kameňolomu Dubná Skala pri Vrútkach i riaditeľom Varínskeho asfaltového ťažiarstva, čo bol lom pri železničnej stanici Strečno – Nezbudská Lúčka, kde sa ťažil dolomitový štrk s prímesou asfaltu.

VZOSTUPY AJ PÁDY
Už v 18. storočí mali Žilinčania v priestore Chrasť kaplnku, ktorú vybudovali s finančnou pomocou žilinského mešťana Makkera. Popri kaplnke viedla aj cesta pútnikov do Višňového, ktoré je pútnickým miestom katolíkov už vyše 300 rokov. O schválenie výstavby novej kaplnky požiadal rímskokatolícky farský úrad v Žiline 6. júna 1929 Biskupský úrad v Nitre. Sumu 70-tisíc Kč na stavbu zložili veriaci v zbierke, ako aj 2000 Kč na udržovanie kaplnky. Celkové náklady na stavbu boli 100 000 Kč.

Po roku 1949 sa kaplnka nevyužívala a začala pustnúť. Fotka pochádza z roku 1956.


Kaplnka bola venovaná aj obetiam 1. svetovej vojny. Projekt stavby vypracoval architekt František Eduard Bednárik v roku 1928. Stavbu schválil 2. septembra 1929 Okresný úrad v Žiline a bola dokončená v roku 1930. Kaplnka sa využívala nielen na príležitostné modlenie návštevníkov lesoparku, ale aj na sobáše. Najmä po ukončení vojny v roku 1945 sa tu sobášilo mnoho mladých dvojíc, pretože viacerí chudobnejší nemali dostatok peňazí na „lepšie“ biele svadobné šaty, a tak im cirkev umožnila sobáše mimo mesta.

Po roku 1949 sa kaplnka nevyužívala a postupne spustla.

PRINAVRÁTENIE DO ŽIVOTA
Zmenou pomerov po roku 1990 sa opäť začala využívať a v roku 1991 ju farnosť Žilina dala rekonštruovať. Opätovne ju uviedli do života 15. septembra 1991 a slúžila sa tu prvá svätá omša, ktorú celebroval správca žilinskej farnosti Jozef Noga. Účinkovala pritom aj železničiarska dychovka. Celkový náklad na rekonštrukciu bol 62 624,85 Kčs. Kaplnka v súčasnosti patrí farnosti Vlčince.

Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie v Lesoparku Chrasť.


PREDLOHOU JEJ BOLA KRÍŽOVÁ CESTA V SUSEDNOM ČESKU
Napriek tomu, že o kaplnke vedia mnohí Žilinčania, nie sú známe niektoré fakty o vlastnej stavbe a interiéri. Po prvýkrát predkladáme čitateľom popis jednotlivých častí kaplnky a viac informácií o autoroch diel, ktoré sú súčasťou kaplnky.

Zaujímavá je predovšetkým predloha, ktorou sa František E. Bednárik inšpiroval pri tvorbe projektu kaplnky. Vyrastal v moravskom mestečku Bystřice pod Hostýnom, kde jeho otec – murársky majster – sa zúčastnil výstavby krížovej cesty v pútnickom mieste Hostýn. Táto cesta so začiatkom na ľavej strane Baziliky Nanebovzatia Panny Márie je dielom slovenského architekta Dušana Jurkoviča, ktorý sa inšpiroval tradíciami valašských ľudových stavieb a v súčasnosti nesie aj jeho– Křížová cesta Dušana Jurkoviče.

Krížová cesta z Hostýna slúžila ako predloha pri projektovaní kaplnky.


Z porovnania kaplnky v Chrastí i Hostýna je zreteľná ich podobnosť, ba zhoda. Za upozornenie na tento fakt ďakujeme Zuzane Grúňovej, ktorá obidve stavby spracováva vo svojej štúdii. Maľby v Hostýne realizoval významný český maliar Joža Uprka, zachovala sa len jeho mozaika číslo XIII. Nové mozaikové obrazy I až XII na stavbách v Hostýne vytvorili v rokoch 1912 až 1933 Jano Köhler (1873 – 1941) a podnik RAKO.

Práve Jano Köhler pri vstupe do kaplnky v Žiline vytvoril dve mozaiky – vľavo sv. Františka Xaverského a vpravo sv. Tomáša apoštola. Na obidvoch mozaikách sú skratky jeho mena J. KOE, na jednej i skratka roku vytvorenia diela – (19) 31 a skratka podniku RAKO.

V kaplnke sa nachádza mramorová socha Panny Márie s Kristovým telom po zložení z kríža, ktorú vyhotovil v r. 1930 sochár František Jeništa z Bystřice pod Hostýnom. Sochu do kaplnky kúpila za 7000 Kč vdova pani Chládecká.

Vlastná kaplnka má vstupnú nezastavanú časť so štyrmi schodíkmi a vnútornú časť uzavretú dverami. Vo vnútri kaplnky sa nachádzajú na ľavej i pravej strane tri vitrážové okná s motívmi z Biblie. Autor na nich nie je uvedený, predpokladá sa, že ich vyhotovil tiež akademický maliar Jano Köhler.

Vo vnútri kaplnky sa nachádzajú aj tri vitrážové okná s motívmi z Biblie.


Kaplnka je v súčasnosti využívaná veriacimi, pristavujú sa pri nej mnohí návštevníci mestského lesa a je zároveň súčasťou oddychového areálu a detského parku.

Foto: Jozef Feiler, Štátny archív ŽIlina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod