Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

26. september 2018 | Edita

Žilinský diár

Kapustová nedeľa

  • 16.9.2018   Skanzen Nová Bystrica - Vychylovka

Starí Rimania na ňu nedali dopustiť a kapustu považovali za všeliek. Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Kapusta má však aj mnohé iné klady, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Vedeli ste napríklad, že pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako majú citróny?

Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že kapusta sa dá nakladať. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy. Kapusta sa postupne šľachtila a dnes si môžeme pochutnávať na mnohých odrodách bielej a červenej kapusty. Medzi najbežnejšie druhy patrí hlávková kapusta, potom je to čínska a pekinská kapusta.

„Surová či kvasená, pre zdravie je stvorená“ – pravdivé heslo, ktoré neklame nikoho z nás a každý to vie. Čo všetko potrebuje gazdiná na spracovanie kapusty a uloženie kapusty do suda, čo všetko sa okolo toho povyvádzalo, to vám priblíži FS Vrabčiar z Krásna nad Kysucou v nedeľu 16. septembra 2018.

Na pódiu pri objekte Krčma z Korne členovia folklórnej skupiny budú prezentovať spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda, obohatený piesňami a humorným rozprávaním. Jesennú nedeľu plnú krásnych zážitkov pre vás pripravilo Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.

Zdroj: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci

Horúce kreslo
DNES ZAJTRA PIATOK
2 °C
8 °C
13 °C
zilinskyvecernik_monitor_prod