Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 17°C

Zaujalo nás

Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

Na seniorov si síce spomíname počas celého mesiaca október, ale nemali by sme na nich zabúdať ani počas vianočných sviatkov, ktoré sa pomaly blížia.

06.11.2023 | 12:11

Aby sme nezabudli ani na starkých v domovoch dôchodcov, či na osamelých seniorov vznikla iniciatíva Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Projekt tento rok odštartuje 20. novembra s ukončením zbierok 4. decembra 2023.

Láska v krabici

Kto má záujem, môže pripraviť darček pre neznámeho seniora. Do krabice od topánok sa toho zmestí naozaj veľa: niečo sladké (keksík, perníčky, cukríky, DIA sladkosti, ovocné detské taštičky…), niečo slané (tyčinky, slané keksy, praclíky, kukuričné chrumky, krekry,…), niečo teplé (káva, ovocný čaj, cappuccino, horúca čokoláda, bylinný čaj,…), niečo mäkké (teplé ponožky, papučky, rukavice, čiapka, šál, uteráčik…), niečo voňavé (sprchový gél, telové mlieko, krém na ruky, balzam na pery, parfém,…), niečo na zábavu (krížovky, dobrá kniha, kresbičky od detí, pozdrav, medovník, pohľadnica,…), niečo zo srdca (ručne kreslená pohľadnica, plyšový macko, soška anjelika, šálka, vianočná dekorácia,...).

Dôležité je zabaliť krabicu tak, aby bol obalený zvlášť spodok a vrch krabice (aby sa dala skontrolovať). Potom už len stačí odovzdať krabice vo vybranej kontaktnej organizácii, ktorých zoznam sa zverejní 15. novembra 2023. Do tejto iniciatívy sa každoročne zapája aj veľa organizácií a inštitúcii zo Žiliny a širokého okolia.

Minulý rok v Žilinskom kraji dostali seniori 6 133 krabíc, čo tvorí presne 10 % z celkového počtu odovzdaných darčekov za rok 2022 po celom Slovensku. Medzi obdarovanými boli seniori z Petrovíc, Tepličky nad Váhom, Bytče, Štiavnika, Predmieru, Belej, Strečna, Lysice, Veľkého Rovného, Kotešovej, Terchovej, Varína, Dolnej Tižiny, Turia, Rajca, ako aj z rôznych seniorských a charitatívnych zariadení v meste Žilina.

Dve mladé iniciátorky

Za myšlienkou potešiť osamelých neznámych seniorov na Slovensku vianočnými darčekmi, ktoré od nikoho nečakajú, bola Janka Galatová, ktorá založila skupinu na sociálnej sieti Facebook a oslovila svojich známych, aby sa zapojili do zbierky a pomohli jej pripraviť darčekové krabice plné drobností pre seniorov v domovoch dôchodcov v Senci. Do zbierky sa rozhodla aktívne zapojiť aj Silvia Slobodová a následne niekoľko ďalších kontaktných osôb, vďaka ktorým sa v prvom roku podarilo vyzbierať namiesto plánovaných 30 až 787 darčekov a potešiť starkých v 10 zariadeniach. Silvia a Janka sa rozhodli v zbierke pokračovať aj ďalší rok a dať možnosť sa zapojiť kontaktným osobám po celom Slovensku a dnes spoločne organizujú už šiesty ročník. Po štyroch rokoch existencie projektu založili občianske združenie Koľko Lásky o.z., v roku 2019 bola táto iniciatíva ocenená ako Sociálny čin roka 2019 a v roku 2022 aj 2023 si prevzali prestížne ocenenie Senior Friendly.

„Tieto dve ocenenia patria nielen nám, hlavným organizátorkám zbierky, ale aj všetkým tým, ktorí sa do našej zbierky zapájajú, či už v podobe dobrovoľníkov, firiem, škôl, škôlok alebo jednotlivcov, ktorí s láskou krabičku pripravili. Ďakujeme vám z celého srdca, že ste sa rozhodli zapojiť práve do našich výziev. Robíme ich pre vás s láskou,“ vyjadrili sa mladé iniciátorky.

 

 

Zapojte sa aj vy!

Ak vás tento projekt zaujal ako inštitúciu, ktorá sa chce zapojiť zbieraním krabíc, oslovte organizátorky pre Žilinský kraj: Janku Martinickú a Zuzanu Plackovú Cárachovú na e-mail: [email protected] do 15. novembra, prípadne všetky informácie nájdete na stránke www.kolkolasky.sk a otázky smerovať aj na [email protected].

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: archív OZ

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod