Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Z regiónu

Kópia poľských trhov v Oškerde praská vo švíkoch

V sobotu nával už od samého rána. Hlava na hlave, záplava kvetov, potravín, oblečenia, dekorácií, ba i nábytku. Mnohé stánky sú pripravené už od 6. h. ráno, a tak prví nakupujúci už vtedy brázdia uličky okolo nich.

25.05.2022 | 11:16

TRI HLAVNÉ SEZÓNY

Časy, keď sme museli čakať na hraniciach, aby sme sa dostali na jarmoky do Noweho Targu, Jablunky či Poľského Tešína, sú nenávratne preč. Hovorí sa, že Poliaci sú v oblasti obchodu vynaliezaví. Aby nemuseli zákazníci chodiť tak ďaleko, prišli oni sem. A hoci nad poľskými trhmi mnohí ohrnujú nos, na jednej jeho zmenšenine v Oškerde to tak vôbec nevyzerá. Akoby sa sem vybrala celá Žilina i Kysuce. Vždy zjari priestor ranča v Oškerde ožíva trhovníckou vravou. „Trh má tri etapy. Na súčasný, jarný, ľudia chodia pre letničky, sadenice, veci do záhrady. Cez leto príde útlm a opäť sa to rozbieha pri dušičkových dekoráciách. Najsilnejší však býva predvianočný adventný trh,“ hovorí  Jozef Bajánek z Ranča, kde trhy organizujú.  Medzi predávajúcimi počuť najmä poľštinu, ale zvykli si sem chodiť aj Česi, Maďari, dokonca aj Rumuni. Prirodzené obavy, či sa po pandemických obmedzeniach podarí tento biznis opäť naštartovať, sa ukázali ako zbytočné.

ZA STÁLE MIESTO PRIPLATIA

Priestor okolo ranča opäť každú sobotu zaplnia desiatky stánkov a áut. Na parkovisku vidieť, že sem prišli, okrem Žilinčanov a Kysučanov, nakupovať aj Martinčania, Považskobystričania, Oravci či Liptáci. Keďže mnohí už majú záhradky a balkóny sčasti vysadené, nápor kupujúcich už nie je taký veľký, ako počas prvých jarných termínov. Na jednom stanovisku nám pani prezradila, že sem chodia až s 50 stojanmi, každý má 5 políc plných kvetov. „Vlani sme ten najsilnejší trh počas štyroch sobôt pred Vianocami museli zrušiť. Nemalo význam otvárať to pre obmedzený počet ľudí,“ pokračuje Jozef Bajánek. Mnohí trhovníci rozkladajú svoje stánky vždy na tom istom mieste. Za to si, samozrejme, priplatia, ale stojí to za to, pretože ich stáli zákazníci nájdu každú sobotu na rovnakom mieste. Niekto, kto na trhoch predáva prvýkrát, nemusí byť hneď s tržbou spokojný, ale oplatí sa vrátiť, aby si ho ľudia zapamätali a zvykli si naň.


 

CENY SÚ PRIJATEĽNÉ

Trhy v Oškerde majú už desaťročnú tradíciu. Vždy v sobotu od 7. do 13. h sem prúdia davy ľudí. Niektorí  len zo zvedavosti, iní s presným nákupným zoznamom. „Chodíme sem často. Nám to vyhovuje. Chodievali sme do Poľska, no už sme starší, aj benzín je drahý, a takto to máme za humnami. Navyše, v našich obchodoch idú ceny stále hore, a nám s mužom sa zdá, že tu to ani veľmi nepodraželo. Kupujeme tu, napríklad ryby a tie stoja rovnako ako vlani,“ hovorí dôchodkyňa Gitka zo Žiliny.“ Len pre porovnanie - muškáty tu dostanete od 1,50 do 2 eur, surfínie a petúnie okolo 1,50 eur, tagetes alebo aksamietnicu za 0,70 centov. Priesady stoja okolo eura. Zdá sa, že oproti minulým rokom sa tu ceny veľmi nezdvihli. Možno záhradkári vedia o predajniach, kde sú ceny približne rovnaké, no obrovský výber na jednom mieste zláka každého. Azda najviac a prakticky neustále sa zvyšujú ceny drevených posedení a malých záhradných stavieb, ktoré tam majstri so zákazníkmi dojednávajú. Možno sa podaktorí domáci obchodníci hnevajú, že Poliaci Slovákom vyťahujú eurá z peňaženiek. Majú ich však stále tenšie, a tak nečudo, že každý spôsob ako ušetriť, vítajú.

Autor: - r -

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod