Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Z regiónu

Kuneradský kaštieľ vstupuje do najdôležitejšej etapy svojej záchrany

Podľa majiteľky nebude táto etapa spočívať v stavebných úpravách, ale vo vypracovaní projektu, ktorý určí jeho konečnú podobu. Tá bude podľa jej slov naozaj zaujímavá.

18.03.2020 | 11:00

O tom, že kaštieľ má od minulého roka nového majiteľa, sme vás v Žilinskom večerníku už informovali. Národnú kultúrnu pamiatku odkúpili manželia Škottovci, ktorí dlhodobo žijú vo Švajčiarsku. Keďže pochádzajú zo Žiliny, kaštieľ v Kunerade dôverne poznajú, rovnako aj jeho zaujímavú, ale pohnutú históriu. Preto sa rozhodli zámok kúpiť a pokúsiť sa o jeho záchranu.

„Začali sme na jeseň s vyčistením pozemku od náletovej zelene a neporiadku, pozbieraním balustrád a iných kamenných článkov zábradlí, ktoré boli roztrúsené po okolí. Tieto boli uskladnené mimo objektu zámku a budú posúdené neskôr reštaurátorom. Začiatkom decembra sme sa po získaní príslušných povolení dostali dovnútra objektu a začalo sa s čistením od sute po požiaroch a s odstraňovaním nebezpečných, prehorených a navlhnutých drevených stropov. Počas tohto procesu sa zároveň prikrývali koruny múrov, ktoré sa zachovali, ako aj podstojkovali niektoré menej stabilné časti objektu,“ uviedla nová majiteľka kaštieľa Jana Škottová.


Jedinečná podoba
V týchto dňoch dokončili čistenie objektu a pripravujú sa na ďalšiu etapu riešenia havarijného stavu, ktorá spočíva v opätovnom vybudovaní stropov prízemia a prvého poschodia.

„Toto je nevyhnutné, aby sa scelili a zastabilizovali obvodové múry, ktoré momentálne drží pokope len pár nestabilných priečok. Taktiež ochránia zostávajúce časti objektu od poveternostných vplyvov, keďže tieto stropy budú spolu so zostávajúcimi múrmi zaizolované proti dažďu. Toto bude na dlhšiu dobu to jediné, čo si verejnosť bude môcť všimnúť. Začne sa totiž pre zámok jedna z najdôležitejších etáp, ktorou je vypracovanie projektu jeho konečnej obnovy. Veľa ľudí si neuvedomuje, ale zámok mal za svoju storočnú históriu až tri podoby – pôvodná, postavená grófom Ballestrémom, povojnová rekonštrukcia podľa známeho architekta Ferdinanda Čapku a nakoniec rekonštrukcia a modernizácia v 70. rokoch. Každá podoba zámku je súčasťou jeho histórie, a preto spolu s architektmi uvažujeme, ako každú z nich zapracovať do jeho budúcej podoby a zároveň šetrne pridať aj niečo jedinečné, čo vychádza z nás a charakterizuje súčasnosť,“ prezrádza Jana Škottová.

Kaštieľ Kunerad v 30. rokoch minulého storočia.


Kaštieľ v minulosti postihli tri rozsiahle požiare, naposledy sa ničivý živel zahryzol do jeho múrov v októbri v roku 2018. Zámok sa zmenil na ruinu, len vypratávanie sutín zabralo stavebníkom niekoľko týždňov.

„Prekvapilo nás, koľko sute v zámku bolo – odviezlo sa vyše 1200 ton – a to, že ostávajúce časti zámku toto všetko vôbec udržali. Príjemne nás ale prekvapil stav pôvodných obvodových múrov. Na to, že prežili tri požiare, desať rokov chátrania, z toho posledných pár rokov bez strechy a tlaku vyše 1200 ton napadaného odpadu nasiaknutého vodou, statik v nich nenašiel žiadne vážne zmeny a problémy,“ rozpráva majiteľka zámku.

Neľutujú

Majiteľov však nedávno nepríjemne zaskočil incident, kedy z areálu zámku zmizol naftový generátor, náradie a časti kamenného schodiska. Aby sa podobné krádeže viac neopakovali, areál kaštieľa zabezpečili strážnou službou.

„Keď sme začínali, uvedomovali sme si, že sa vrháme do veľkého projektu bez záruky úspechu. Zatiaľ sme svoje rozhodnutie neoľutovali. Prekvapilo nás, koľko ľudí osud zámku zaujíma a drží nám palce, čo nás v našom úsilí veľmi povzbudzuje a zároveň zaväzuje k tomu, aby sme to dotiahli do úspešného konca,“ dodáva Jana Škottová.

Kaštieľ Kunerad okolo roku 1920.

Foto: archív, FB Kuneradský zámok v mojom srdci aj tak nikdy nezhorí

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod