Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Nezaradené

LED diódy – šetrná voľba k vašej peňaženke, aj k životnému prostrediu  

LED diódy predstavujú elektronickú polovodičovú súčiastku, ktorá v sebe obsahuje p-n prechod.

01.12.2021 | 09:43

 

Vymyslenie tejto technológie už má niekoľko rokov a v súčasnosti je ich výroba masovo rozšírená. Pri výrobe týchto produktov je samotná svetelná funkcia využívaná na maximum. LED osvetlenie má dlhú životnosť, môžete si vybrať rôzne farby svietenia a náklady na výrobu sa tiež znižujú na minimum. Šetrnosť týchto svietidiel je daná tým, že oproti iným zdrojom svetla pracuje LED svetlo s pomerne malými hodnotami výstupného napätia a prúdu.

História LED diódy

Prvú LED diódu, ktorá bola použiteľná vyvinul v roku 1962 kanadský vedec Nick Holonyak. LED dióda, ktorú vytvoril mu priniesla titul: „Otec svetelnej diódy“. Následne experimenty neustále pokračovali, aby sa vytvoril produkt použiteľný na bežnej báze. Spočiatku sa LED diódy vyrábali za použitia fosforečnanu arzenitého na substráte Gallium, arsenid, no použitie fosforečnanu galnatého výrazne zvýšilo účinnosť svetiel. V tomto období však bola samotná LED dióda pre širokú verejnosť finančne nedostupná. Do povedomia bežných ľudí ako efektívna forma osvetlenia sa dostali LED diódy až v priebehu posledného desaťročia aj vďaka tomu, že sa stali dostupnejšie. 

Výber LED diódy

LED diódy je možné vyberať podľa rôznych kritérií, keďže ide o produkty nesmierne variabilné. V súčasnosti sú LED-ky známe najmä vo forme bieleho svetla s emitujúcou modrou. Vyvinutie tohto svetla pritom trvalo nesmierne dlho, keďže takéto svetlo nemožno z princípu fungovania LED diód priamo vyžarovať. V súčasnosti je možné si vybrať rovnako biele svetlo emitujúce modré svetlo, žlté osvetlenie ale rovnako môžete zvoliť aj neutrálne osvetlenie, kde je časť modrého svetla priamo na čipe transformovaná na žlté svetlo. Rovnako vie LED vyžarovať aj jednofarebné svetlo v rámci spektra. Farebné modely LED diód sa označujú skratkou RGB, pričom takéto diódy dokážu meniť farbu vydávaného svetla.

Výhody LED diód

Medzi výhody LED diód patrí dlhá životnosť a úsporná prevádzka. Tieto dva aspekty aj najviac vplývajú na stúpanie popularity tohto druhu osvetlenia. Aj keď je prvotná investícia vyššia ako pri iných druhov žiaroviek, máte záruku, že sa vám niekoľkokrát vráti. LED dióda navyše začne okamžite pracovať na plný výkon a má vysokú svietivosť. Rovnako si môžete vyberať aj rôzne druhy farieb svietenia a sú odolné voči mechanickému poškodeniu. Ide o prvok, ktorý je rovnako šetrný k vašej peňaženke, ako aj k životnému prostrediu.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod