Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Lekári hrozia, že z Bytče odídu

Príde Bytča o väčšinu lekárov? Táto hrozba je reálna po tom, ako odmietli cenovú ponuku Žilinského samosprávneho kraja na odkúpenie budovy polikliniky.

25.03.2013 | 14:13

BYTČA. Zdala sa im príliš drahá. Kraj z ceny ustúpiť nemieni. V minulom čísle sme priniesli stanovisko riaditeľa úradu Žilinského samosprávneho kraja Pavla Holeštiaka. Naň naviazali lekári.
„Zaplatiť sme mali 1 950 000 eur, z toho 900-tisíc v investíciách do desiatich rokov a 1,05 milióna eur v hotovosti. Pýtame sa, má táto budova hodnotu 1,9 milióna, keď oni ju dostali pred rokmi od štátu o pol milióna eur lacnejšie?“ pýta sa lekár Vladimír Radolec. Podľa neho je to nelogické, veď odvtedy, ako ju župa pred dvadsiatimi rokmi získala, investovala jedine do opravy strechy.

 

Odídu?
„Znalecký posudok bol plný chýb,“ myslí si lekár: „Napríklad obsahoval koeficient, že v Bytči je vysoká škola alebo že budovy potrebujú len bežnú údržbu. Pritom stará budova pamätá ešte, nadnesene, Máriu Teréziu a potrebovala by kompletne zbúrať a postaviť nanovo.“

Lekári sú sklamaní. Časť z nich vraj odchádza do priestorov v bývalej Makyte. Ďalší uvažujú z Bytče úplne odísť, pravdepodobne do Žiliny. Iní ešte zvažujú. „Rokovania so župou boli korektné, podľa zákona. Nedohodli sme sa však a teraz im posielame vyjadrenie, že ukončujeme rokovania, pretože neboli ochotní ustúpiť v cene. Pre nás by to bolo obrovské riziko. Štát chce urobiť jedinú zdravotnú poisťovňu a potom by stačilo, aby tá s nami neuzavrela zmluvu a boli by sme nahratí. Na kúpu a rekonštrukciu si totiž musíme zobrať úver,“ hovorí Vladimír Radolec.

Ako kompromis teraz kraju navrhujú, aby s nimi uzatvoril nájomné zmluvy na 5 rokov namiesto doterajších troch a garantoval im, že v prípade ďalšieho kola predaja budovy im ju opäť prednostne ponúkne. „Inak tu v žiadnom prípade nezostaneme,“ hovorí lekár.

 

Dlhodobý prenájom nie
Podľa riaditeľa Úradu ŽSK Pavla Holeštiaka sa však kraj v súčasnosti nezaoberá otázkou dlhodobého prenájmu. „Za pôsobenia ministra Zajaca došlo k odštátneniu – privatizácii lekárov v poliklinikách, a tak kraju ostala budova bez vlastných lekárov. Kraj teda v súčasnosti prenajíma budovu týmto lekárom. V posledných rokoch sme dostali od lekárov v Bytči tri žiadosti o odkúpenie budovy a aj na základe toho sme sa rozhodli tieto budovy ponúknuť do vlastníctva lekárom v kraji. Podmienky na odpredaj sú nastavené pre všetkých rovnako výhodne. Jasne sme však všetkých lekárov informovali, že v prípade, ak budovu neodkúpia, zachováme doterajšie nájomné vzťahy,“ uviedol Pavol Holeštiak.

Riaditeľ úradu tvrdí, že župa pri určovaní kúpnej ceny zohľadnila všetky faktory, ktoré ju ovplyvňovali a nastavila rovnaké podmienky pre všetkých. „Lekárom, súčasným nájomníkom, boli ponúknuté prijateľné podmienky na odkúpenie znížením znalcom stanovenej ceny takmer na polovicu, s tým, že zvyšok preinvestujú na rekonštrukciu budovy a svojich ambulancií. Ak by bola budova predávaná vo verejno-obchodnej súťaži, cena by bola určite vyššia a mohol by ju kúpiť hocikto. Toto sme odmietli. Lekárom sa snažíme vyjsť v ústrety v rámci možností kraja. Už v roku 2009 prešla strecha budovy kompletnou rekonštrukciou, ktorá si vyžiadala náklady vo výške 236-tisíc eur. V tomto roku plánujeme ďalšiu investíciu vo výške 70-tisíc eur. Pôjde o výmenu okien na budove,“ uviedol Pavol Holeštiak

Riaditeľ úradu hovorí, že znalec vychádzal z metodiky, podľa ktorej sa za lokalitu s vysokou školou považuje mesto vzdialené od nej do 20 km. Znižovať cenu však kraj nebude. „Naším cieľom nie je vytvárať precedens a rozdiely medzi mestami a okresmi, ale zabezpečiť rovnaké podmienky všetkým pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti, teda aj obyvateľom okresu Bytča,“ dodal.

Či teda z Bytče odíde časť lekárov a okres príde o polikliniku, sa ukáže. <

 

Michal Filek
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod