Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 10°C

Z regiónu

Mesto Bytča nebude zvyšovať dane, hospodári s vyrovnaným rozpočtom

Posledné Mestské zastupiteľstvo mesta Bytča schválilo Programový rozpočet na rok 2024 s výhľadom na roky 2025 – 2026 ako vyrovnaný. Navrhnutý bol s dôrazom na zabezpečenie hlavných úloh samosprávy, to znamená na základné fungovanie mesta, mestských organizácií a starostlivosti o potreby obyvateľov mesta a o majetok mesta.

27.12.2023 | 13:21

Na poslednom tohoročnom stretnutí poslancov Mestského zastupiteľstva v Bytči, poslanci schválili vyrovnaný rozpočet mesta, ktorý pripravili zamestnanci úradu a primátor mesta. Ten počíta s príjmami aj výdavkami vo výške 15 236 000 eur. Bežný rozpočet je zostavený ako prebytkový, s prebytkom vo výške viac ako 250 tisíc eur. Kapitálový rozpočet je navrhovaný ako schodkový, s rozdielom vo výške 56 tisíc eur. Rozpočet finančných operácií je zostavený ako schodkový, s rozdielom vo výške 209 700 eur. Rezervný fond sa použije na splátku úverov za športovú halu a bytov v mestskej časti Pšurnovice, v celkovej výške 110 040 eur. „Najvyššiu časť príjmov tvoria daňové príjmy, a to najmä z dani za nehnuteľnosti, poplatok za komunálne odpady a drobný stavebný odpad, a taktiež výnos z dane z príjmov fyzických osôb. Mesto Bytča hospodári vyrovnane. Na rozdiel od iných samospráv, sme dane nezvyšovali. Zvýšili sme len poplatok za komunálny odpad o 2,50 eur na osobu, čo vo finálnej výške 38 eur za osobu za rok, nás zaraďuje medzi samosprávy s najnižšími sadzbami za odpad,“ upozornil Miroslav Minárčik, primátor mesta.

Aj keď je v súčasnosti situácia ohľadom fungovania slovenských samospráv neistá a problematická, chod mesta Bytča nebude v najbližšej budúcnosti obmedzený v žiadnej oblasti. Mestské zastupiteľstvo v Bytči vyhodnotilo rok 2023 ako veľmi konštruktívny a rozvojový. Na dôležité investície podporí zámery mesta získavať externé finančné zdroje z fondov a dotácií. V roku 2024 je investičnou  prioritou zníženie energetickej náročnosti MŠ Hliník nad Váhom, rozšírenie kapacít komunitnej starostlivosti ZPS a DS Jesienka, zvýšenie kapacít v MŠ Dostojevského a vytvorenie zberného dvora v intraviláne mesta Bytča.

Autor: - r -

Foto: mesto Bytča

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod