Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 5°C

Z regiónu

Michal Blaha: Na kanárikoch ma fascinuje upokojujúci spev a nádherné operenie

Kráľovstvo chovateľa kanárikov Michala Blahu (36 ) z Višňového je balzamom na dušu. Trilkovanie jeho operencov ulahodí každému uchu.  Hoci je profesionálnym chovateľom a kanárikov má až sto, každému stvoreniu zo svojej spevavej armády venuje rovnakú pozornosť a lásku. Ako sám hovorí, ide o zvláštnu kombináciu závislosti a relaxu. V našom rozhovore rád poradil aj tým, ktorí sa pohrávajú s myšlienkou ozvláštniť svoju obývačku či balkón drobučkým spevavcom.  

12.04.2023 | 15:12

Prečo ste  sa rozhodli chovať práve tento druh  vtáctva?

Pôvodne som začal chovať papagáje, no nenapĺňalo ma to. Neskôr som sa stretol s chovom postavového kanárika a  fascinovalo ma jeho operenie a spev. A najmä pokoj, ktorý jeho spev navodzuje. Prvého kanárika som ale nemal v detstve, ako to obyčajne býva, ale zadovážil som si ho až pred 12 rokmi. Takže ja som príkladom toho, že s chovom kanárikov možno začať v akomkoľvek veku. 

Kanárik, andulka, korela, asi je v tom rozdiel, však?

Andulka a korela patria medzi papagájovité a kanárik medzi pinkovité vtáky. Kanáriky sa  rozdeľujú do 3 kategórií - farebné, postavové a spevavé. Pri postavových sa hodnotenie na súťažiach a výstavách zameriava  na stavbu tela a štruktúru peria, pri farebných na farebný ráz peria a pri spevavých sa kanáriky špeciálne učia spievať a  hodnotia sa tóny v určitej frekvencii za jednu minútu.

Aké druhy a koľko chováte vy?

Z postavových chovám 4 druhy - norwice ,gloster, crested a fife fancy a dovedna ich mám 100 kusov.


 

Čo vám táto záľuba prináša?

Pre mňa je to kombinácia závislosti a relaxu. V tomto počte a aj s odchovávaním mláďat, predovšetkým náročná na čas. Veľmi ma to baví, vyčistím si pri tom hlavu a často sa spamätám, až keď ma manželka volá dnu, že je desať hodín večer. Je to však aj o cestovaní za novým materiálom. Chodím do Belgicka, Holandska, Talianska – práve odtiaľ pochádza základ môjho chovu. A ako cestujem, spoznávam nových ľudí, chovateľov, získavam nové poznatky a znalosti, ktoré ma v praxi posúvajú ďalej. V každom väčšom štáte je komunita chovateľov kanárikov a neraz ich združuje tisícky. Sú to profesionáli, ktorí sa týmto chovom  živia a zamestnávajú v ňom ďalších ľudí. No a keď na šampionáte vidieť tisícky kanárikov, ktorí keď začnú spievať, tak to je ozajstná filharmónia.  

Ako sa mám pripraviť, ak chcem chovať kanárika ako domáceho miláčika?

Je dobre si o nich aspoň niečo  prečítať, získať základné znalosti. Rovnako dôležité je mať na pamäti, že je to živý tvor, potrebuje denno-dennú starostlivosť a vlastný priestor. Keďže kanárik je veľmi chúlostivý, najlepšia cesta, ako si ho zadovážiť, sú zväzy a kluby, kde sa môže záujemca poradiť  a má záruku zdravých jedincov. A, samozrejme, dôležitý je príbytok. Dnes už dostať chovné boxy pre kanáriky s plným vybavením - kŕmidlami, napájačkami,  chovnými hniezdami...

Stačí jeden alebo im je lepšie v páre?

Pokiaľ budeme kanárika chovať na okrasu, nie na špeciálny chov, je dobre zadovážiť si rovno dva. Nebude trpieť samotou. Odporúčam kúpiť 1 samčeka a viac samičiek alebo párik, no nikdy nie dva samčeky, tie by spolu nevychádzali.  A pokiaľ nám ide o spev a trilkovanie, tak je dôležité vedieť, že spievajú  iba samčeky. Každý  samček kanárika spieva. Dokáže odpozorovať určité druhy melódií, no vedia ich napodobniť iba rytmicky. Neinterpretujú zvuky ako papagáje.

Potrebuje kanárik špeciálnu stravu?

Dnes sa už  veľa výrobcov špecializuje na stravu pre jednotlivé druhy  vtáctva. Podstatnou zásadou je, kupovať stravu iba pre kanáriky a neexperimentovať  s krmivami. Zvieratá potom zmenou stravy zbytočne trpia. Stravu doplňujeme o zeleninu a ovocie,  no musia ich prijímať umyté  a suché. Často mi volajú známi, že je ich kanárik smutný, malátny. Keď povedia, že mu dali napríklad púpavu, pretože tú milujú, stačí aby cez ňu prešiel slimák a o problém je postarané.  Veľa druhov  ovocia a zeleniny je pre nich toxických. Preto im napríklad jablko treba dávať bez jadierok, pretože tie obsahujú  škodlivé toxíny. Rovnako aj zemiak, avokádo, citrón, rebarbora, olivy, baklažán či sušené ovocie, pretože obsahuje sulfidy a sírany
Mnohí chovatelia skúšajú, čo kanárikovi zachutí, a to nie je správne.

Čo okrem potravy a vody musí v klietke mať?

Veľmi dôležité sú minerály a vápnik. V každých chovateľských potrebách dostať sépiové kosti, grip -  piesok určený pre kanáriky. Sú veľmi dôležité na stavbu tela a prísun vápnika. Vhodné je podávať mu aj doplnkové zmesi či vitamíny do vody. No a keďže kanárik sa nesmierne rád kúpe, zvládne to aj 10-krát za deň, je dôležitá aj kúpeľnička na klietke. Na druhej strane je ale poriadny bordelár. Všetko okolo trhá, takže je nevyhnutné udržiavať klietku v čistote. Pravidelná čistota je základ úspešného chovu. Takže aj papier na dne klietky, ktorý potom so všetkým neporiadkom vyhodíte,  je namieste.

Na aké choroby sú kanáriky náchylné?

Pri zmene stravy sú náchylné na kokcidiózu, v  znečistenom prostredí ich  najčastejšie trápia choroby prenášané vonkajšími aj vnútornými parazitmi a často im napádajú dýchacie cesty. Ak ich ale dvakrát ročne odčervíme, mnohým chorobám predídeme.  Veterinár odporučí, akým prípravkom zasiahnuť.

Koľko rokov sa dožívajú?

Desať, pätnásť rokov, záleží od chovateľských podmienok.  Zvieratá chované doma sa  dožívajú vyššieho veku, tie, ktoré sa reprodukujú pri chove, menej.  Každý chovateľ  si musí uvedomiť, že denno-denná starostlivosť je nevyhnutná. Občas treba strihať pazúriky, najmä pri odchove mláďat, lebo prepichujú nimi vajíčka, aj  zobáčiky ak prerastajú treba pristrihnúť, aj perie občas na ofinke. A kým ostriháte 100 kanárikov, dá to zabrať, Ak si netrúfnete, vo veterinárnej ambulancii alebo u nás v Slovenskom  zväze chovateľov vám vždy niekto poradí.

Koľko druhov kanárikov poznáme a ktorý je váš najvzácnejší?

Je známych 130 druhov a 500 farebných rázov pri farebných kanárikoch. Tie sú najrozšírenejšie. Je to obrovská škála a  náročnosť chovu nie je taká veľká ako pri postavovom. Môj najvzácnejší kanárik je opálový crested.

 

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod