Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 18°C

Rozhovory

Na Starom hrade sa pracuje aj počas leta

Starý hrad alebo Starhrad sa len nedávno zapísal medzi Národné kultúrne pamiatky a tak aj táto zrúcanina dostala príležitosť na obnovu. Práce sa zhostilo Združenie na záchranu Starého hradu - castrum Warna pod vedením Rudolfa Mlícha. Záchrana pamiatky je dlhodobý proces, ktorý sa nezastaví ani počas letných mesiacov. Kto má záujem, môže pridať ruku k dielu.

14.08.2023 | 15:20

Aké práce sa chystáte vykonávať na hrade?

Tento rok sa primárne sústredíme na Obytnú vežu. Tá je najstaršou časťou pamiatky. Ďalej sa sústredíme na ďalšie časti hradu. Keďže je náš hrad ako celok v havarijnom statickom stave, pracujeme na etapy.
Prvú etapu záchranných prác sme začali na severnej hradbe dolného hradu, ďalej na južnej stene stredného hradu. Návštevníci miesto poznajú ako klenbovú pivnicu. Robili sme tiež na vstupe do horného hradu a plánujeme ešte murársky zákrok na tzv. dome šafára. Tieto práce sú podporené z dotácie Ministerstva kultúry. My, dobrovoľníci, murujeme na hradbe dolného hradu, zabezpečujeme logistiku, materiál. Staráme sa o blaho :-) našich návštevníkov. S radosťou odpovedáme na ich dotazy, otázky k histórii hradu. Ako môžete vidieť je toho naozaj dosť.

Ako sa zmenil hrad pod vašimi rukami? 

Zmenilo sa veľa. Zbavili sme hrad náletovej vegetácie, pravidelne ho čistíme a už piatu sezónu intenzívne murujeme na základe statického pasportu, v spolupráci s metodickými odborníkmi a KPÚ Žilina. Upravili sme logistické trasy na hrade, vybudovali schody. Venujeme sa kultúre a vzdelávaniu nás dobrovoľníkov na hrade a našich návštevníkov. Ľudia, ktorí k nám prídu po dlhšom čase, sú nadšení zo zmien, ktoré vidia na hrade.


Ukážky prác pred a po oprave sú viditeľné.

Občas sa u vás konajú brigády... Plánujete ich aj počas leta?

Občas je každá sobota, alebo každé voľno podľa možností. Pracujeme celú sezónu, kým nám to počasie dovolí. Minulý rok sme mali 28 sobotných brigád a veľké množstvo počas pracovného týždňa.

Sú na prácu potrebné špeciálne skúsenosti?

Netreba, kto má chuť pridať ruku k dielu, môže prísť. Každý je vítaný. Pre každého sa nájde práca. U nás hovoríme – práce je ako na hrade. Netreba sa obávať, treba prekonať svoj ostych a prísť.

Pripravili ste si počas letných mesiacov špeciálne akcie, ako bola napríklad nedávna „guláška“?

Áno, práca dobrovoľníka nie je iba o drine. My si chodíme na hrad odpočinúť prácou. Zrelaxovať sa po náročnom týždni. Keďže sme dobrovoľníci, nikto nikoho nenúti. Prácu si však zadelíme, nech je efektívna. Sebarealizujeme sa. Hrad a jeho záchrana nás baví a sme partia kultúrnych ľudí. Teší nás, že prispievame k záchrane hradu. Tento rok sme mali Jánsku gulášku, výborne bolo a plánujeme akciu v rámci celoslovenskej Noc hradov a zrúcanín.


Popri práci si doprajú aj odmenu.

Kto tvorí tím Castrum Warna?

Sú medzi nami učitelia, dôchodkyne, žiačky ZŠ, policajt, manažéri, robotníci, riaditeľka bábkového divadla, pracovníčka callcentra ... ľudia z celého spektra našej spoločnosti.

Aké vízie máte do budúcna?

Víziou je hrad zakonzervovať, sprístupniť ho verejnosti tak, aby sme sa na ňom cítili bezpečne. Dnes je to hradná zrúcanina, vstup na vlastné riziko. Toto chceme zmeniť a zachrániť, udržať hrad pre nás a pre budúcnosť. Nachádza sa v lone nádhernej prírody. Radi by sme využili jeho dve majestátne veže a vybudovali vyhliadku.

Ako môžu pomôcť záujemcovia?
Pomôcť sa dá rôzne. Osobnou prítomnosťou na brigáde. Človek príde, a ak ho to chytí za srdce, stane sa členom našej partie. Len treba urobiť prvý krok. Neváhaj :-).
Ďalej sa dá pomôcť finančným darom na náš účet, ďalej 2 % z daní. Ďakujeme za každú pomoc.


Brigády na hrade sa robia takmer každú sobotu.

Prečo ste sa vy osobne rozhodli zachraňovať tento hrad?

Vlastne náhodou – nenáhodou. Veľa som fotil slovenské hrady, mám na facebooku najväčšiu stránku o našich pamiatkach. Už od detstva som sa zaujímal o históriu. Tri roky sme boli s manželkou vo Veľkej Británii, veľa sme cestovali a uvedomili sme si, že ju poznáme lepšie ako rodnú krajinu. Slovensko je nádherné. Vďaka môjmu hobby foteniu sme ho prešli skoro celé. Fotil som hlavne hrady a pamiatky, a tak som cez moju stránku spoznal množstvo úžasných ľudí, ktorí ich už roky opravujú. Zašiel som sem tam na brigádu na Lietavu alebo Hričovský hrad. Postupne sme sa dali dokopy partia ľudí, ktorým nebol Starhrad ľahostajný a pustili sme sa do jeho záchrany. Hrad ma postupne „pohltil“. Krása, génius loci pamiatky, príroda – rodina mi to umožňuje, tak som tu. Ak bude zdravie slúžiť, rád by som ho s mojimi vzácnymi priateľmi na hrade dostal do stavu, ktorý som spomenul vo víziách.  Ďakujem.


Vďaka Rudolfovi Mlíchovi sa hrad mení na nepoznanie.

 

 

Starý hrad a Castrum Warna

Starhrad (Starý hrad alebo Hrad Varín) z 13. storočia, ktorý začal chátrať po jeho upustení v 18. storočí, bol vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku v roku 2017. Neskôr vzniklo Združenie na záchranu Starého hradu - castrum Warna, ktoré v roku 2019 začalo pracovať na jeho obnove. Vďaka ich dobrovoľníckej činnosti sa na zrúcanine vykonalo množstvo práce. Ak máte záujem a chcete pomôcť, môžete sledovať dátumy brigád na ich rovnomernej facebookovej stránke, alebo prispieť finančných darom na účet: SK90 8330 0000 0029 0153 7066. Každá pomoc je vítaná.

Autor: - r -

Foto: archív R. Mlícha

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod