Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 2°C

Tlačové správy

Na výrobu „čučoriedkovice“ treba aj povolenie z colného úradu

Pri kontrole obchodu so suvenírmi na Orave našli colníci z Trstenej na predajnom pulte aj pod ním fľaše naplnené liehom s lesným ovocím. Obchodník mal tento nápoj vyrábať doma, pričom na to nemal potrebné povolenie.

11.11.2016 | 09:55

V jednom z obchodov na Orave ponúkal predajca zákazníkom medzi rôznymi druhmi suvenírov aj veľmi obľúbené malé balenia „Hafirovice“ a „Brušnicovice“. Pri kontrole prevádzky sa colníkom vyjadril, že tento likér vyrába doma zmiešaním liehu s čučoriedkovým alebo brusnicovým kompótom. Potom na fľašky nalepí vlastné etikety. Pre chýbajúce povolenie, doklady o kúpe liehu a kontrolné známky na baleniach colníci tovar zabezpečili.

Nejde o prvý prípad, aj v minulosti sa colníci stretli s predajom podobného druhu alkoholického nápoja pod názvami ako „Trnkovica“ alebo „Drienkovica“. Podniky vyrábajú a ponúkajú takéto likéry ako svoje špeciality. Postup, akým ich pripravujú, je podľa predpisov považovaný za spracovanie liehu na liehoviny a okrem schválení iných úradov sa na túto činnosť vyžaduje aj povolenie z príslušného colného úradu.

Foto: Ilustračná

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod