Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

16. november 2018 | Agnesa

Tlačové správy

Na výrobu „čučoriedkovice“ treba aj povolenie z colného úradu

Pri kontrole obchodu so suvenírmi na Orave našli colníci z Trstenej na predajnom pulte aj pod ním fľaše naplnené liehom s lesným ovocím. Obchodník mal tento nápoj vyrábať doma, pričom na to nemal potrebné povolenie.

11.11.2016 | 09:55

V jednom z obchodov na Orave ponúkal predajca zákazníkom medzi rôznymi druhmi suvenírov aj veľmi obľúbené malé balenia „Hafirovice“ a „Brušnicovice“. Pri kontrole prevádzky sa colníkom vyjadril, že tento likér vyrába doma zmiešaním liehu s čučoriedkovým alebo brusnicovým kompótom. Potom na fľašky nalepí vlastné etikety. Pre chýbajúce povolenie, doklady o kúpe liehu a kontrolné známky na baleniach colníci tovar zabezpečili.

Nejde o prvý prípad, aj v minulosti sa colníci stretli s predajom podobného druhu alkoholického nápoja pod názvami ako „Trnkovica“ alebo „Drienkovica“. Podniky vyrábajú a ponúkajú takéto likéry ako svoje špeciality. Postup, akým ich pripravujú, je podľa predpisov považovaný za spracovanie liehu na liehoviny a okrem schválení iných úradov sa na túto činnosť vyžaduje aj povolenie z príslušného colného úradu.

Autor: Božena Chríbiková, CÚ ZA

Foto: Ilustračná

Horúce kreslo
DNES ZAJTRA NEDEĽA
7 °C
-0 °C
-2 °C
zilinskyvecernik_monitor_prod