Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Spravodajstvo

Nadšenci histórie menia schátranú školu na múzeum s expozíciou mlynárstva  

Združenie priateľov Hričovského hradu si dalo za ďalší cieľ zmeniť starú budovu školy v centre obce na múzeum.

14.11.2021 | 11:14

Samotné združenie s datovaním svojej činnosti od roku 2010 má s obcou Hričovské Podhradie a jej starostkou výborné vzťahy. „Už pri vzniku združenia nám obec poskytla budovu starej školy, ktorá chátrala, ako sklad pracovného náradia. Budova bola roky opustená a jej stav nebol najlepší, no ako sklad nám postačovala. Medzičasom som vyštudoval odbor muzeológia, tak ako aj moja manželka, a už dlhšie sme sa spolu pohrávali s myšlienkou že by sme mohli, ako združenie, využiť aj tieto skúsenosti a posunúť činnosť združenia aj iným smerom, ako len konzervácia hradu,“ opísal začiatky zrodu myšlienky Jozef Mihálik riaditeľ združenia.  Tak začali s rôznymi projektami. Prvým bola stará mýtnica. „Najprv sa nám podarilo získať prízemné priestory budovy Kultúrneho domu v obci Dolný Hričov. Jedná sa o nevhodne prestavaný historický objekt mýtnice zo 16. storočia. Plánujeme objekt pamiatkovo preskúmať, zreštaurovať a využívať ho na rôzne dočasné výstavy.“

BUDOVA CHÁTRALA

V priebehu minulého roka prišla od obce Hričovské Podhradie zaujímavá ponuka na budovu starej školy v centre obce. Jedna z variant bolo aj to, že ju zbúrajú. Našťastie občania rozhodli, že nechcú, aby sa budova, ktorá bola neodmysliteľnou súčasťou obce, zbúrala. „Roky sa nedarilo na budovu získať peniaze. Preto nám ponúkli možnosť polovičného vlastníctva, s tým, že spoločnými silami skúsime budovu opraviť a bude slúžiť pre potreby nášho združenia. Výhoda budovy spočíva v tom, že sa nachádza v centre obce a na začiatku náučného chodníka na hrad, ktorý roky rekonštruujeme. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli ponuku prijať. Ešte na jeseň 2020 sme dočasne opravili diery v streche, aby cez zimu do budovy netieklo. Veľkým úspechom bola výmena krytiny a oprava krovu obcou. V priebehu mesiaca október 2021 nám kataster zapísal spoluvlastníctvo a ďalšie práce budeme realizovať pravdepodobne aj v zimných mesiacoch,“ priblížil najbližšie plány Jozef s tým, že potrebujú objekt vypratať a opraviť drevené okná a okenné výplne.


 

„Naším cieľom je ponechať budovu v čo najpôvodnejšom stave starej školy. Samotná oprava je beh na dlhé trate. Budova nie je vyhlásená za pamiatku, čiže dotácie na ňu nezískame, a tak budú práce prebiehať pomalšie. Budeme potrebovať získať aj nejakého donora,“ povedal. Cieľom prestavby je, aby budova slúžila na výstavné účely.

EXPOZÍCIA MLYNÁRSTVA

„Jednou z možností je, vytvoriť v budove expozíciu mlynárstva, nakoľko v obci Hričovské Podhradie stál v minulosti vodný mlyn. Ten bol v 50. rokoch zbúraný, no v mlyne pôsobila rodina Rosinovcov. Dodnes žije v Považskej Bystrici pán Milan Rosina, ktorý sa v mlyne narodil a so svojím otcom a dedom aj pracoval. Počas života vytváral funkčné modely rôznych zaniknutých mlynov z okolia,“ vysvetlil Mihálik, ktorý pracuje vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici, kde majú od neho dva mlyny a jeden je dokonca model samotného mlyna z Hričovského Podhradia. „Rodina má u seba ešte viacero modelov a boli by radi, keby sme im našli dôstojné využitie. Práve preto zvažujeme vytvoriť v budove výstavu mlynárstva, nakoľko pán Rosina je aj miestnym rodákom. V budove by mohla byť aj predajňa suvenírov,“ verí Mihálik.


 

 

 

  

Foto: Archív J.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod