Žilinský Večerník

18. máj 2024 | Viola
| 15°C

Nezaradené

Napriek neférovej kampani Juraj Blanár pozíciu obhájil

Juraj Blanár (SMER ) vyhral už v prvom kole krajských volieb, keď získal 54 % hlasov. Druhý Miroslav Mikolášik (KDH, SDKÚ, MOST, SaS) dostal necelých 29 %. Aj v zastupiteľstve bude mať SMER väčšinu, keď mu patrí 19 mandátov. Dokonca o tri viac ako doteraz. Ani to však nestačí na väčšinu, dokonca ani s prirodzenými spojencami SNS a HZDS . Tá bude v rukách nezávislých, ktorých bude v poslaneckých laviciach sedieť 16. Minimálne piatich bude Juraj Blanár pre pokojné vládnutie potrebovať.

11.11.2013 | 14:11

ŽILINA. Juraj Blanár porazil Miroslava Mikolášika dokonca aj v Dolnom Kubíne, kde má europoslanec trvalé bydlisko. „V prvom rade mi dovoľte, aby som poďakoval všetkým voličom, ktorí mi opäť prejavili dôveru, dokonca v prvom kole, čo ma veľmi teší,“ boli prvé slová trojnásobného župana hneď po tom, ako o jeho víťazstve v prvom kole nebolo pochýb.

Juraj Blanár podotkol, že kampaň bola neférová, podpásová a bolo v nej veľa zavádzania. „Po prvýkrát v živote som podal trestné oznámenie za klamstvá a polopravdy. Ľudia sa však nenechali oklamať a ohodnotili všetko to, čo sa nám podarilo urobiť. Beriem to ako ocenenie nielen mojej práce, ale aj množstva ľudí z úradu a našich organizácií,“ uviedol. Na otázku, ako hodnotí fakt, že ho teraz podporilo menej ľudí ako pred štyrmi rokmi, odpovedal: „Čudujete sa ľuďom, ktorí dostávajú noviny, kde sa šíria nepravdy a spochybňujú to, čo sme urobili? Ja sa nečudujem!“

Tretí v poradí sa umiestnil nezávislý kandidát Igor Ryban, ktorý získal viac ako 13 % hlasov, čo je vzhľadom na to, že nemal politické krytie, pomerne slušný výsledok. Výraznejšie zaostali Ivan Pavlisko (ĽS NS) aj Juraj Pavlovič (KSS).

Zloženie zastupiteľstva navráva, že by sa v ňom mohol župan oprieť o koalíciu SMER – SNS – HZDS (24 poslancov) s podporou minimálne piatich nezávislých. Väčšina z 57 poslancov je totiž práve 29 hlasov.

V končiacom zastupiteľstve mal SMER o tri hlasy menej. O päť ľudí viac majú aj nezávislí, alebo ak chcete, nezaradení poslanci. Najviac stratila pravica. Tá mala dohromady doteraz 19 poslancov, zostalo ich už len 15. Dokonca aj medzi nimi sa objavilo niekoľko nových tvárí. Svoje pozície neobhájili také stálice ako Pavel Pavlásek a Ľubomír Bažík (obaja KDH), ktorých nahradili mladší kolegovia Martin Barčík a Martin Kapitulík z SDKÚ.

Aby bola výmena zastupiteľstva ešte výraznejšia, aj medzi nezávislými nájdete mnohé zaujímavé mená, napríklad aj mestský poslanec a neúspešný kandidát na primátora Patrik Groma, zdravotná sestra Monika Kavecká či novinár Róbert Kašša. Volebná účasť bola 21,57 %, čo je štvrtá najvyššia po Prešovskom, Bratislavskom a  Banskobystrickom samosprávnom kraji. Je však nižšia ako pred štyrmi rokmi.

Michal Filek
Snímka Pavol Ďurčo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod