Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Tlačové správy

Nové podmienky parkovania v žilinskej nemocnici

Od štvrtka 8. júna 2023 upravuje Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline podmienky pre vjazd a zotrvanie vozidiel v areáli zdravotníckeho zariadenia. Vodičov čakajú zmeny najmä v blízkosti hlavnej budovy polikliniky a priľahlých pavilónov. V žilinskej nemocnici vzniknú dve oddelené zóny s možnosťou bezplatného alebo plateného parkovania. V priebehu júna bude nový systém fungovať v prechodnej prevádzke, počas ktorej môže dôjsť k nevyhnutným technickým úpravám. Pri vjazdových a výjazdových závorách vodičov priebežne usmernia a pomôžu s prejazdom pracovníci strážnej služby.

07.06.2023 | 14:12

Dopravná situácia vo FNsP Žilina sa výrazne zhoršila zavedením príkazu ministra zdravotníctva v roku 2017, kedy vstúpila do platnosti podmienka bezplatného parkovania pre pacientov. Ako uviedol ekonomicko-technický námestník žilinskej nemocnice Igor Stalmašek, v spoplatnenom období pred ministerským príkazom zaznamenali v areáli denný počet prejazdov okolo 2.000 vozidiel, v súčasnosti prejde automatickým závorovým systémom 3.500 áut za deň. „Nárast súvisí nielen so zvýšeným automobilizmom, ale súčasne so zneužívaním parkovania zadarmo. Naša nemocnica sa nachádza priamo v centre krajského mesta, v tesnej blízkosti sú nákupné pasáže, obchodné centrá, tu musia vodiči zaplatiť, mnohí z nich tak radšej prišli do nemocnice, kde to mali bez úhrady,“ zdôraznil I. Stalmašek, podľa ktorého dochádza z tohto dôvodu k preťaženiu a zahlteniu dopravnej premávky. „Neustále riešime vážne kolízie, sú privolávaní mestskí policajti, pretože niektorí vodiči si myslia, že je pre ich pohodlie ideálne nechať auto na chodníku alebo tráve, prípadne najlepšie s ním vojsť rovno do ambulancie,“ dodal ekonomicko-technický námestník. Napriek novovybudovaným miestam stav eskaluje, prináša nebezpečné situácie obmedzujúce chodcov i vodičov a tiež prejazd záchranných zložiek. V súvislosti s aktuálnou zmenou parkovacej politiky mesta Žilina vedenie žilinskej nemocnice navyše očakáva zvýšený nápor ľudí zneužívajúcich štvorhodinové bezplatné parkovanie. „Máme jedno z najväčších nemocničných parkovísk na Slovensku, aktuálne poskytujeme až 700 miest, no bez zmeny by náš areál zahltili ďalšie vozidlá, čo je už absolútne neúnosné. V tejto chvíli však parkoviská nedokážeme viac „nafúknuť“, musíme preto upraviť podmienky,“ informoval I. Stalmašek.

Pacienti aj sprevádzajúce osoby naďalej zaparkujú v žilinskej nemocnici bezplatne počas prvých štyroch hodín v ZÓNE B, a to na záchytných parkoviskách za pavilónom Liečebne dlhodobo chorých a za pavilónom gynekológie a pôrodníctva (viď mapa v prílohe). V centre areálu FNsP Žilina vzniká spoplatnená ZÓNA A (viď mapa v prílohe) oddelená prejazdovými závorami, prioritne určená pre vyloženie a naloženie pacientov, ktorá je do 30 minút zadarmo. „Zóna A sa nachádza v tesnej blízkosti vstupu do centra mesta Žilina a práve tu dochádza k najčastejším problémom. Nový systém umožňuje vodičom využiť pol hodinu na bezplatný prejazd, vyloženie či naloženie pacienta. Po uplynutí tejto doby je zotrvanie v Zóne A spoplatnené vo výške 1,50 eura za každých začatých 30 minút,“ informoval vedúci oddelenia správy budov a iných činností FNsP Žilina Róbert Šaray. Vzhľadom na charakter zdravotníckeho zariadenia poskytuje nemocnica zvýhodnené podmienky pre pacientov s parkovacím preukazom ťažko zdravotnej postihnutej osoby, pacientov dialýzy, urgentného príjmu, onkologických pacientov po podaní liečby trvajúcej viac ako štyri hodiny. „Pred každým zdravotníckym pavilónom sa nachádzajú miesta vyhradené pre ŤZP či rodičov s deťmi a v Zóne A sme špeciálne vyčlenili miesta označené vodorovným nápisom PACIENTI, ktoré sú k dispozícii výhradne pre pacientov,“ doplnil R. Šaray.


 

Vodiči, ktorí majú nárok na zvýhodnené podmienky zotrvania vozidlom v areáli FNsP Žilina, ako napríklad osoby ŤZP s parkovacím preukazom, pacienti dialýzy či urgentného príjmu, si musia ešte pred výjazdom z areálu parkovací lístok odvalidovať (odblokovať) v mieste validačnej stanice. Centrálna validačná stanica sa nachádza na prízemí hlavnej budovy polikliniky v Klientskom centre, kde je zároveň možné zaplatiť, a to v hotovosti alebo kartou. Vodičom v Zóne A odporúčame navštíviť pred odjazdom Klientske centrum, čím sa vyhnú zdržaniam pri výjazdových závorách.

Kompletné podmienky parkovania pre ambulantných aj hospitalizovaných pacientov a sprevádzajúce osoby sú k dispozícii na webstránke www.fnspza.sk v sekcii Informácie pre pacientov – Areál & Parkovanie.

 

Autor: - r -

Foto: archív L.Z.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod