Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Kultúra

Nový riaditeľ múzea nekomunikuje od zeleného stola

V čele Považského múzea v Žiline je mesiac. Čerstvý riaditeľ kultúrneho stánku, Ladislav Cimerák, má smelé ambície.

04.03.2013 | 13:46

Vyštudoval ekonomiku, bol vedúcim Odboru financovania a účtovníctva na Vysokej škole dopravy a spojov, neskôr kvestorom na Žilinskej univerzite. Ostatných sedem rokov pôsobil ako znalec na Ústave súdneho inžinierstva, ktorý je súčasťou univerzity. V súčasnosti je Ladislav Cimerák novým riaditeľom Považského múzea v Žiline (PMZA).

Prečo ste sa rozhodli uchádzať o post riaditeľa PMZA?
Cítim, že by som moje ekonomické znalosti vedel zužitkovať ešte aj v inom prostredí než doposiaľ. Láka ma aj to, že sa táto pozícia spája s mojím veľkým hobby – geografiou, históriou, turizmom a zoológiou. Geografiu som chcel aj pôvodne učiť, ale nevyšlo mi to. Doma mám ale množstvo máp, s ktorými ma vyhnali už do pivnice. Dokonca som s nadšením pomáhal budovať Výskumný ústav vysokohorskej biológie v Tatranskej Javorine.

Kedy ste nastúpili do funkcie?

Len pred mesiacom. Zoznamujem sa so všetkými predpismi a veľká časť mojej práce spočíva v tom, že spoznávam kolektív ľudí, ktorí pre múzeum pracujú - priamo na ich pracovisku, či už ide o Strečno, Bytču, Čičmany alebo Terchovú. Spoznávam ich prácu a vízie, a myslím, že sa stretlo s pozitívnou odozvou to, že s nimi nekomunikujem od zeleného stola. Hocikto sa na mňa môže so svojím problémom obrátiť.  Aj momentálne mám stav nonstop otvorených dverí.

Novinkou je, že PMZA dostalo do správy kaštieľ Divinka. Ako vidíte jeho budúcnosť?
Naplánovaná je rekonštrukcia samotnej budovy i revitalizácia parku, ktorý kaštieľu prináleží. Rekonštrukciu bude vykonávať priamo VÚC a my už chystáme plán využitia týchto priestorov.

Objekt Považského múzea sa nám spája aj s výstavami svetového významu. Plánujete v tomto „trende“ pokračovať?
Určite chceme získať nejakú zaujímavú výstavu, nejakú čerešničku na torte, ktorá nás zviditeľní. Považské múzeum je stabilná inštitúcia, ktorá tu je už 70 rokov. Naše možnosti prezentácie stálych expozícií sú však z dôvodu nedostatku financií značne obmedzené a tento rok bude asi najťažší, pretože množstvo objektov je v rekonštrukcii alebo pred rekonštrukciou. Okrem Kaštieľa Divinka je to Budatínsky hrad, kde máme momentálne len malú expozíciu drotárstva. V podhradí Strečna sa tiež pracuje na zážitkovom projekte drevenej dediny, objekty tohto areálu sú už v drevovýrobe. Chceli by sme, aby táto stredoveká dedina bola už v lete sprístupnená. Dúfame, že sa nám všetko tento rok podarí dokončiť a potom sa naštartujeme. Budeme hľadať všetky možné zdroje, aby sme aj príležitostnými výstavami a inými aktivitami v spolupráci s organizáciami podobného typu našu činnosť rozhýbali. Budeme pokračovať aj v tradičných podujatiach múzea, ktoré boli doposiaľ rozsiahle. Momentálne je už na svete Kalendárium podujatí na rok 2013.
Na kedy je naplánované dokončenie a sprístupnenie hradného objektu v Budatíne?
Naplánované je na rok 2014, ale chceme to stihnúť do konca novembra. Čím skôr, tým lepšie. Do hlavného areálu hradu chystáme totiž umiestniť stále expozície a chceme tak spopularizovať aj muzeálnu činnosť. Od cesty dnes vidno len malú ceduľku, že tu je Hrad Budatín, ale nikto nevie, či sa tu niečo nachádza. Chceme tu ľudí prilákať, aby sa u nás zastavili a našli tu občerstvenie i zaujímavú výstavu. Ďalšou mojou ambíciou je oživiť park. Vyjsť v ústrety mamám a ich deťom preliezkami a detským kútikom, dať ľuďom možnosť spraviť si tu piknik na tráve. To všetko ale treba najprv riešiť s Krajským pamiatkovým ústavom, pretože revitalizácia parku bola hradená z eurofondov a podmienky jeho využitia sú dosť striktné. Bol by som však rád, keby nemal kolorit ponurého
stredovekého parku s hradom a bol tu väčší život. Chcel by som tiež výrazne oživiť aktivitu v Sobášnom paláci.

Ktorý z objektov v správe PMZA je vám osobne najbližší?
Strečno. Je bezprostredne uprostred Malej Fatry, veľmi krásneho prírodného koloritu. Človek môže výstup spojiť s peknou turistikou, a ja som tiež intenzívny hubár a často do strečnianskej doliny chodievam. Oslovuje ma aj aktivita Hradu Strečno a dúfam, že sa nám podarí postaviť drevenú dedinu - múzeum spojené s koloritom okolitých hôr – ktorá ho ešte viac spopularizuje.<

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod