Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 18°C

Kultúra

Očami detí: David Liam Surma (13) vyhral konkurz do muzikálu Oliver Twist na Novej Scéne!

Talentovaný umelec zo Žiliny, ktorý vďaka svojej odvahe a húževnatosti zaujal tvorcov nového muzikálu Oliver Twist, získal jednu z dvoch hlavných postáv – Oliver a veselý Lišiak. Mladý študent Gymnázia Varšavská, ktorý má rád matematiku, anglický jazyk a telesnú výchovu, je ďalším speváckym talentom v našom meste. Rozhovor s Davidom a jeho maminou robila členka Mediálneho centra, o. z., Simona Matúsová (17).

04.12.2023 | 13:01

Spýtame sa najskôr vás, pani Surmová, kedy ste objavili talent vášho syna?
David bol od malička veselé a pozitívne dieťa. Asi by sme krúžok začali riešiť až od nástupu do školy, ale osud to zariadil inak. V škôlke môj syn nemohol poobede spávať asi od piatich rokov.
Mal veľa energie, a tak sme ho vodili po škôlke do najbližšej ZUŠ Brioso v Budatíne. David išiel na výtvarnú výchovu a radostne si spieval po chodbe. Z jednej triedy vybehla pani učiteľka spevu, ktorá si ho zavolala do triedy a vyskúšala ho pár piesní. Tak sa to začalo a takto následne začal chodiť na spev a obligátne hrať na klavír. Od šiestich rokov ho vedie pani učiteľka Mária Beloridová.

David poznáme ťa aj ako tanečníka. Odkedy si začal s novým koníčkom?
Mal som šesť rokov. Najskôr som začal v Centre voľného času Žirafa, kde som tancoval moderné tance. Následne som sa dozvedel o novej tanečnej škole a prestúpil do MyDance Žilina. Tu som sa začal špecializovať vyslovene na tanečný štýl hip hop a breakdance. V ostatnom čase tréningy a súťaže nestíham, lebo sme už veľa času v Bratislave.

Je Oliver Twist tvoja prvá skúsenosť, ktorú si absolvoval?
Áno. Bol to môj prvý konkurz, ktorý som skúsil. Predtým som chodil len na klasické spevácke a tanečné súťaže. Pred rokom som vyhral celoslovenskú spevácku súťaž a skončil som v zlatom pásme.

Môžeš nám opísať, ako prebiehal konkurz?
Po vstupe do divadla sme dostávali čísla podľa poradia príchodu. My sme mali cestou trochu komplikácie, a tak sme prišli úplne poslední, ako sa hovorí „o päť dvanásť“. Následne nás zobrali do hlavnej sály na javisko. Utekal som sa rýchlo obliecť do kostýmu. Privítala nás riaditeľka divadla Ingrid Fašiangová. Druhý prišiel režisér Stanislav Slovák, ktorý nám povedal priebeh konkurzu. V prvej časti skúšali menšie deti a nás starších
neskôr bez rodičov. Zobrali nás do inej miestnosti, kde sme sa rozospievali. Tým, že som prišiel posledný, dostal som sa na rad asi po štyroch hodinách.

Aké skladby ste si mali pripraviť?
Z muzikálu Oliver Twist to boli dve piesne a mali sme si pripraviť aj ľudovú pieseň. Mňa okrem týchto skladieb skúšali aj trošku atypicky. Mal som zaspievať slovenskú hymnu, čo ma trošku zaskočilo a skončilo sa to tak, že sme ju s porotou dospievali spolu (smiech). Tu by som rád spomenul, že jedna zo skladieb z Olivera Twista – Where is Love mi vybrala ešte v júni moja mamina. Spieval som ju na ZUŠ Brioso s pani učiteľkou Beloridovou a vôbec sme nemali ani tušenie, že na jeseň sa bude robiť konkurz, kde ju budem spievať. Čo dnes všetci vnímame ako zaujímavú hru osudu.

Opíš nám prvé pocity po oznámení výsledkov konkurzu.
Asi po dvoch dňoch zavolala produkcia mojej mamine a povedali jej, že si ma vybrali. Oznámil mi to ale môj brat Adam, u ktorého som bol práve vtedy v Bratislave. Moje pocity boli neopísateľné. Celý deň som mal
stavy šťastia a neveril som, že sa to udialo. Rozmýšľal som o tom, akú postavu asi dostanem. Myslím si, že každý z chlapcov, ktorého si vybrali, dúfal, že dostane postavu Olivera. Samozrejme, ja som si to prial tiež,
ale možno ešte viac ma lákala druhá hlavná postava Lišiaka, lebo je to veľmi krásna postava a spevácky veľmi náročná. Trvalo takmer dva mesiace skúšok a výberu tvorcov, keď nám oznámili postavy. Keď som sa dozvedel, že budem hrať Lišiaka nakoniec ja, tak som bol šťastím bez seba. Postavu hrám prioritne ja, ale mám aj dve alternácie v prípade potreby.

Čo ti podľa teba na konkurze najviac pomohlo?
Určite rady pani učiteľky Beloridovej. Myslím si, že mi veľmi pomohla moja celková odvaha a odhodlanie postaviť sa pred realizačný tím. Bol som úplne vysporiadaný s tým, že keby ma vôbec nevybrali a vrátil som
sa domov s novou skúsenosťou, tak by som bol spokojný a obohatený o nový zážitok.

Vedel by si dnes vyhodnotiť, či ti Oliver Twist zmenil tvoje ďalšie umelecké smerovanie?
Určite áno. Chcel by som sa venovať divadlu viac, lebo ma herectvo baví. Chodím síce na gymnázium, ale je dosť možné, že vysokú školu budem zvažovať umeleckú. Veľmi rád spievam aj v anglickom jazyku. Preto
uvidím, kam ma vietor ďalej zaveje.

Na záver by nás zaujímalo, ako sa zmenilo tvoje fungovanie v škole a súkromí nástupom do divadla Nová scéna v Bratislave?
Pokiaľ ide o krúžky, výtvarnú výchovu som musel úplne vynechať. Tanec som skúšal navštevovať aspoň raz týždenne, ale asi ani to nebudem ďalej stíhať. Hodiny spevu na SZUŠ mi pani učiteľka prehodila na utorok, keď nemáme skúšky v divadle. Každú druhú sobotu sme v Bratislave a dvakrát do týždňa na skúškach. V škole som prešiel na individuálny študijný plán. 

 

Autor: - r -

Zdroj: Simona Matúsová z Mediálneho centra, o.z.

Foto: archív DLS

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod