Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 10°C

Z regiónu

Populárny turistický prechod sa uskutočnil už po päťdesiaty raz

Klub slovenských turistov, turistický oddiel mládeže Horec Žilina usporiadal uplynulú sobotu tradičný prechod Kunerad - Martinské hole. I keď počasie nebolo práve ako na objednávku, účastníkom na dobrej nálade a odhodlaní neubralo.

01.03.2023 | 19:06

Začalo to pár študentmi

Jubilejný päťdesiaty ročník bol výnimočný aj tým, že turistov privítal a pekný zážitok im poprial aj jeho zakladateľ Emil Čerňanský, bývalý pedagóg Gymnázia Hlinská v Žiline. Ako zanietený turista organizoval v minulosti spolu so študentmi výlety na bicykli i pešo. V sobotu si zaspomínal na začiatky v roku 1973, keď sa s gymnázistami rozhodli pre túto náročnú, ale krásnu trasu. Rozhodne nečakal takýto úspech. Prvé roky ju síce absolvovalo do dvadsať študentov, no postupom času prilákala až stovku turistov. Naposledy sa sám zúčastnil na tejto túre pred desiatimi rokmi na jubilejnom štyridsiatom ročníku ako najstarší účastník. Päťdesiaty ročník zimného prechodu sa konal tradične, v poslednú februárovú sobotu. Tento rok sa na ňom zúčastnilo 61 turistov a výnimočnú turistickú udalosť im bude pripomínať účastnícky list a magnetka. Trasa bola dlhá 23 kilometrov s prevýšením 1 006 metrov. Od Kuneradského zámku vyrazili účastníci po žltej značke okolo horárne cez hrebeň Lúčanskej Malej Fatry na Veľkú lúku ku chate na Martinských holiach. Po prestávke zostúpili do Martina a Vrútok.


 

Víchrice sa nezľakli

Mnohí sa na tomto podujatí stretávajú už dlhé roky, ale s radosťou privítajú každého nového turistu. „Tých skalných, ktorí sa zúčastňujeme na každom ročníku, už neprekvapí azda žiadne počasie. Vždy je to pre nás malý sviatok, na ktorý sa tešíme. Na začiatku trasy nebolo veľa snehu ako po niektoré roky, kedy sme sa v ňom brodili aj po pás, ale postupne, čím sme išli vyššie, snehu pribúdalo. Veterné počasie opäť nesklamalo, no mimoriadne silná víchrica a hmla mali tiež svoje čaro. Dali nám pocítiť silu prírody a pripomenuli nám, že do prírody by sme mali vyraziť dobre vybavení na každé počasie. Pretože počasie nikdy nie je zlé, ak máte dostatočné a správne oblečenie. Po niektoré roky sme, naopak, zažili aj krásne slnečné počasie, hory nám poskytli paletu nádherných obrazov prírody. Patrí sa nám poďakovať aj predsedníčke Klubu slovenských turistov turistického oddielu mládeže Horec Oľge Machalíkovej, ktorá zabezpečila finančnú podporu od Klubu slovenských turistov a tiež SAD Žilina za poskytnutie mimoriadneho autobusového spoja. Všetci spokojní s úsmevom na tvári sa tešíme na ďalšie výlety a potulky po našich krásnych horách,“ povedal organizátor prechodu Miroslav Jančařík z KST TOM Horec Žilina.


 

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod