Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 9°C

Hudobná

Pre Ajnu Marosz je hudba spôsobom komunikácie

Od 24. do 27. októbra sa na Konzervatóriu v Amsterdame uskutočnila medzinárodná súťaž v hre na zobcovej flaute OPEN RECORDER DAYS AMSTERDAM 2019. Zúčastnili sa jej i dve Žilinčanky, žiačky Základnej umeleckej školy Ladislava Árvaya, z triedy pedagóga Pavla Stillera. Deväťročná Klára Valentovičová a dvanásťročná Ajna Marosz.

16.11.2019 | 13:25

Mimoriadne talentované účastníčky súťaže sa v prvom kole prezentovali výbornými výkonmi. „Ajne Marosz sa podarilo prejsť cez semifinále a nezastavila sa ani pred bránou finále. V ňom fascinovala auditórium sály Bernarda Haitinka svojou interpretáciou skladby Marsyas od českého skladateľa Jana Nováka. Za skvelý výkon bola porotou súťaže ocenená prvým miestom v kategórii A2, čo je obrovský úspech reprezentujúci nielen žilinské umelecké školstvo, ale v hudobnom ponímaní má aj jednoznačne nespochybniteľný celoslovenský rozmer,“ hovorí pedagóg Pavel Stiller.


Aké sú pocity víťazky?


Ajna Marozs sa venuje hre na zobcovú flautu od svojich piatich rokov. Na súťažné pódium sa po prvýkrát postavila o rok neskôr. Hudobne sa vzdeláva na ZUŠ Ladislava Árvaya a je študentkou siedmeho ročníka osemročného Gymnázia sv. Františka z Assissi. „Prvé miesto na OPEN RECORDER DAYS Amsterdam bol môj doteraz najväčší úspech a mám z neho veľkú radosť. V budúcnosti by som chcela ísť študovať hru na zobcovú flautu na konzervatórium a chcela by som vyučovať hru na ňu,“ popisuje svoje dojmy a túžby Ajna, ktorá okrem flauty hrá ešte aj na klavíri. Talent zdedila po mame, ktorá ju k hudbe aj vedie. Ako hovorí, s hudbou a disciplínou to nebolo vždy jednoduché. „Bolo obdobie, asi pred dvoma rokmi, keď som veľmi nechcela hrať a museli ma do toho nútiť. Našťastie, teraz to už prešlo. Okrem hudby ešte chodím na tanečnú, športujem, čítam hlavne fantasy a dobrodružnú literatúru,“ priznáva Ajna. Ak má chvíľku voľného času, trávi ho ako bežné dospievajúce dievča s kamarátkami, súrodencami, rodičmi a starými rodičmi. Rada kreslí, najmä prírodu, a nemá rada matematiku. Veľa času jej však zaberie práve hudobná príprava.


Za genialitou je dlhá cesta


Priemerné dieťa, ktoré má dar vôľových vlastností, v sebe dokáže podľa Pavla Stillera prebudiť talent a vytvoriť niečo originálne a pekné. „Väčšina detí má talent na to, aby sa na určitej úrovni venovala hudbe. Potom sú deti, ktoré majú problém s niektorým z dôležitých prvkov, napríklad rytmom alebo intonáciou, a to ich vyradí z hudobného procesu, ak teda vnímame ako cieľ potešenie nielen hráča, ale i poslucháča. Na opačnej strane spektra nájdeme deti, ktoré sú podvedome schopné prirodzene rozvíjať svoje mimoriadne dispozície. V prípade, že budeme hovoriť o istej dávke geniality, bez poctivej práce a správneho vedenia môžu ostať nepovšimnuté. Klára a Ajna patria medzi tie deti, ktoré pochopili, že vďaka usilovnému cvičeniu dokážu priniesť výsledok a ich talent sa prejaví. Z obrovskej miery je to o drine, možno deväťdesiat percent,“ vysvetľuje pedagóg a zároveň zdôrazňuje, že obe dievčatá ešte stále neobjavili svoje hranice. Ak by sa hudbe venovali minimálne s rovnakou dávkou intenzity ako doposiaľ, po technickej či výrazovej stránke majú obrovské možnosti rastu a kultivácie svojho hráčskeho prejavu.


Z Ajny môže vyrásť líder


Ako ďalej uvádza Pavel Stiller, všetko závisí najmä od toho, ako sa dievčatá budú chcieť v hudobnej sfére profilovať. „Ajna má dvanásť rokov a už teraz uvažuje nad tým, že by sa hudbe chcela venovať aj v budúcnosti. Rada by ju i naďalej študovala, rozvíjala svoje schopnosti, snáď aj na profesionálnej úrovni,“ poznamenáva pedagóg a predpokladá, že ak Ajna pôjde svojou cestou, môže z nej vyrásť líder svojej generácie hráčov na zobcovú flautu. „Má na to všetky predpoklady, jej ponor do obsahu, podstaty hudby, ktorú hrá, je na úrovni emočne vyzretého sólistu. Je až prekvapivé, že na pódiu nie je len sama pre seba, má úžasný dar vytvoriť svojím pohybom i niečím mimozmyslovým komunikačný kanál s poslucháčom a prehĺbiť jeho zážitok z počutého. To je už veľmi vysoký stupeň hráčskej zrelosti, hranica medzi talentom a genialitou,“ vyjadruje svoje dojmy Pavel Stiller. „Potom tu máme deväťročnú Klárku, ktorá má z hrania radosť, baví ju to, nad svojou budúcnosťou v tejto oblasti zatiaľ neuvažuje, jej možnosti sú však podobné ako u Ajny,“ dodáva pedagóg na záver.


Nadané hudobníčky si môžete najbližšie vypočuť 18. novembra o 19. h na koncerte Zobkáčik v Rosenfeldovom paláci a 5. decembra v Dome umenia Fatra o 19. h, kde Ajna Marosz v sprievode hráčov ŠKO Žilina prednesie koncert F-dur Giuseppe Sammartiniho.

Foto: Archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod