Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Kultúra

Projekt rekonštrukcie Novej synagógy získal cenu Bauwelt

Odovzdanie piatich cien pre zrealizované projekty mladých architektov a jednej pre projekt, ktorý je v začiatku a ktorú získala práve rekonštrukcia žilinskej Novej synagógy, prebehlo na najväčšom nemeckom stavebnom veľtrhu BAU.

28.01.2013 | 15:42

„Cena Bauwelt, ktorú udeľujeme rozbiehajúcemu sa projektu rekonštrukcie Behrensovej synagógy na Slovensku, je vyjadrením našej podpory odhodlaniu tímu mladého architekta a ďalších aktivistov na taký veľký a významný projekt. Postup rekonštrukcie chceme naďalej sledovať a sme zvedaví na výsledok,” povedal v utorok 15. januára prof. Ludwig Wappner v Mníchove na udeľovaní cien časopisu, ktorý vychádza v Nemecku každý týždeň už 104. rok.

Cenu, súčasťou ktorej je aj finančná dotácia vo výške 5-tisíc eur, prevzali Fedor Blaščák, Marek Adamov a architekt Martin Jančok z rúk šéfredaktora Bauweltu Borisa Schade-Bünsowa. Spolu s nimi boli na mníchovskom výstavisku aj ďalší členovia tímu kunsthalle v Žiline a prišla aj slovenská konzulka v Bavorsku Veronika Lombardini. Deň predtým ocenený projekt spolu predstavili aj na verejnej diskusii na mníchovskej Technickej univerzite.

Rekonštrukciu Novej synagógy na kunsthalle realizuje občianske združenie Truc sphérique. Objekt má od Židovskej náboženskej obce v symbolickom nájme na 30 rokov. V roku 2011 sa robili výskumné a prípravné práce a v januári 2012 sa začala rekonštrukcia. Na úvod vybúrali všetky neskoršie prestavby v interiéri a na skládku vyviezli viac než 500 ton sutiny, dreva a iného odpadu. Synagóga je teda vo svojej pôvodnej podobe a pripravená na kompletnú obnovu. Všetko však závisí od financií, kde okrem menšieho grantu Ministerstva kultúry SR a spolupráce mesta Žilina
združenie všetko realizuje len s podporou darcov, sponzorov a dobrovoľníkov. Do verejnej zbierky sa môže pridať každý prostredníctvom príspevku na na www.kunsthalle.sk. <

Marek Adamov
Snímka archív Stanice

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod