Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Šport

Reprezentačný tréner Tibor Goljan: Mladí hráči nedostávajú v našej lige veľký priestor

Má za sebou prvý rok pri reprezentácii. Od začiatku roka 2020 je asistentom trénera futbalovej reprezentácie do 21 rokov Žilinčan Tibor Goljan. V rozhovore pre Žilinský večerník zbilancoval neúspešné kvalifikačné boje a otvorene pomenúva príčiny aktuálne slabšej generácie nášho futbalu.

27.11.2020 | 19:06

Je vaše umiestnenie po tejto kvalifikácii v skupine aj reálnym odzrkadlením kvality tímu?

Tretie štvrté miesto v skupine to reálne ukazuje. Otvorene si musíme povedať, že Francúzi i Švajčiari sú pre nás iný level. Proti Francúzom sme odohrali dobrý zápas, proti Švajčiarom tiež a mohli sme ho vyhrať. Tieto tímy však majú hráčov, ktorí hrajú vo svojich ligách prvé ligy a európske súťaže. Naši hráči majú problém hrať pravidelne v ligách a zo zahraničných líg máme piatich hráčov (Tupta, Pokorný, Herc, Mesík, Suslov).

A čo domáce kluby na Slovensku, v lige je predsa samý mladý hráč.

V našej lige sa môžeme oprieť o Žilinu, Ružomberok a Nitru. V každom z týchto tímov nám hráva pravidelne päť hráčov v základe, ďalší dvaja až traja sú na lavičke a naskakujú do hry. Z ostatných tímov to nejde, lebo majú zahraničných hráčov alebo tí mladíci už vekom nemôžu hrať za reprezentáciu do 21 rokov. Zo Slovana to je len Strelec, v Dunajskej Strede nikto a takto postupne zistíme, že výber hráčov základnej zostavy nie je veľký. Je to okruh 20 hráčov, no potrebovali by sme ich viac. Možno to bude znieť zle, ale mladí hráči nedostávajú v našej domácej lige veľký priestor. Potvrdzujú to aj fakty z víkendu, napríklad v sobotu sa hrali vo Fortuna lige štyri zápasy. Z ôsmich tímov hralo v základe len osem hráčov s ročníkom 2000 a mladší, čo pripadajú pre potreby reprezentácie.

Boli tieto ročníky nevydarené alebo je chyba niekde v našej lige (alebo niekde inde), ktorá má byť alebo je liahňou talentov?

Nedá sa to takto povedať, túto kvalifikáciu hrali ročníky 1998 a mladší. Na poslednom zraze sme mali už mix hráčov. Je to liaheň, ale možno sú to ročníky 1997 a starší, čo pre našu reprezentáciu neprichádza do úvahy. Obávam sa, že ďalšiu kvalifikáciu to bude ešte horšie. Budeme hrať s ročníkom 2000 a mladší, kde pravidelne v Žiline hráva Gono, strieda Myslovič, Bernát a Kaprálik. To je fakt všetko, lebo ročníky 99 a 98 už hrať nebudú môcť. Budeme robiť s hráčmi možno aj z druhej ligy, no v jarnej časti a aj v lete to dáme dokopy. Kvalifikácia sa losuje teraz v decembri, ostré zápasy máme až v septembri. Budeme mať priestor na tréningové kempy, spoznáme hráčov a uvidíme.

Cítite dôveru od vedenia Slovenského futbalového zväzu?

To sa musíte spýtať prezidenta Kováčika. Mali sme s ním debatu, že dôveru sme mali a či bude, to sa uvidí. Máme nachystať mužstvo na ďalšiu kvalifikáciu, nemôžeme vyplakávať, ako to je, no treba si reálne veci hovoriť, lebo aj ja sám počúvam v mojom okolí, prečo berieme len Žilinčanov a ďalšie veci.

Tak prečo tých Žilinčanov toľko beriete?

Ľudia to nechápu, lebo reálne nemajú obraz o slovenskom futbale. V Žiline je v kádri 15 mladých hráčov a my do reprezentácie berieme hráčov, ktorí vo svojich kluboch hrávajú. Iných neberieme. Odkiaľ ich máme zobrať? Ak bude 10 dobrých Žilinčanov, tak 10 Žilinčanov bude hrať v základe reprezentácie. S týmto nemáme žiadny problém, aj napriek rečiam verejnosti. Reprezentačný zraz funguje tak, že ich máme ako celý tím dva dni k dispozícii a za tento čas ich musíme pripraviť najlepšie, ako vieme.

Už ste takmer rok bez klubovej práce, chýba vám klubový život?

12 rokov som robil v Žiline a dennodenná práca ma veľmi bavila. Teraz sa to riadne zmenilo, skôr sledujem hráčov a úplne v pokoji si pozriem zápasy dvoch mužstiev, kde nie som pod nejakým tlakom. Potom vyhodnocujem ich výkonnosť, raz týždenne chodím na pravidelné porady do Bratislavy. Som spokojný, teším sa na ďalšiu kvalifikáciu.

Ako sa šance chopili Žilinčania v lige?

Sú dobre rozvíjaní od mládeže, nemajú problém prejsť do mužského futbalu. Po technickej stránke sú výborní a neboja sa hrať proti ostatným tímom.

Je naša liga slabá, keď sú títo mladíci Žiliny na 3. mieste alebo ich kvalita odzrkadľuje postavenie v tabuľke?

Sú dobré zápasy, priemerné, ale i lepšie zápasy. Veľa počúvam o tom, že naša liga je slabá, ale ja si to nemyslím. Žilinčania sa chytili šance, klub dlhodobo plánoval hrať s vlastnými odchovancami, ono to k tomu aj smerovalo. Že sú na treťom mieste, je odzrkadlením ich práce.

Kto bude kostrou nového tímu do 21 rokov, bude to hlavne Miroslav Gono?

Teraz sme mali osem Žilinčanov, štyri končia a štyria idú ďalej. Pri práci v A-mužstve sme mali Fazlagiča, Pečovského na Gonovom poste, ktorý hrával vtedy za béčko. Svojej šance sa chytil, aj v reprezentácii odohral výborné zápasy, teda ako defenzívna šestka by vytvoril s Pokorným dobrý tandem. Tiež však Myslovič s Bernátom budú pre náš tím prínosom, i keď až tak veľmi v klube nehrajú. Ja však verím, že vyskočia ďalší hráči a budeme úspešní.

V kádri Žiliny figuruje aj váš syn Adam, kedy ho uvidíme v základe Šošonov?

Treba si počkať, čo prinesie život. Trénuje s A-tímom a uvidíme, kedy dostane šancu. Ak bude tvrdo pracovať, tak príde a musí sa jej chopiť. My sa často bavíme o futbale, nesnažím sa ho „cepovať“, skôr povzbudiť. Mal rôzne zdravotné problémy, vtedy som ho povzbudzoval, že to patrí k futbalu a že v živote prídu ťažšie veci, ale potom aj tie krajšie.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív T.G.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod