Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

22. január 2020 | Zora
| -3°C

Z regiónu

Rozhľadňa Špicák s novinkami: pri drevenej veži pribudlo schodisko aj posedenie

Rozhľadňa Špicák sa nad Strečnom vypína už druhý rok. Pre nádherné výhľady a pomerne krátky výstup je jednou z najnavštevovanejších vyhliadok v našom okrese. Aby bola pre návštevníkov ešte atraktívnejšia, turisti zo Strečna pri nej vybudovali nové posedenie aj schody, ktoré uľahčia prístup v najstrmšom úseku.

10.12.2019 | 09:45

Drevenú dvojposchodovú rozhľadňu postavili na vrchu Špicák, nad obcou Strečno na konci roku 2017. Slávnostné otvorenie sa konalo o pár mesiacov neskôr, v marci 2018. Dnes patrí strečnianska „veža“ medzi najobľúbenejšie rozhľadne v regióne. A to nielen pre nádherné výhľady na okolitú krajinu, ale aj pre pomerne krátky, aj keď celkom náročný výstup. A aby to bolo pre menej zdatných návštevníkov ešte jednoduchšie, turisti zo Strečna zrealizovali pri rozhľadni menšie vylepšenia.

„Výstup z parkoviska pod hradom či z centra obce viacerí hodnotia ako náročný, ale všetci sa zhodujú, že výhľad stojí za to. Práve posledný úsek je strmý, a preto Klub slovenských turistov Uhlík zo Strečna, ktorý si udržiavanie rozhľadne zobral za svoje, podal projekt na odpočívadlo a bezpečnostné prvky pri rozhľadni dotovaný z participatívneho rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja,“ informoval Pavol Albrecht z Obecného úradu v Strečne.


Po podpise zmluvy s poskytovateľom mohol miestny turistický klub začať pracovať na uskutočnení projektu. „Realizácia spočívala vo výrobe schodišťových stupňov v mieste prístupu k rozhľadni a vo vyhotovení a inštalácii lavičky so stolom z prírodného materiálu na oddychovej plošine v bezprostrednej vzdialenosti od rozhľadne. Pri zhotovení a montáži aktívne spolupracovali a pomáhali členovia turistického oddielu Uhlík,“ uviedol Pavel Albrecht.

SCHODY SO ZÁBRADLÍM
Následne bolo nutné všetok materiál dopraviť k rozhľadni, ktorá sa nachádza v strmom teréne vo výške 620 metrov nad morom. „Keďže ide o exponovaný a značne neprístupný terén, boli viacnásobne využívané dopravné prostriedky s určením do horského prostredia, ako traktor a terénne autá. I tak však bolo nutné zabezpečiť vynášku materiálu z miesta, ktoré bolo možné mechanizmami maximálne dosiahnuť.“

Z dôvodu bezpečnosti návštevníkov zaistili drevené schody spolu s oddychovou plošinou chemickými kotvami, zvarmi a spojovacími materiálmi. „Celá dĺžka schodišťa na zabezpečenie bezproblémového prístupu k rozhľadni bola opatrená zábradlím. Po inštalácii bola vykonaná viacnásobná impregnácia náterom schodov a oddychovej lavičky so stolom,“ uviedol Pavol Albrecht, pričom dodal, že práce pri rozhľadni boli ukončené na konci novembra.

Autor: Michala Staníková

Foto: Pavol Ďurčo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod