Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| 13°C

Šport

ROZHOVOR - Krasokorčuliarska hviezdička Vanesa Šelmeková: Slzy v očiach pominuli, majstrovstvá Európy boli krásnym zážitkom

Vekom ešte len juniorka zbiera skúsenosti na najvyššom fóre. Reč je o talentovanej rodáčke z Bytče Vanese Šelmekovej (16), ktorá na nedávnych majstrovstvách Európy krasokorčuliarov v Litve (10. – 14. 1. v Kaunase) bola najmladšou účastníčkou spomedzi všetkých pretekárok. V našom rozhovore po návrate zo šampionátu prezradila aktuálna majsterka Slovenska svoje túžby a sny do ďalšieho obdobia.

11.02.2024 | 10:10

Dostať sa na majstrovstvá Európy nie je len tak, aká cesta viedla do litovského Kaunasu?

Najprv som musela splniť bodové kritérium a potom som sa musela zúčastniť na nominačných pretekoch, ktoré určuje zväz. Od jesene do decembra som bola na viacerých medzinárodných pretekoch. Memorial Ondreja Nepelu, zaradený do ISU Challenger Series, ktorý sa konal v Bratislave koncom septembra za účasti svetových krasokorčuliarok (Kórea, Kanada, Európa), kde som skončila na 8. mieste so 152,99 bodmi. Tirnavia Ice Cup, tam bola tiež medzinárodná, ale len európska účasť a skončila som na 2. mieste so 166,84 bodmi. Pre nomináciu boli najdôležitejšie preteky vo Varšave a 4 Nationals (majstrovstvá štyroch krajín vrátane Slovenska), ktoré boli hlavne porovnávajúce v rámci Slovenska pre nomináciu na ME v Litve.

Ako sa vám darilo na tých najdôležitejších pretekoch pred šampionátom?

Na Warsaw Cup ISU Challenger Series som skončila na 12. mieste z 30 pretekárok z celého sveta. 4 Nationals Championships 2024, kde sa predstavili Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko, usporiadal český Turnov a zároveň tieto preteky boli majstrovstvami jednotlivých krajín. Celkovým víťazom sa stala Poľka  Kuraková  a ja som skončila na 2. mieste. Týmto umiestnením som sa stala majsterkov Slovenska v ženskej kategórii. Len pre zaujímavosť sa slovenskej výprave na pretekoch štyroch krajín darilo a svojimi výsledkami si vybojovali pohár celkového víťaza. Práve toto víťazstvo ma nominovalo na do Litvy.


 

Ako hodnotíte nedávno skončený európsky šampionát, kde ste obsadili síce až 29. miesto?

Pre mňa to bola obrovská skúsenosť a česť pretekať s takýmito krasokorčuliarskymi hviezdami a vzormi. Na preteky som sa dôkladne pripravovala. Je to hlavne o zajazdení krátkeho programu, na základe ktorého sa môžete prebojovať do finálovej 24.

Odišli ste zo šampionátu so slzami v očiach, s odstupom času už prevažujú iné pocity než sklamanie?

V danej chvíli som urobila pre jazdu všetko, dala som do toho všetko, urobila som dve zásadné chyby, nedorotovala prvé dva skoky, tie ma stáli bodové zrážky a šanca na postup mi ušla. Možno zaúradovala tréma, tlaky, ktoré som pociťovala, zodpovednosť, aby som nesklamala všetkých, ktorí mi verili, a hlavne ma mrzeli dva skoky, ktoré som počas sezóny skákala bez problémov.  Bodovo som zajazdila na 44 bodov a na predošlých pretekoch som krátky program jazdila na cca 54 bodov. Toto ma veľmi mrzelo, a preto boli aj slzy v očiach, bola som sklamaná. Lebo na postup stačilo zajazdiť na 50 bodov. No teraz som vďačná za skúsenosť, možnosť pretekať s tými najväčšími hviezdami.


 

Boli ste najmladšou účastníčkou majstrovstiev, dokázali ste si to celé poriadne užiť či na to nebol ani čas?

Áno, v štartovom poli som bola najmladšia a pretekala som aj s pretekárkami, na ktoré som sa ako 10 ročná chodila pozerať, keď boli na Slovensku majstrovstvá Európy. Atmosféru v Kaunase som si užila, bol to krásny šampionát, krásny zážitok.

V čom sa potrebujete najviac zlepšiť, aby ste postupne prenikli medzi európsku či svetovú elitu?

Potrebujem dotrénovať 3 + 3 kombináciu skokov, ktorú už na tréningu trénujem, ale musím ju zaradiť aj do jazdy.  Ešte musím popracovať na prejave a choreografii.


 

V akom stave je slovenské ženské krasokorčuľovanie, prečo tak výrazne zaostávame za svetom?

Je to hlavne o podmienkach, ktoré máme neporovnateľné slabšie ako svetová špička.

Aké podmienky máte vytvorené na tréning doma v Žiline?

Od malička trénujem v žilinskom klube FSC Žilina, kde mám dobré podmienky pre trénovanie, za čo ďakujem mestu Žiline, mojim trénerom, ktorí mi verili a doviedli až sem, za čo som im všetkým vďačná. Okrem trénovania v Žiline dochádzam  2x až 3x týždenne na tréningy do Bratislavy. V Bratislave sa pripravujem pod vedením trénera Vladimíra Dvojnikova a v Žiline pod vedením  Rastislava Vrláka.

Aký je váš športový sen, zrejme to bude účasť na niektorej zo zimných olympiád?

Postup do voľných jázd na ME alebo MS a prípadná nominácia na olympiádu, za to by som bola neskutočne vďačná.


 

Krasokorčuľovanie je vo svete uznávaný šport, v čom je podľa vás maximálne ťažký?

Hlavne v Japonsku je to šport číslo 1. Je to šport o maximálnej koncentrácii a sústredenosti. Tréningy vám časovo zaberú aj celý deň. Denne máme 2 až 3 tréningy, keď máme sústredenia, tak máme denne aj 5 až 6 tréningov. Je to celoročný šport, kde máme maximálne dva týždne voľno v roku. Krasokorčuľovanie v sebe zahŕňa suchú prípravu (balet, gymnastiku, kompenzačné cvičenia) a veľa hodín na ľade a nácvik choreografie. Voľného času vám už potom príliš neostáva.

Stanovili ste si ambície na rok 2024?

Splnenie technického skóre z krátkeho programu na MS (32bodov), aby som sa mohla pokúsiť nominovať na MS a pravidelne zaradiť do jazdy kombináciu trojitých skokov.


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod