Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Z regiónu

ROZHOVOR - Petra Dubeňová: Každú obec Rajeckej doliny reprezentuje jedna povesť

Pred desiatimi rokmi sa Petra Dubeňová (35) z Kuneradu bola prejsť s kamarátkou a jej mamou. Tá im cestou rozprávala povesť o panskom koči, ktorý sa potopil v jazere pri vrchu Žiar. Keď sa jej Petra pýtala, či sa dá nájsť v nejakej knihe, nevedela. Zisťovala teda, či existuje publikácia, v ktorej by povesti z Rajeckej doliny boli zozbierané, no nič nenašla. A tak začala snívať sen, ktorý sa jej po 10 rokoch splnil.

26.01.2023 | 21:05

Kniha Povesti a spomienky z Rajeckej doliny je dôsledok tejto prechádzky?

Áno, povedala som si, že by bolo skvelé, keby také niečo vzniklo. Sen sa premenil na skutočnosť a podobne to bolo aj pri zakladaní občianskeho združenia AKURAD. V roku 2022 sa združeniu podarilo na mapovanie povestí Rajeckej doliny získať dotáciu zo Žilinského samosprávneho kraja a tiež podporu spoločnosti Slossbau.

Aká bola v projekte vaša úloha a kto sa na ňom podieľal?

Projektový tím tvorili odborníci, zvučné mená vo svojom fachu. Etnografický výskum v 16 obciach Rajeckej doliuny mala na starosti Soňa Vanovčanová, redakčné úpravy a jazykové korektúry spisovateľ Igor Válek, ktorý vydal už niekoľko kníh povestí a  dovolím si povedať, že pre tento literárny žáner má obrovský cit. Nádherné ilustrácie sú dielom významného žilinského maliara a ilustrátora Stana Lajdu. O grafiku  publikácie sa postaral Ivan Bíly. Som nesmierne rada, že práve Igor Válek a Stano Lajda, tak významné kultúrne osobnosti Žilinského kraja sa pričinili o vznik tohto diela. Ich nasadenie a pracovný výkon bol úžasný, dielo sa im podarilo vytvoriť v rekordne krátkom čase, za čo im patrí veľká vďaka. Mojou úlohou bol manažment projektu a komunikácia so starostami, obecnými úradmi, získavanie kronikárov, zberateľov ľudových tradícií či miestnych pamätníkov.

Ide o príbehy vymyslené, tradované?

Kniha obsahuje minimálne 1 povesť z každej jednej obce Rajeckej doliny, ktorých je spolu 16 (Čičmany, Fačkov, Rajecká Lesná, Ďurčiná, Šuja, Veľká Čierna, Malá Čierna, Rajec, Kľače, Jasenové, Zbyňov, Konská, Kamenná Poruba, Kunerad, Stránske, Rajecké Teplice). Každá povesť vychádza zo skutočnej udalosti, ktorá sa ústnym podaním postupne premenila na zaujímavý magický príbeh.

Ako ste ich získavali, kto v obciach to mal na starosti?

Príbehy sme získavali vďaka spolupráci so starostkami, starostami a primátormi z Rajeckej doliny. Nasmerovali nás na svojich občanov, ktorí nám vedeli čo - to povedať. Zaujímavo získavanie materiálov poňali v obci Jasenové, kde starosta spolu s pedagógmi zo základnej školy dali deťom za domácu úlohu, aby s rodičmi a starými rodičmi našli príbeh z ich obce. Chcem poďakovať predstaviteľom miest a obcí Rajeckej doliny za nesmiernu ochotu a pomoc. Škoda, že starosta z Rajeckej Lesnej sa nedožil vydania tohto diela.


 

Boli ľudia v obciach ústretoví?

Stretnutia boli veľmi príjemné a vrúcne. Ľudia si na všeličo pospomínali, porozprávali nám, čo sa v ich obci kedysi rozprávalo, vrátane povier či povedačiek o strašidlách a mátohách. S odmietnutím sme sa nikde nestretli. Preto sa im chceme za ich ochotu a vrúcnosť veľmi pekne poďakovať. Bez ich ochoty by sme etnografický materiál zbierali veľmi ťažko.

 


 

Pre akého čitateľa je kniha určená?

Kniha vyšla v náklade tisíc kusov a je určená pre každého, koho zaujíma žáner povestí. Pre deti i dospelých, ale aj pre návštevníkov Rajeckej doliny, ktorí sa chcú o tomto mieste dozvedieť niečo zaujímavé. Každá obec Rajeckej doliny dostala po výtlačku do obecnej knižnice, či základnej školy, kde môžu knihu použiť ako materiál na vyučovaní.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod