Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Kultúra

„Šaman“ Spirit postavil Čadcu na nohy

Tohtoročný nováčik medzi klubmi, Sixx Music Club, si na sobotu 16. novembra pozval na pódium jedného z najlepších súčasných slovenských raperov – Majka Spirita. V exkluzívnom rozhovore nám prezradil, že nahrávanie nového singlu takmer prekazila Mariah Carey.

25.11.2013 | 14:55

Čo má nové Majk Spirit a čo Michal Dušička?

Majk Spirit má nový singel s americkou černošskou speváčkou Maysou Leak, ktorý bol nahratý ešte v apríli v Kalifornii, kde som bol nakrúcať klip so Celeste Buckingham. Bol to vlastne polroka utajovaný projekt (klip mal premiéru 17. 11.). Teším sa, že sa mi to podarilo. Uzavrelo to kapitolu Nového človeka, ktorá trvala dva roky. Za ten čas som odohral 300 koncertov a pochodil všetky kluby na Slovensku. Teraz trochu zvoľním, chcem sa viac sústrediť na prácu. V ďalšom roku chcem spraviť ďalší sólový album a potom zase rozbehnúť koncertnú šnúru. To má nové Majk Spirit a Michal Dušička... sa má fajn (smiech).
 

O svojom súkromí veľa nehovoríte. 

Ale nie, správne veci v správny čas poviem, ale riadim sa takou múdrou vetou: nikdy nehovor viac ako musí byť povedané.
 

Skladbu Beautiful Dreamer naspieval a nahral Majk Spirit s americkou speváčkou
Maysou Leak v apríli v Kalifornii.

 

Ako vzniklo nahrávanie v americkom štúdiu, kde ste boli ako jediný Slovák? Určite tam nie je ľahké sa dostať.

Nie je, chce to v prvom rade kvalitnú, konzistentnú a trvalú prácu manažmentu. Môj manažér Michal Matejovič sa do toho pustil a bola to niekoľkomesačná príprava. Dokonca nám to chceli krátko pred nahrávaním zrušiť, lebo Mariah Carey si zajednala ten istý termín. Museli sme ich presvedčiť, že sme kvôli tomu precestovali pol sveta. Napokon vyhoveli nám, Mariah Carey musela počkať. Ináč je to všetko o kontaktoch a o tom byť v správnom čase na správnom mieste, a byť pripravený.
 

Amerika vás neláka?

Láka, veľmi, akurát v Amerike veľmi slovensky nerozumejú (smiech). Veľa ľudí mi hovorí, aby som začal spievať po anglicky. Mám tieto ambície do budúcna, ale viem, že to môže byť aj krok vedľa, pokiaľ to nebude dobre pripravené a predvedené. Dávam si načas, ešte chcem urobiť pár vecí po slovensky. Ak sa mi pri druhom albume podarí vyjsť z tieňa prvého, ktorý bol veľmi úspešný, bude čas aj na experimenty s angličtinou.
 


Hovorí sa, že ste na knihy. Čo práve čítate?

Prečítam si hocičo, niekedy len tak schytím nejakú knihu a čítam si. Ale mám knihu, ktorú pravidelne otváram a asi rok ju čítam stále dokola - trojdielnu knihu od amerického autora Donalda Walsha Rozhovory s Bohom. Je veľmi zaujímavá, má v sebe veľa unikátnych perspektív a pohľadov do vecí, ktoré sú úplne bežné, ale nikdy sa na ne takto nepozeráme. Odporúčam každému.
 

V porovnaní s H16 spievate viac o ženách. Čím to je?

My sme mali vždy aj ako H16 na každom albume aspoň jednu vec pre ženy - Poď so mnou von, Jak sa vieš hýbať... Teraz mám na albume 3 - 4 skladby pre ženy. Je to z jednoduchého dôvodu – chcem robiť hudbu aj pre ne. Hudba je univerzálna a robí sa pre všetkých ľudí, ale sú témy vyslovene pre chalanov i pre ženy. Budem v tom aj pokračovať. Myslím, že ženy si zaslúžia takúto špeciálnu pozornosť.
 

Za chvíľu budú Vianoce. Kde a s kým budete tráviť sviatky?

24. decembra mám jediný deň voľna. Určite ho budem tráviť s celou rodinou tradične doma. Niektorí kamaráti sa stretávajú cez Vianoce vonku, ale ja to nerobím. Dám si vínko s našimi a aspoň jeden večer strávim v pokoji.
 

Čo by ste si vy želali na Vianoce?

Myslím si, že som požehnaný a mám všetko, čo môžem mať, a niečo aj dva či trikrát. Všetko, čo chcem, si kúpim alebo zoženiem, takže nemám vysnívaný darček. Možno to znie ako klišé, ale chcel by som trochu vnútorného i vonkajšieho pokoja a dobrých ľudí okolo seba. To mi stačí. Nech sú všetci moji ľudia zdraví a všetko ide tak, ako má. Nech som inšpirovaný na nový album – to je moje želanie.
 

Martina Sukeniková
Snímky Sixx Music Club, archív M. Spirita

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod