Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 6°C

Spravodajstvo

Spor o drahé náradie skončí možno na súde

Varínčanka Ľubomíra Gajdošíková sa cíti ukrivdená. Je totiž presvedčená, že po smrti svojho životného partnera má nárok na drahé zariadenia na obrábanie dreva.

25.02.2013 | 14:48

Varínčanka Ľubomíra Gajdošíková sa cíti ukrivdená. Je totiž presvedčená, že po smrti svojho životného partnera má nárok na drahé zariadenia na obrábanie dreva.

VARÍN. Stroje sa nachádzajú v dielni, ktorú on pred smrťou predal. Po pohrebe však zistila, že nový majiteľ, miestny podnikateľ, jej ich nechce vydať, ba dokonca niečo z náradia už aj zmizlo. Obrátila sa preto na právnika so žiadosťou o okamžité vydanie alebo aspoň nariadenie predbežného opatrenia, aby s nimi nemohol nakladať.

Starala sa oňho
„S Jánom sme boli partneri 34 rokov. Nebývali sme však spolu. Keď sa rozviedol, starala som sa o jeho rodičov a doopatrovala som ich. Pred dvomi rokmi ochorel, operovali ho na zhubný nádor. So synom sme sa striedali a starali sme sa oňho. Volal nás k nemu bývať, ale ja som nechcela. Mal 5 detí, každé s inou ženou,“ hovorí Ľubomíra Gajdošíková.

Ján sa rozhodol, že chalupu predá. Kúpil ju miestny podnikateľ. „V zmluve malo byť právo, že v chalupe môže dožiť. Nakoniec sa to tam neobjavilo. Keby nebol zomrel, dnes už by bol zrejme na ulici,“ myslí si pani Gajdošíková.

Šok
Najväčší šok však pre ňu nastal, keď po pohrebe išiel ich spoločný syn do dielne a zistil, že zmizla štiepačka na drevo. Gajdošíkovci tvrdia, že patrila im. „Chceli sme, aby nám ich všetky vydal. On povedal, že to neurobí, že mu ich Jano sľúbil za to, že tam dožije. Tie stroje sú ale naše. On si ich teraz bude rozpredávať? Tento hnuteľný majetok predsa nebol súčasťou kúpno- predajnej zmluvy,“ obáva sa pani Gajdošíková.

Počká na dedičské konanie
Podnikateľ, ktorý chalupu kúpil, je však presvedčený, že stroje pani Gajdošíkovej vydať nemôže. „Ja ju vôbec nepoznám. Neviem ani, koľko mal detí a či sa k nim vôbec priznal. Konzultoval som to s notárkou, ktorá mi povedala, že nemám nikomu nič vydávať, kým neprebehne dedičské konanie,“ hovorí podnikateľ.

Tvrdí však, že ak by sa ona, alebo ktokoľvek iný preukázal dokladom o vlastníctve, šli by za notárkou a situáciu riešili. „Inak budeme čakať na výsledok dedičského konania a to budem rešpektovať. Ja som však nehnuteľnosť kúpil s tým, že k nej patrí všetko, čo sa nachádza na pozemku. Veď v zmluve nemôže byť uvedený každý klinec,“ hovorí a dodáva, že právo doživotného bývania v zmluve nikdy nebolo. „Mali sme však ústnu dohodu, že budem chalupu postupne prerábať a on tam zostane bývať, bude ju strážiť.“

Dedičské konanie alebo súd
Ján Ratulovský, majiteľ realitnej kancelárie JR Reality tvrdí, že v kúpnej zmluve býva spravidla špecifikované, ak sa nehnuteľnosť predáva aj s hnuteľnými vecami. „Na druhej strane však môže byť zmluva na hnuteľné veci uzatvorená aj ústne. Pani odporúčam, aby počkala na dedičské konanie, prípadne sa obrátila na súd,“ uviedol Ján Ratulovský.

Podľa nami osloveného právnika je v tejto chvíli jedinou alternatívou počkať na výsledok dedičského konania. Rozhodnutie by malo byť zrejmé najneskôr o pol roka. „Ak nechce vydať majetok, je potrebné podať žalobu na súd, kde sa budú dokazovať vlastnícke práva a súčasne požiadať o vydanie predbežného opatrenia, aby s majetkom nemohol do tej doby nikto nakladať,“ uzavrel právnik. <

Michal Filek

Ilustračná snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod