Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Kultúra

Spoznávajme sa cez folklór

V sobotu 19. októbra bolo vo Fačkove veselo. V rámci projektu Spoznávajme sa cez šport a kultúru, ktorý je realizovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 - 2013, sa v miestnom kultúrnom dome konal menší festival pod názvom Spoznávajme sa cez folklór.

06.11.2013 | 15:57

Okrem domácej ženskej speváckej skupiny vystúpili folklórne súbory Lastovienky z Čičmian, Náhoda z Rajeckej Lesnej, Ďurčanská muzika, Limbora z Prečína, Považan z Považskej Bystrice a FS z Poľska. Festival otvoril a prítomných hostí privítal starosta obce Fačkov Miroslav Mikula. Na účinkujúcich vo vyšívaných krojoch bola radosť pozerať. Priatelia z Poľska svojím vystúpením prekvapili azda všetkých prítomných. Veď 38 členov súboru v sprievode hudobných nástrojov spievalo a hralo hodinu svoje ľudové piesne. Nechýbali malí speváci a ich rodičia. Po skončení vystúpenia si prezreli fačkovskú izbu, v ktorej sú vystavené kroje, náradie a náčinie, s ktorým kedysi naši predkovia pracovali.

Ale nebolo to len o speve. Patrilo sem aj hovorené slovo. Dedinská ochotnícka skupina Kľak si pripravila scénku Drápačky, v ktorej si prítomní účinkujúci a hostia pripomenuli časy, keď mamy dievkam do výbavy chystali periny a ako spomenula vedúca súboru pani Bieliková, čím hrubšia perina, tým bohatšia dievka. Dievčence si s chlapcami zaspievali a čardáš nesmel chýbať. Hralo a spievalo sa do neskorých večerných hodín. Harmoniky, husličky a všetko, čo k folklóru patrí, nenechalo nikoho sedieť. Pri tanci to vyzeralo ako na rozkvitnutej lúke. V kole čardáša sa miešala biela farba kasaníc s tmavými súkennými nohavicami, vyšívanými blúzkami a košeľami.

O občerstvenie sa postaral obecný úrad. Dobrá kapustnica s klobásou a domáca zabíjačka zachutili všetkým a s prísľubom, že o rok sme tu zas, sa starosta so všetkými rozlúčil.

Anna Bieliková
Snímka OcÚ Fačkov

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod