Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Šport

Stolný tenista Valuch je vo forme: V Nemecku sa zaskvel nečakaným titulom

Napriek koronapauze prežíva vydarené obdobie. Žilinský stolný tenista Alexander Valuch (24), ktorý je aktuálne slovenskou trojkou, si pripísal počas leta množstvo skalpov, pričom najviac si cení titul z prestížneho turnaja v Nemecku. Nielen o tom porozprával súčasný svetový hráč číslo 235 (najvyššie v kariére na 180. mieste) v rozhovore pre Žilinský večerník.

05.09.2020 | 09:46

Ako sa vám darilo za zelenými stolmi po vypuknutí pandémie, ktorá zastavila aj stolnotenisový svet?

Nemôžeme cestovať po celom svete, a tak organizátori hľadajú pre hráčov aj fanúšikov rôzne lokálne alternatívy. Niečo na spôsob tenistov, ktorí majú svoje domáce turnaje. Som rád, že som mohol byť na „challegroch“ v nemeckom meste Ochsenhausen pri Mníchove. Jeden z nich sa mi podarilo vyhrať, čo si nesmierne vážim. V skupine aj vo finále som porazil svetovú sedemdesiatku – Maďara Majorosa. Hlavne po korone sa tam zúčastňuje veľa kvalitných hráčov, čo aj mne osobne dodáva zlepšenie, pretože mám možnosť hrať s najlepšími hráčmi sveta a som od domova pár hodín. Som už zvyknutý pravidelne cestovať po celom svete, trasu Mníchov – Žilina a späť už poznám akoby dokonale.

A čo domáce slovenské turnaje?

Mali sme kontrolný turnaj pred majstrovstvami Európy, kde hralo TOP 12 slovenských hráčov. Nezúčastnili sa ho naši najlepší hráči Wang Yang a ani Ľubomír Pištej, ktorí mali zaistenú automatickú účasť a hralo sa tak o jednu miestenku na toto vrcholné podujatie. Mám z toho zmiešané pocity, lebo som celý turnaj vyhral, ale šanca, že sa európsky šampionát jednotlivcov vo Varšave tento rok uskutoční, sú mizivé. Mal byť koncom septembra, ale pre aktuálnu situáciu po celej Európe sa presunul na neurčito. Neverím, že sa to celé uskutoční, lebo je nereálne dostať na jedno miesto toľko hráčov pri dodržiavaní pravidiel európskej federácie spojených s koronavírusom.

Máte v pláne turnaje v zahraničí alebo skôr doma?

Cez víkend odštartoval Slovenský pohár. Prvé kolo v Prešove sa mi podarilo vyhrať, i keď sa tam nepredstavila kompletná slovenská špička, no osviežením boli hráči z Kolumbie, ktorí budú hrať budúci rok za rôzne kluby slovenskú extraligu. Teším sa na ďalšie kolá, ktoré budú v Ružomberku, Trenčianskej Teplej a Humennom.

Už viete, kde budete hrať nasledujúcu sezónu? Opäť budete hájiť farby nejakého nemeckého celku?

Aj ďalšiu sezónu budem hráčom nemeckého celku Kaiserslautern, ktorý hráva tretiu najvyššiu nemeckú súťaž. Je to úplne iná úroveň hráčov, ako napríklad na Slovensku, ale aj fanúšikov, ktorí vo veľkom množstve povzbudzujú svoje tímy.

V akom stave sa nachádza slovenský stolný tenis?

V globále máme hráča okolo 30. miesta na svete, je ním Wang Yang, no je to Číňan a neberiem ho ako Slováka. Potom je tam Ľubo Pištej, ktorý má svoj vek a uvidíme, dokedy bude hrávať. Ďalej som ja, Samo Novota, Samo Kalužný a mladí juniori. Konkurencia nie je momentálne veľká, no veríme, že sa to zlepší. Predsa z veľkej konkurencie vychádzajú lepší hráči.

Sú podľa vás hráči v Žiline a okolí na dobrej úrovni?

Treba pozerať na dve roviny. Profesionálne stolný tenis v Žiline upadol, no z pohľadu amatérov napreduje. Tento šport začalo hrávať veľa ľudí, avšak nemáme profesionálov, pretože to je skutočne drina. Priamo v Žiline to extra neprosperuje, no deťom sa najviac venujú v Kysuckom Novom Meste a Čadci. Dostať sa na slovenskú a neskôr aj na svetovú úroveň nie je nič jednoduché.

Nemrzí vás, že v Žiline nie je o tento šport väčší záujem?

Je mi možno ľúto, že v Žiline nedosahuje stolný tenis spoločenskú prestíž, no to je problém v rámci celého Slovenska a toto by mohli hovoriť aj iné športy, nielen my. Niekedy mám pocit, že ľudia tento šport podceňujú a myslia si, že to je príliš jednoduché, ale opak je pravdou. Atraktivita stolného tenisu vo svete je obrovská, ale tu sa s ním akoby ešte len zoznamujeme. Možno sa to v budúcnosti zlepší, treba veriť. Sám mám v pláne doniesť domov do Žiliny nejaké medzinárodné zápasy, aby si žilinskí fanúšikovia prišli na svoje a očarila ich krása tohto športu.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív A.V.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod