Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Spravodajstvo

Tanzánsky kardinál je čestným občanom Rakovej

Už niekoľko rokov navštevuje Kysuce kardinál Polycarp Pengo z africkej Tanzánie. Vlani mu v Rakovej udelili čestné občianstvo. Jeho meno sa v týchto dňoch spája najmä s voľbou nového pápeža.

25.02.2013 | 14:47

ŽILINA. RAKOVÁ. TURZOVKA. Pápež Benedikt XVI. odchádza zo svätopeterského stolca. O novej hlave cirkvi budú v nasledujúcich dňoch rozhodovať 117 kardináli z celého sveta, medzi ktorými bude aj Polycarp Pengo z Tanzánie. Práve tento kardinál čiernej pleti je od minulého roka čestným občanom kysuckej obce Raková.

Šesťdesiatosemročný kardinál Polycarp Pengo, ktorý pôsobí v africkom štáte Tanzánia, navštívil Slovensko po prvýkrát v roku 1997. „Môj kontakt so Slovenskom, zvlášť s obcou Raková, vznikol prostredníctvom misionárov, osobitne cez pátra Andrzeja Urbańského, ktorý je generálnym predstaveným rehole Salvatoriánov. Mnoho rokov sme spolu pracovali v Tanzánii, ale tiež mal blízko k Rakovej. Keď som prišiel navštíviť Poľsko, chcel mi predstaviť všetkých svojich priateľov, a tak som sa dostal do Rakovej a odtiaľ do Nitry na návštevu kardinála Korca,“ vysvetlil kardinál v rozhovore pre časopis Naša Žilinská diecéza.

Do Rakovej zavítal niekoľkokrát a neobišiel ani Turzovku či Žilinu. „Žilinskú diecézu navštívil kardinál v júni minulého roku. Stretol sa s naším otcom biskupom a pozrel si aj Katedrálu Najsvätejšej Trojice,“ prezradil hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička.

Najviac však k srdcu prirástol Rakovčanom, ktorí na neho spomínajú len v dobrom. „Je to srdečný a priateľský človek s príjemným vystupovaním, z ktorého vyžaruje ľudskosť. Vždy, keď
tu príde, s každým sa milo rozpráva a objíma,“ hovoria o kardinálovi miestni.

Do Rakovej mal vždy Polycarp Pengo brány otvorené. Minulý rok v júni, počas jeho poslednej návštevy, mu tu udelili čestné občianstvo. Tunajší sa už nevedia dočkať jeho ďalšej návštevy. Tanzánsky
kardinál má však teraz iné povinnosti. Už o pár dní sa zúčastní s ďalšími 116 kardinálmi z celého sveta konkláve, počas ktorého budú medzi sebou voliť nového pápeža. Je možné, že sa ním stane práve on. Čo na to hovoria Rakovčania? „Z toho, ako ho poznáme, si myslíme, že by bol dobrým pápežom,“ svorne sa zhodujú.

-ms-
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod