Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Tráva s plastom vytvárajú výbušný metán

Ešte na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci schválili nové Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o odpadoch. Obyvatelia musia na biologický odpad využívať kompostoviská.

15.07.2013 | 15:11

ŽILINA. Schválené VZN vyplynulo zo zmeny zákona, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2013 a ukladá povinnosť zaviesť triedený zber komunálnych odpadov. Tá nie je nová, významná zmena však nastala pre biologicky rozložiteľné komunálne odpady.

 

K rieke hádzali vrecia s trávou
 

Poslankyňa Anna Smikoňová upriamila pozornosť na pokosenú trávu. „Tento druh biologického odpadu spolu s plastmi vytvára vysoko toxický výbušný metán, preto tento odpad treba triediť. Naši občania sú naučení sypať pokosenú trávu do zbernej nádoby. Viackrát som apelovala na odbor životného prostredia, aby zvýšil výchovu občanov na nakladanie so zeleným odpadom, teda pokosenou trávou, aby ho vedeli kompostovať a spracovať vo svojej záhrade,“ pripomenula.

Podľa nej to záhradkári, ktorých je napríklad len v Považskom Chlmci dosť, nevedia. Svedčí o tom vynášanie plastových vriec s pokosenou trávou k rieke. „Robia nám tu neplechu. Keby ju aspoň vysypali, veď koľko sa môže plastové vrece v prírode spracovávať?“ hovorí. Keď minulý rok čistili obyvatelia Chlmca okolie Váhu, objavili ich tu neúrekom. „Rezali sme ich a vysypávali zhnitú trávu,“ spomína si poslankyňa.


Dala preto poslancom návrh, ktorý v niektorých slovenských mestách úspešne funguje. „Odbor životného prostredia by vyhlásil verejnú súťaž na dodávateľa, ktorý bude pravidelne zbierať zelený odpad, teda pokosenú trávu. Zbieral by sa od mája do októbra od fyzických osôb, ktoré platia daň z nehnuteľností,“ navrhla poslankyňa. Dodávateľ by tiež zabezpečil zber trávy v biologicky rozložiteľných vreciach.

Vedúci odboru životného prostredia Andrej Vidra podotkol, že aj na spracovanie biologického odpadu mala slúžiť kompostáreň v Považskom Chlmci, voči ktorej aktívne vystupovalo OZ Budúcnosť Považského Chlmca. „My momentálne nemáme alternatívu, ako inak riešiť biologicky rozložiteľný odpad,“ uviedol.

Návrh poslankyne Anny Smikoňovej poslanci nepodporili, ľudia jednoducho musia mať vlastné kompostoviská. „Nevadí, to bol prvý pokus. Viem, že je to úloha, ktorá sa splní za mesiac či za dva. Ale zaskočilo ma, že si niektorí poslanci myslia, že to sa nedá. Dá sa to. V Senici to tak robia a ľudia si pochvaľujú. Je to menšie mesto, ale majú aj menší príjem. V pondelok vykladajú vrece s takým odpadom, v iný deň zas s takým. Jeden deň je vyhradený aj na pokosenú trávu,“ dodáva Anna Smikoňová.

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod