Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 12°C

Z regiónu

V Bytči využívajú modernú mestskú knižnicu najmä deti

Mestská knižnica v Bytči ročne zrealizuje okolo 50 podujatí. Okrem besied s autormi kníh, sú to aj workshopy, tematické stretnutia a rôzne súťaže. Knižnica bola nedávno revitalizovaná, modernizovali sa interiérové priestory. V súčasnosti má viac ako 1 500 čitateľov, knižný fond tvorí 30 000 kníh a dokumentov.

29.12.2023 | 10:31

Posledný novembrový týždeň bol v knižnici veľmi bohatý na podujatia. Od pondelka jej brány navštívili prevažne deti z oboch bytčianskych základných škôl. Prváčikovia boli pasovaní za nových čitateľov knižnice. „Ide o tradičné podujatie, ktoré organizujeme vždy ku koncu roka. Deti tvoria prevažnú časť našej čitateľskej základne. Aj týmto ich chceme motivovať ku čítaniu kníh, čím sa rozširuje ich slovná zásoba a samozrejme aj fantázia,“ vysvetlila Ľubica Raždíková, knihovníčka Mestskej knižnice v Bytči.

Ďalším novembrovým podujatím bolo stretnutie so včelárom. Na podujatí pod názvom „Deti slnka“ rozprávalo sa o význame včiel pre náš ekosystém, a taktiež o včelárstve. Okrem toho, že si deti mohli vlastnoručne vyrobiť voskové sviečky, ochutnali rôzne medové produkty.

O histórii knihy, o jej vzniku a vývoji sa deti dozvedeli viac na ďalšom stretnutí v knižnici. Vyskúšali si písanie brkom aj rytie do hliny. Na záver sa zahrali na spisovateľov a tvorili si vlastné knihy. Poslednou akciou v novembri bol Vianočný turnaj v šachu. „Išlo vôbec o 1. ročník Vianočného šachového turnaja, na ktorom sa zúčastnili žiaci oboch našich ZŠ. O majstra Vianočného turnaja súťažilo až 22 šachistov,“ dodala Ľubica Raždíková.

Až štvrtinu čitateľov knižnice tvoria deti, ktoré radi navštevujú jej podujatia. Medziknižničné výpožičné služby uspokojujú aj čitateľov študujúcich na stredných a vysokých školách. Najväčší záujem je o knihy z detskej literatúry, beletriu pre dospelých, dobrodružné romány a sci-fi.

Zriaďovateľom Mestskej knižnice v Bytči je Mesto Bytča. Novembrové aktivity knižnica zorganizovala v spolupráci s Krajskou knižnicou v Žiline. Knižnica v Bytči má dve filiálky, a to v mestských častiach Mikšová a Hrabové.

Autor: - r -

Foto: mesto Bytča

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod