Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

V Kii amputoval údržbárovi lis ruku

Zamestnanec spoločnosti Kia Motors Slovakia, ktorý pri údržbe lisovacieho zariadenia prišiel o ľavú ruku, je naďalej vo vážnom stave.

04.02.2013 | 13:34

TEPLIČKA NAD VÁHOM. Nehoda sa stala v sobotu 26. januára ráno. V tom čase vykonávali údržbu 2,5 tonového lisu, ktorý bol mimo prevádzky, traja zamestnanci. Závesný mechanizmus vraj zlyhal a lisovacie zariadenie spadlo na 44-ročného Martinčana, pričom mu amputovalo ľavú ruku a pomliaždilo ľavú nohu. Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

„Pacient je hospitalizovaný na úrazovom oddelení Univerzitnej nemocnice Martin. Je stabilizovaný, ale jeho stav je veľmi vážny. Vzhľadom na závažnosť poranení mu poskytujeme mimoriadnu starostlivosť,“ vyjadrila sa hovorkyňa Katarína Kapustová.

Príčinu nehody vyšetruje inšpektorát práce a polícia. „Inšpektori zdokumentovali miesto úrazu, vypočuli dvoch svedkov, ktorí vykonávali údržbu. Postihnutý bude vypočutý po stabilizovaní a so súhlasom vyšetrujúceho lekára,“ informoval Rudolf Kubica z Inšpektorátu práce v Žiline.

Podľa hlavného inšpektora utrpel muž ťažkú ujmu na zdraví s trvalými následkami. Ak by sa vyšetrovaním zistilo, že za úraz je zodpovedná organizácia, hrozila by jej sankcia až do výšky 100-tisíc eur. Príčinu nehody by mohli vyhodnotiť do jedného mesiaca.

Prvý ťažký pracovný úraz

V automobilovom závode Kia ide vraj o prvý ťažký pracovný úraz od otvorenie, teda od roku 2006. Inšpektorát práce tu doteraz registruje 158 pracovných úrazov s dobou liečenia viac ako tri dni a 12 závažných pracovných úrazov s pracovnou neschopnosť viac ako 42 dní.

Vedenie spoločnosti vyjadrilo nad vzniknutou situáciou ľútosť a svojmu dlhoročnémuzamestnancovi želá skoré uzdravenie. „Spoločnosť Kia úzko spolupracuje so štátnymi orgánmi a poskytuje im plnú súčinnosť pri vyšetrovaní pracovného úrazu,“ uviedol hovorca automobilky Jozef Bačé.

Michala Stehlíková

Snímka Kia Motors Slovakia

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod