Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 7°C

Z regiónu

V novom hniezde pri Mojši zahniezdili bociany. Či tam zostanú, závisí aj od ľudí

Koncom augusta minulého roka bolo z dôvodu bezpečnosti odstránené hniezdo na elektrickom stĺpe v Mojši. Hniezdo sa podarilo po konzultácii s odborníkmi premiestniť na nové stanovište, len pár metrov od pôvodnej lokality. Otázne bolo, či sa bocianom zapáči. Vyzerá, že áno, v hniezde sa udomácnil bocianí pár.

17.04.2020 | 14:50

Pre obyvateľov Mojša sú bociany nielen poslami jari, ale aj miestnymi „maskotmi“. Dlhé roky do obce každú jar prilietajú a dotvárajú tunajší kolorit. Preto pochybnosti, či sa tento rok vrátia späť, boli opodstatnené. V obci totiž vlani odstránili bocianie hniezdo, ktoré bolo umiestnené na elektrickom stĺpe. K odstráneniu hniezda pristúpili kompetentné orgány veľmi citlivo a zároveň navrhli, aby bolo premiestnené.

Za nové hniezdočko lásky vybrali bocianom lokalitu pri Vodnom diele Žilina, len pár metrov vzdušnou čiarou od pôvodného stanovišťa. S obavou všetci zainteresovaní očakávali, či sa bociany na jar vrátia. Sú totiž známe prípady, kedy sa bocianom nové hniezdo nezapáčilo a na novú podložku nesadli. V Mojši sa však stal pravý opak – nové hniezdo má už pár dní nájomcov!

„Samozrejme, veľmi sa z toho tešíme, ak to celé dobre dopadne, bude to určite úspech. Rolu môže zohrať aj návštevnosť hrádze vodného diela, kde by mohlo dôjsť k rušeniu vtákov zo strany okoloidúcich,“ poznamenala koordinátorka prekládky hniezda Gabriela Kalašová zo Správy Národného parku Malá Fatra.


Úspešná prekládka

Na otázku, prečo niektoré premiestnené hniezda bociany obsadia a iné nie, nám odpovedal slovenský expert na bociany biele Miroslav Fulín.

„Pri odpovedi je dôležité pochopiť, že prírode nerozkážeme, len prispôsobujeme nároky bocianov na hniezdenie nám vyhovujúcim podmienkam. Ak sa ich nárokom čo najviac priblížime a vrátia sa nám tie „naše“ jedince, ktoré pôvodné hniezdo založili, je veľká šanca, že naša snaha nebola márna. Horšie je, ak nám „naše“ bociany niekde zastrelia či inak uhynú a predpoklad obsadenia je ohrozený. Zachrániť to môžu mláďatá vychované v rodisku, ktoré po dosiahnutí dospelosti nezabudnú na rodné hniezdo a vrátia sa do rodného kraja. Tretia šanca je ešte na bocianoch, ktoré stratili svoje hniezdo, túlajú sa krajinou a obsadia každé prázdne, vhodné stanovište,“ vysvetľuje Miroslav Fulín, ktorý asistoval aj pri výbere náhradného stanovišťa pre hniezdo v Mojši.

„Využili sme všetky naše doterajšie poznatky z prekladania hniezd a vybrali také miesto, zjednodušene povedané, ktoré by sme určite obsadili, ak by sme boli bocianmi. To, že ho bociany obsadili, je pre nás zadosťučinením, že sme sa s nimi zhodli na nárokoch. Pre nás je to pozitívny poznatok aj do budúcna. Zvlášť pri argumentácii s verejnosťou a v takých napätých vzťahoch, vyhrotených emóciách, ako zhodenie a prekladanie hniezda v Mojši vyvolalo. Pre štátnu ochranu prírody, v tomto prípade zastúpenú kolegyňou p. Kalašovou, je to pochvala, že situáciu zvládla tak, ako ju avizovala na začiatku celého predkladania, aj keď nie všetko bolo v jej moci. Urobila maximum, čo pre bociany v Mojši mohla urobiť,“ skonštatoval odborník na bociany Miroslav Fulín.

Odborník na bociany Miroslav Fulín.


Zostanú, ak ich nebudeme rušiť

Podľa vývoja aktuálnej situácie na hniezde v Mojši to bociany s jeho obsadením myslia vážne.

„Svedčí o tom skutočnosť, že dopĺňajú a upravujú hniezdo a že došlo medzi partnermi k páreniu. V najbližších dňoch dôjde k znáške vajec. Rušivým vplyvom v tomto štádiu hniezdenia by bolo, ak by sa verejnosť z neďalekej hrádze svojou zvedavosťou dlhšie pri hniezde pristavovala, a tak znervózňovala bocianov tým, že sa pohybuje takmer na úrovni hniezda. Nehovoriac už o tom, že ak by niektorí prechádzajúci sa po hrádzi z roztopaše hádzali do hniezda kamienky a pod. Toto by mohlo bociany vyrušiť a mohli by hniezdo opustiť,“ upozorňuje expert na bociany.

Podobného scenára sa obáva aj starosta obce Mojš Štefan Svetko. „Netrpezlivo a s obavami sme čakali na čas príletu bocianov, či sa uchytia v novom hniezde. Vyzerá to tak, že si naň zvykajú a zostanú. Verím, že v novom hniezde budú mať mladé, to by znamenalo, že zostanú natrvalo. Momentálne nie je na hrádzi, ktorá je nad hniezdom, veľký pohyb ľudí. Keď sa uvoľní pandémia a zlepší sa počasie, bude ich veľa. Dúfam, že ich to nevyplaší,“ hovorí tunajší starosta.

Poslovia jari postupne prilietajú

V územnej pôsobnosti Správy Národného parku Malá Fatra je evidovaných asi 20 bocianích hniezd, necelá polovica zvykne byť počas sezóny obsadená. V okolí Žiliny je doteraz hlásený prílet bocianov na ďalšie tri hniezda. Keďže v týchto dňoch prílet vrcholí, čoskoro sa pravdepodobne svojich nájomcov dočkajú aj ostatné hniezdne stanovištia v našom regióne. „Podľa hlásení spravodajcov hniezd na Slovensku máme teraz obsadených takmer 30 percent hniezd. Koniec príletu predpokladáme okolo 15. apríla,“ poznamenal Miroslav Fulín.

Ochranári zároveň vyzývajú návštevníkov diela, aby boli k bocianom empatickí a ak sa stanú svedkami nežiaduceho správania voči vtákom, aby na to upozornili Správu Národného parku Malá Fatra.

Foto: autorka, čas.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod