Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Z regiónu

V rámci mimoriadnych opatrení uzavreli hrad Lietava, obce žiadajú turistov o obmedzenie návštev

Nielen mestá, ale aj obce zavádzajú opatrenia, ktoré majú chrániť obyvateľov pred šírením koronavírusu. Niektoré samosprávy doslova žiadajú ľudí, aby ich nenavštevovali.

14.03.2020 | 15:45

Jedným z ďalších opatrení v súvislosti s mimoriadnou situáciou na Slovensku je aj obmedzený prístup na hrad Lietava. Informovalo o tom Združenie na záchranu Lietavského hradu cez sociálne siete.

„Vážení návštevníci, v piatok 13. marca na základe rozhodnutia krízového štábu obce Lietava, do ktorej katastra národná kultúrna pamiatka hrad Lietava patrí, bol uzavretý v rámci technických možností celý areál zrúcaniny hradu Lietava. V rámci preventívnych opatrení proti nákaze COVID 19 (koronavírom) krízový štáb obce Lietava o tom rozhodol a my ako aktuálny vlastníci a správcovia objektu toto nariadenie s vážnosťou rešpektujeme. Ďakujeme za pochopenie a rešpektovanie tohto preventívneho nariadenia, ktoré veríme, že nebude trvať príliš dlho. Súčasne sme už pri kontrole areálu zmonitorovali aj funkčnosť zastrešenia hlavnej veže. Základ extenzívnej zelenej strechy ako aj krov pod ňou nevykazovali žiadne známky poškodenia - zatekania," oznámili nadšenci z hradu Lietava.


K obci Lietava sa postupne pridávajú aj ďalšie samosprávy. Obec Súľov - Hradná žiada turistov a návštevníkov, aby dočasne nenavštevovali obec a svojou návštevou neohrozovali zdravie tunajších obyvateľov.

„Vyzývam vás, aby ste dodržiavali pokyny a usmernenia príslušných orgánov a tým napomáhali k zvládnutiu krízovej situácie," prehlásil starosta obce Súľov - Hradná Jaroslav Bušfy.

Opatrenia prijali aj v Terchovej.

„Obec Terchová vyzýva všetkých ľudí, ktorí sa nachádzajú v našej obci k zodpovednosti a nepodceňovaniu situácie spojenej so šírením koronavírusu. Zároveň vyzývame všetkých k dodržiavaniu opatrení vydaných Ústredným krízovým štábom Slovenskej republiky. Obec Terchová vyzýva návštevníkov a turistov, aby počas platnosti preventívnych opatrení mimoriadnej situácie nenavštevovali našu obec a svojím správaním neohrozovali zdravie ľudí. Vyzývame ubytovateľov, aby z preventívnych dôvodov počas tohto obdobia neubytovávali hostí. Ďakujeme za pochopenie a rešpektovanie výziev. Je to v záujme zdravia nás všetkých."

Autor: - r -

Foto: Rudo Mlích

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod