Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| -4°C

Zaujalo nás

Vtáčie búdky spestrili areál Žilinskej univerzity

Desať nových, ručne vyrobených vtáčích búdok zdobí od polovice marca stromy v oddychovej zóne Žilinskej univerzity. Okrem miesta na trávenie a voľného času študentov a zamestnancov univerzity sa tak areál stal aj ekodvorom pre vtáky.

31.03.2020 | 14:00

Nový ekodvor bol vytvorený 10. marca vo vonkajšej oddychovej zóne Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline, susediacej so žilinským
lesoparkom.

„Teší nás, že o nové bývanie v búdkach je záujem ihneď po ich zavesení. Už si ich boli obhliadnuť budúci nájomníci – sýkorky a brhlíci,“ uviedol na stránke fakulty Viliam Lendel.

„Veríme, že v nich zahniezdia čoskoro a ich spev bude spríjemňovať študentom i zamestnancom pobyt vo vonkajšej oddychovej zóne FRI.“


Osadením nových búdok chce univerzita prispieťk rozvoju životného prostredia v tesnej blízkosti fakulty. V decembri minulého roka bola už jedna búdka umiestnená v okne pani tajomníčky. Na stránke fakulty riadenia a informatiky je dostupný nonstop online prenos, a tak môže byť ktokoľvek svedkom tejto milej novej tradície.

V Žiline už jeden takýto ekodvor máme, a to v Parku Ľudovíta Štúra. Členovia OZ Nie je nám to ľahostajné sem v októbri 2018 osadili viac než 100 vtáčích búdok.

Foto: UNIZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod