Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 0°C

Kultúra

Výstava rovno z pivnice

Galéria F otvorila vo štvrtok 24. októbra výstavu obrazov jedného z najlepších hudobníkov, skladateľov a teraz už aj výtvarníkov – Pavla Hammela.

04.11.2013 | 15:16

Abstraktná olejovo-akrylová výstava upúta pestrými farbami a technikou. Celé Slovensko Pavla Hammela síce pozná ako umelca, ale tu sa ukázal z úplne inej stránky. Jeho obrazy v sebe neskrývajú len kontrastné farby, kúsok z jeho piesní, ale nesú i niečo hlbšie – posolstvo. „Výpovedná hodnota umenia je pre mňa veľmi dôležitá, aby bol daný odkaz ľuďom z mojej strany. V hudbe je to možno trochu jednoduchšie, lebo kontakt s divákom je taký bezprostredný. Vo výtvarnom umení je to trochu ťažšie, lebo živý kontakt s obrazom alebo so sochou je úplne niečo iné,“ hovorí umelec Pavol Hammel.

Na svojej tvorbe nezbožňuje len ukrytú ideu, ale i komplexné vyjadrenie samého seba. Svoje nadanie v inej odrode umenia popísal slovami: „Toto mám skôr ako hobby, ktoré je pretavené do mojich pocitov a dávam to na plátno. Neviem, či z nudy alebo z radosti, alebo z niečoho, čo ma baví. Výtvarník nie som, ale teším sa, že maľujem.“


Pulzujúci optimizmus

Na inšpiráciu neverí, zastáva názor, že človek sa už s určitými vlohami narodí a počas svojho života ich rozvíja, takže všetko je len na ňom. Konkrétnu inšpiráciu si síce neuvedomuje, ale vo svojej tvorbe sa zameriava na svoj život, vnútorné prežívanie, fantáziu a súhru všetkých týchto činiteľov „hádže na plátno“. V jeho práci zohráva hlavnú úlohu kreativita.

Známy hudobník sa začal venovať výtvarnej tvorbe asi pred 10 rokmi, v čom ho veľmi ovplyvnilo i jeho okolie – výtvarníci, s ktorými bol v neustálom kontakte. Po čase si začal uvedomovať, že sa v ňom skrýva niečo, čo sa nedá vyjadriť len tónmi. Bolo len otázkou času, kedy to vyjde na povrch a stačilo kúpiť plátna, zopár štetcov, farieb a obrazy boli na svete. Možno sú aj preto také zaujímavé a nasiaknuté emóciami, lebo ich vznik nebol naplánovaný.

Pulzujúci optimizmus vyskakujúci von z plátna určite uchváti nie jednu umeleckú dušu. O prespievaných obrazoch svedčí i zachytený pohyb spojený s melódiou každej krivky, akoby autor v každom z obrazov zachytil časť svojho života opradeného rôznymi zážitkami.

Na otázku, či je pravda, že ich autor je šťastný, vyrovnaný a bezstarostný človek, sme dostali odpoveď, že skutočne je. Pavol Hammel sa netají každodenným úsmevom na perách: „Som vyrovnaný a teším sa z každého rána a života. Nechcem povedať, že to je pretvárka, je to vypestovaný vzťah. Je to veľké umenie.“ A ako svoj recept na úspech odporučil „nebrať sa príliš vážne“.
 

Vernisáž spojená s koncertom

Žiarivosť jeho obrazov je ukrytá nie v zámernom zvolení farieb, ale v prostredí, v ktorom tvorí – v pivnici bez denného svetla. Jeho tvorba je vystavená bojovým podmienkam v podobe 2 x 2 metrov, tmy, zimy, jedného drezu a kotla (ktorý je jeho impulzom pre tvorbu v zime, keďže vykúri celú miestnosť). Kvôli tomu sú jeho obrazy prekvapením i pre neho samotného a neraz sa musí čudovať, keď vyjde na denné svetlo, aké sú tie farby žiarivé a plné života.

Plány s obrazmi zatiaľ nemá, ale doma ich ukrývať nechce: „Mám ich ako svoje deti, ktoré potom predávam,“ odpovedal Pavol Hammel na otázku budúcnosti obrazov, ktoré sa tri mesiace ohrievali na prvej výstave v Súkromnej nemocnici s poliklinikou Medissimo v Bratislave.

Slávnostné otvorenie vernisáže v Žiline sa začalo koncertom  Hammelových celoslovenských hitov a uvoľnenou atmosférou tónov jeho gitary. Kamalásky, Úlomky, Vykopávky... a ďalšie iné obrazy momentálne čakajú v galérii na svojich divákov. Výstava v Žiline bude otvorená pre verejnosť do 10. januára 2014 v pracovných dňoch od 10. do 16. h v Galérii F na Predmestskej 90.

Denisa Košarišťanová
Snímka Jaroslav Hulka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod