Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 10°C

Tlačové správy

Využívate auto na zahraničné cesty? Aké sú podmienky platnosti PZP poistenia?

Vyberáte si PZP poistenie a pritom dobre viete, že na vašich pravidelných cestách autom prekračujete hranice našej krajiny. Potom nielen model auta, údaje o vašej osobe, ale aj podmienky krytia v prípade vzniku škodových udalostí v cudzom štáte, by mali byť dôležitým faktorom správnej voľby.

01.03.2023 | 13:43

Každý, kto spôsobí v zahraničí škodu, musí vzniknuté náklady zaplatiť rovnako ako doma. Nešťastie sa môže stať kdekoľvek a môže byť poriadne drahé. Aby ste sa tomu vyhli, zvážte pri výbere svojho PZP poistenia aj podmienky jeho platnosti a krytia v zahraničí.

Povinné zmluvné poistenie auta na mieru je základ
Ak spôsobíte škodu v zahraničí, nesiete zodpovednosť, podobne ako nás, a musíte uhradiť vzniknuté náklady, ktoré môžu byť oveľa vyššie. Dobre zvolené povinné zmluvné poistenie auta na mieru vám môže preplatiť náklady, ak by sa niečo stalo aj na dovolenke v zahraničí. Treba si ale túto možnosť preveriť priamo v poisťovni a dohodnúť si možnosť takéhoto krytia.

Základnou informáciou však je, že ak ste si kúpili alebo inou formou zadovážili vozidlo, ktoré chcete prihlásiť, v krajinách Európskej Únie uzatvorené povinné zmluvné poistenie motorového vozidla by malo byť platné všade. Overenie tejto skutočnosti pri uzatvorení poistenia vám však veľa času nezaberie a dodá istotu.

Podľa dohovorov tiež platí, že orgány zodpovedné za evidenciu vozidla by mali akceptovať poistenie z ktorejkoľvek poisťovne:

·       ktorá má v danej krajine sídlo alebo pobočku,

·       ktorá v danej krajine nemá pobočku, ale má v nej povolenie na poskytovanie služieb.

Aj tieto skutočnosti si teda pri výbere a uzatváraní PZP poistenia dobre preverte, ak si uvedomujete, že podstatná časť vašich ciest je absolvovaná v zahraničí.

Prečo je PZP poistenie také dôležité?
Ak sa vám kdekoľvek na ceste stane nehoda so škodou na majetku alebo ublížením na zdraví, vhodne zvolené a kompletné najlacnejšie PZP poistenie vám preplatí vzniknuté náklady v rámci poistnej sumy.

Pokiaľ je preto pred vami výber tohto krytia a plánujete vycestovať autom za hranice, možno aj na dovolenku, rozhodne si dobre platnosť a podmienky PZP poistenia mimo územia SR preverte.

 

 


Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod