Žilinský Večerník

3. máj 2024 | Galina
| 11°C

Z regiónu

Záchranné akcie v Malej Fatre

V pondelok, 8. januára, zasahovali členovia Horskej záchrannej služby pri kurióznom prípade dvoch poľských turistov. Na pomoc im letel aj záchranársky vrtuľník.

18.01.2024 | 14:15

Dvojica poľských turistov, 35-ročný muž a 38-ročná žena, sa vybrali do Malej Fatry na turistiku. Ich cieľom bol Malý Rozsutec cez Jánošíkové diery s návratom do Terchovej. Prechádzať touto tiesňavou v zime je obzvlášť nebezpečné, čo sa potvrdilo aj v tomto prípade. Pri prechode dierami totiž dvojica spadla do potoka a premočila si oblečenie. Napriek tomuto stavu sa rozhodli pokračovať v pôvodnom pláne. Pod Malým Rozsutcom však už nedokázali kvôli premrznutiu a vysileniu pokračovať.

Záchranná akcia

O pomoc preto požiadali Horskú záchrannú službu, nevedeli však poskytnúť GPS súradnice. Záchranári preto požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov zo Žiliny. Vrtuľník najskôr pristál v Štefanovej, kde zobral na palubu dvoch horských záchranárov a smerovali do oblasti Rozsutca, kde opakovanie vyhľadávali podchladenú dvojicu. Nakoniec sa ich podarilo lokalizovať. Silný nárazový vietor neumožnil záchranárom použiť pre urýchlenie akcie lanovú techniku, pilot preto záchranárov vyložil v sedle Zákres. Potom sem vyviezol ďalšiu dvojicu horských záchranárov. Oboch turistov po primárnom ošetrení a zateplení previezli k vrtuľníku a po preložení na palubu smerovali na miesto medzipristátia, kde ich už čakala lekárka leteckých záchranárov. Podala im ďalšiu liečbu a zateplenie. Poliaci boli podchladení, s omrzlinami dolných končatín, no v stabilizovanom stave ich previezli n urgentný príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Počas záchrannej akcie bolo po celý čas v pohotovosti aj ECMO pracovisko v Banskej Bystrici.

Vďaka výbornej spolupráci horských a leteckých záchranárov a rýchlemu  nasadeniu leteckej techniky sa podarilo premrznutých turistov z miesta dostať v krátkom čase.

Zablúdili pod Kriváňom

V nedeľu 14. januára požiadali HZS o pomoc rodičia so 7-ročným dieťaťom, ktorí schádzali z Veľkého Kriváňa s úmyslom dostať sa do Snilovského sedla. V hustej hmle však zablúdili, vybrali sa smerom do Sedla Bublen a navyše zišli z hrebeňového tyčového značenia. Našťastie prostredníctvom aplikácie HZS, cez ktorú kontaktovali tiesňovú linku, poskytli záchranárom presné GPS súradnice svojej polohy.  Horskí záchranári z oblastného strediska HZS Malá Fatra skupinu v krátkom čase lokalizovali, poskytli im teplé nápoje, zateplili a následne odprevadili k hornej stanici lanovky v Snilovskom sedle, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračovali kabínkovou lanovou dráhou do Vrátnej samostatne.

Silvestrovský pád z Rozsutca

V posledný deň minulého roka žilinský vrtuľník tiež smeroval do oblasti malofatranských Rozsutcov. Horskí záchranári prijali žiadosť o pomoc pre 55-ročnú turistku, ktorá sa pošmykla a spadla z Veľkého Rozsutca. Po približne 100-metrovom páde utrpela úraz hlavy v oblasti tváre, úraz hornej končatiny v oblasti ramena a tiež poranenie dolnej končatiny. Napriek nebezpečnému pošmyknutiu ostala pri vedomí a po páde nebola v kritickom stave. Na pomoc odišlo žene šesť horských záchranárov a o súčinnosť bola požiadaná letecká posádkazo Žiliny. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky, silný nárazový vietor, nebolo možné pacientku vyzdvihnúť z terénu leteckou technikou priamo z miesta nehody. Posádka vrtuľníka vyviezla postupne dve skupiny záchranárov HZS do sedla Medziholie, odkiaľ pokračovali pozemne. Pacientku po príchode ošetrili, zateplili a transportovali ju za pomoci nosidiel UT2000 do sedla Medziholie, odkiaľ ju leteckí záchranári previezli do nemocnice v Žiline na ďalšie ošetrenie.

Autor: - r -

Zdroj: HZS Malá Fatra

Foto: HZS

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod